изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:54 EEST
Хилъри Клинтън: Ровете за корупция в България    
Новини
Оценка на политическата уязвимост, личностните качества, финансовото състояние и здравето на действащите и предстоящите да дойдат на власт български лидери е трябвало да проучват дипломатите на САЩ в България според подписаната на 16 юни 2009 г. от държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън директива, изтекла в пороя разкрития на сайта Wikieleaks, който публикува секретни американски дипломатически документи.


До снощи интернет сайтът бе пуснал 243 от общо 251 287 грами от американски посолства в света до Вашингтон и директиви на Държавния департамент до тях, припомня \"Труд\".

Отнасящият се до България документ носи гриф “Секретно - без достъп за чужденци”. Той е подписан 20 дни преди парламентарните избори у нас, след които тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС сдаде властта на ГЕРБ.

Клинтън изрично посочва, че посолството на САЩ в София трябва да се добере до биометрични данни на отиващите си и идващите лидери в България и на техните съветници.

Това се обосновава с топ приоритета на Вашингтон да следи борбата с корупцията по най-високите етажи у нас. Фокусът е върху “извънбюджетни парични потоци в подкрепа на лидерите и източниците за финансиране на политическите кандидати”.

Директивата практически указва на дипломатите да се превърнат в шпиони. Те трябва да събират телефонни номера, имейл адреси, адресници, използвани “никове” (прякори) в интернет, данни за кредитни карти, банкови сметки и “друга важна биографична информация” за обектите си в България.

В работата на властите ни Клинтън определя за приоритетно интересни на САЩ правосъдието и битката с престъпността, развитието на демократичното управление, политическата еволюция и енергийната сигурност. Във външните ни отношения най-интересни за Вашингтон са тези с Русия, следват ЕС, Черноморският регион и Балканите.

Общо 978 дипломатически грами от посолството на САЩ се очаква да пусне Wikieleaks в интернет през идните месеци. 72 от тях са с гриф “Секретно”, 440 - с “Поверително”, и 466 - с “Неповерително”. Повечето са от последните 5 години, но има и 7 от периода 1986-2004 г. http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Хилъри Клинтън: Ровете за корупция в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди