изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:40 EEST
Цветанов искал сделка със САЩ за визите    
Новини

За да приеме България двама души от задържаните в Гуантанамо, вътрешният министър Цветан Цветанов е поставил на САЩ две условия. Това става ясно от поредните разсекретени от сайта Уикилийкс документи. Информацията за страната ни излиза наяве от докладите на Дан Фрийд, който води преговорите за приемането на затворници от Гаунтанамо, съобщава онлайн изданието на германското списание "Шпигел", предадода "Медиапул" и bTV.



Според документите Цветан Цветанов е поставил на САЩ условие да свалят визите за български туристи и бизнесмени, както и да помогнат с разходите по прехвърлянето на затворниците. Според доклада Фрийд предложил символични средства между 50 000 и 80 000 долара за приет затворник.
Той обещавал на различните страни пари помощ за развитие и дори политически дивиденти, като да издейства покана за гостуване в Белия дом - всичко това с цел да бъде изпълнено едно от предизборните обещания на Обама - закриването на лагера в Гуантанамо.

България в крайна сметка прие един затворник от Гуантанамо - 38-годишен сириец. Тогава вътрешният министър обясни, че страната ни ще приеме "един, но не повече от двама задържани в затвора Гуантанамо" и ще избере такъв, който отговаря на много високи критерии, с "достойно поведение и семейни ценности".

И до момента обаче няма промяна с визите за САЩ. За да влезе България в програмата за безвизови пътувания, има две условия, на които страната ни все още не отговаря – въвеждането на паспорти с биометрични данни и делът на отказите на виза да е под 3% от подадените молби. В момента този процент по отношение на български граждани е над 10 на сто.

Межудвременно създателят на Уикилийкс Джулиан Асандж предупреди, че другата седмица ще изнесе нови  данни - за големи банки, което, според него, може да доведе за промени във финансовата система. След това той се закани да извади документи, свързани с фармацевтични гиганти.

В същото време обаче Интерпол постави Асандж в списък на най-издирваните лица, след като шведските власти издадоха заповед за неговия арест по подозрения в сексуално насилие върху две шведки, съобщи Асошиейтед прес. Международната полицейска организация с централа в Лион, Франция, издаде така наречената "червена бележка" за родения в Австралия Асандж. Решението на Интерпол се очакваше, след като в средата на ноември шведски съд одобри искане за привикването на 39-годишния създател на Уикилийкс.
"Червената бележка", която беше публикувана на сайта на Интерпол, вероятно ще затрудни пътуването му в чужбина.

Асандж, чието местонахождение е неизвестно, отхвърля обвиненията, които произтичат от срещата му с две жени при посещение в Швеция през август.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Цветанов искал сделка със САЩ за визите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди