изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:57 EEST
Огнян Донев и ирландски фонд преговарят за покупката на ВАЦ-България    
НовиниИрландски фонд, в който акционер е изпълнителният директор на “Софарма” Огнян Донев, е на път да финализира сделката за покупката на българската собственост на ВАЦ. В нея влизат най-тиражните всекидневници “Труд” и “24 часа”, в. “168 часа”, няколко списания, тя притежава издателство, както и най-апетитното парче от собствеността й – сградата на Полиграфическия комбинат “Димитър Благоев” заедно с печатницата. Цената на сделката варира около 400 млн. лв. Преговорите би трябвало да приключат идната седмица – между 6 и 13 декември, научи “БЛИЦ” от високопоставени източници.



“Софарма” не преговаря за закупуването на ВАЦ”, категорични бяха хора от юридическото звено на фирмата. Във ВАЦ-България също нямат информация за воденето на подготовката на такава сделка. Там обаче направиха уточнението, че ако германците продават българската медийна група, сделката се води от германска страна и тукашните й представители ще научат едва след като има краен резултат. Въпреки упоритите опити на “БЛИЦ” да разговаря с Огнян Донев, връзката не бе осъществена заради изключителната му заетост.

Освен изпълнителен директор на “Софарма”, Донев оглави и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), след като бившият й шеф и собственик на “Икономедиа” Иво Прокопиев се оттегли от активния бизнес у нас. Според непотвърдени слухове Прокопиев също е имал интерес към собствеността на ВАЦ в България, но не е успял да се споразумее с германската страна. Освен служебни, Донев и Прокопиев поддържат близки приятелски отношения. Приближени на Донев твърдят, че интересът му към медиите не е формален, а целенасочен. Очаква се именно той да поеме прякото управление на бъдещата собственост у нас като представител на ирландския фонд.

Преди време шефът на “Софарма” се смяташе за човек от кръга на бившия столичен кмет Стефан Софиянски, чиито десни ръце – братята Любомир и Юлий Павлов също бяха пристрастни към медийния пазар. През последните години те стартираха в. “Експрес” и ТВ 7. Две години по-късно обаче, Павлови продадоха медиите си на Нова българска медийна група на Ирена Кръстева.

Слуховете за продажбата на ВАЦ в България се активизираха преди година. Нито една от коментираните сделки обаче не стана факт. Не е известно и името на ирландския фонд, за който се твърди, че води преговорите днес. Въпреки това кулоарната клюка в парламента гласи, че шефовете на “Труд” – Тошо Тошев, и на “24 часа” – Венелина Гочева, ще напуснат медиите, а вече имало цял списък от кандидати за главни и зам.-главни редактори. / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Огнян Донев и ирландски фонд преговарят за покупката на ВАЦ-България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди