изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:30 EEST
Уволниха и шефа на Националния филмов център    
Новини Министърът на културата Вежди Рашидов прие подадената днес оставка на изпълнителния директор на ИА \"Национален филмов център\" (НФЦ) Александър Донев, съобщиха от МК.  Оставката на шефа на Донев бе поискана от кинотоворците заради начина на разпределение на парите за кино, защитата му на клаузата за финансиране \"по възможност\" в преходните и заключителни разпоредби в закона за държавния бюджет и във връзка с финансирането на филма \"Сбогом, мамо\" на Мишел Бонев.

Това е втората оставка - след освобождаването от поста на зам.-министъра на културата Димитър Делерииев, в резултат на протестите на кинотворците заради орязаните средства за филмопроизводство догодина и водената политика.

До провеждането на конкурс за изпълняващ длъжността \"изпълнителен директор\" на Националния филмов център със заповед на министъра на културата е назначена Ирина Димитрова Канушева, гл. експерт в НФЦ, съобщиха още от Министерство на културата, предаде БГНЕС.

Директорът на Националния филмов център Александър Донев подаде оставка и тя му беше приета, което е част от нашите искания, каза Иглика Трифонова – кинорежисьор, която днес е участвала в срещата с министър-председателя Бойко Борисов, предаде \"Фокус\".

„Ние бяхме поразени от факта, как в един момент вместо той да се бори за параметрите на бюджета, той започна да защитава намаляването на бюджета и имаше някакво парадоксално противоречие. Той вървеше против смисъла на поста си. Така и не мога да разбера, как е било възможно тогава, правя уговорката сега, когато той вече не е шеф на Националния филмов център, че въпреки съмненията, която киноиндустрията имаше към него, когато той стъпи на тази длъжност, се държеше много добре и много обнадеждаващо, ние наистина добихме чувството, че той е един от нас и ще се бори за и без това трудното битие на българското кино\", коментира Трифонова.
\"Аз лично до края не разбрах, защо той постъпи така неморално и недалновидно... той тръгна срещу смисъла на това, за което бе назначен и се изчерпиха възможностите за смислен контакт с него за цялата ни общност...Надявам се никога повече да не сме изправени пред този проблем, защото кинообщността не е безкрайна, малко са специалистите по управление и не знам темата ли позволява, човек влизайки в нея да се изкористи, само гадая, но беше срамно”,  каза още кинорежисьора Иглига Трифонова.

В сряда 56 депутати от Коалиция за България и ДПС сезираха Конституционния съд заради параграф от Закона за държавния бюджет за 2011 г., с който се променя Законът за филмовата индустрия. Законът вече позволявал на министъра на финансите да решава дали ще има, или не, пари за заснемане на до 7 игрални филма, 14 пълнометражни филма и 160 минути анимация. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Уволниха и шефа на Националния филмов център | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди