изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:10 EEST
Коя година посрещаме - 2011-а, 2013-а или 2024-а?    
Хороскоп
Идва Годината на змията, а не на Заека и Котката, смятат астрономите; Учените още се потят над точното датиране на Рождество Христово. Летоброенето ни започва от Рождество Христово, т.е. от появата на бял свят на младенеца Исус. Кога обаче се е случило това? Според католиците - на 25 декември. Някои православни пък празнуват по стар стил, на 7 януари.



На Запад устройват мили представления с участието на Дева Мария, Младенеца и мъдреците-влъхви, които му носят дарове. Православните отбелязват събитието с тържествени богослужения.

Исус, според Библията, се е родил в обор. Както пише в Евангелието на Лука, бременната Мария пристигнала във Витлеем и след като родила първородния си син, го положила в яслите, тъй като нямало място в страноприемницата. Датата на Рождество Христово обаче не е точно установена. В Библията тя не е посочена, има само намеци.

Заветните дата и година се търсят още от първите столетия на нашата ера. Изчисленията на античните учени дават различни резултати - от 8 година до нашата ера до 6 година от нашата ера (по новото летоброене). В края на краищата е приета една дата - 1 година от новата ера. Определя е един от папските архивариуси - Дионисий Мали, през 525 година.

Разяснения във връзка с деня 25 декември дава Свети Йоан Златоуст. По тази версия се предполага, че Йоан Предтеча е бил заченат на 23 септември. 6 месеца след това - на 25 март, се е случило Благовещението за непорочното зачатие на Дева Мария. След 9 месеца - на 25 декември, се е родил Исус Христос.

Някои историци обаче са категорични, че нещата са били съвсем други. И привеждат довода, че едва през 354 г. се споменава за пръв път празнуването на Рождество Христово на 25 декември - в деня на зимното слънцестоене, когато светилото се обръща от зима към лято. Според една хипотеза празникът е бил въведен от църквата, за да изтласка ширещите се по онова време езически тържества за раждането на непобедимия бог Слънце.

Честита нова 2024 година!

И все пак намеците за датата на раждането на Христос в Библията не дават покой на съвременните учени. От свещените текстове е известно: В тези дни кесар Август издаде повеля за преброяване по цялата земя, първото при управлението на Квириний Сирий (Лука). Точно заради това Мария отива във Витлеем, където и ражда. Матей потвърждава, че Исус се е родил във Витлеем, в дните на цар Ирод.

Десетки специалисти са анализирали всички възможни източници, но информацията за историческите личности не им е позволила да се обединят около една сигурна дата. Данните варират от 12 година до нашата ера до 4 година от нашата. Т.е. вместо 2011-а, е възможно да посрещаме всяка от годините между 2024 до 2007. Коя точно идва?

В търсене на пътеводната звезда

Така в играта влизат астрономите. Влъхвите говорят, че са видели звездата му на изток. И тази звезда се движела пред тях и накрая спряла над мястото, където е бил Младенецът (по Матей). Символът на тази знаменита пътеводна звезда, наречена Витлеемска, краси празничните елхи до днес.

Може да се предположи, че влъхвите са наблюдавали реално астрономическо явление. Смята се, че за ролята на \\"пътеводна звезда\\" най подхожда Халеевата комета. Впрочем точно във вид на комета е изобразил Витлеемската звезда италианският художник Джото през 1301 г. на картината, посветена на раждането на младенеца Исус.

Специалистите са открили и по- надеждни източници. От наблюденията на древнокитайския астроном Ма Туан Лин следва, че Халеевата комета за пръв път се е появила на 26 август 12 година преди нашата ера. Излиза, че Рождество трябва да се придвижи назад.

Ако това е комета?

Халеевата комета се виждала сутрин в съзвездието Близнаци. И се движела към границата на съзвездията Лъв и Дева. На 13-ия ден кометата можела да се наблюдава и вечер. След това тя стигнала Млечния път и се придвижила на юг. Виждала се в продължение на 63 дни, но не и до декември.

Предполага се, че влъхвите са пристигнали в юдейското царство от съседното, Набатея, като през цялото време са се движили на запад. \\"Звездата\\" или кометата се е движила пред тях, от север на юг. Не е ясно обаче как е възникнала илюзията за спирането й във Витлеем Галилейски. Там вероятно влъхвите са открили единственото семейство с новородено бебе - Исус.

По съвременни разчети в съзвездие Лъв кометата е влязла в началото на септември и се е отправила към звездата Регул, \\"малкият цар\\". Тогава, според учените, влъхвите са я забелязали призори в източната част на небето. А доколкото Съзвездието Лъв е свързвано с имената на Юда и родовете му, появата на новата звезда, при това редом с Регул, би могло да се възприеме като знамение за раждането на новия \\"цар юдейски\\".

На 7 септември обаче кометата е излязла от съзвездието Лъв. Според специалистите това означава, че Исус се е родил между 1 и 7 септември. Но 12 години по-рано, отколкото е възприето.

Ако кометата не съществува?

В края на 2010 г. известният британски астроном, действителен член на Кралското общество Марк Томпсън (Mark Thompson) за пореден път подлага на съмнение версията с кометата, а и датата на раждането на Исус. Ученият твърди, че жителите на Юдея не са забелязали на небето никакво чудо, докато кометата непременно би привлякла вниманието им. Нещо като избухването на свръхнова - на това явление някои астрономи също отреждат роля на \\"пътеводна звезда\\".

Излиза, че на небето е станало нещо не толкова колосално, но забележимо за влъхвите мъдреци. Томсън предполага, че става въпрос за приближаването на звездата Регул, най-ярката в съзвездие Лъв, и Юпитер. Така двете тела са образували много ярък обект - въпросната пътеводна звезда. И това явление обаче не може да бъде точно определено във времето.

Компютърното моделиране показва, че преди около 2000 години Регул и Юпитер са се приближили 3 пъти - 14 септември 3 г. до н.е., на 17 февруари 2 г. до н.е и на 8 май 2 г. от н.е.

Според Томпсън излиза, че след броени часове няма да настъпи 2011-а, а 2014-а или 2013 г. Което никак не е лошо - ще сме прескочили края на света според календара на маите - годината 2012-а.

2013 г. очаква и австралийският астроном Дейв Ренеке. От неговите изчисления следва, че Исус се е родил на 17 юни 2 г. пр.н.е. Точно тогава на небето са се съединили Юпитер и Венера. А те, според Ренеке, са образували Витлеемската звезда. До подобни изводи са дошли и учените от университета в Индиана, където екип на професора по астрономия Холис Джонсън е провел свои изследвания.

Ако се вярва на астрономите, то в момента сме в края на 2012-а, а не на 2010 г. И ще си честитим 2013-а, Годината на змията!

КОЙ ПОСЯГА НА СВЕТИНИТЕ?

Периодично дори църковните йерарси всяват смут в умовете на вярващите. Един от най-смелите в това отношение е Кентърбърийският архиепископ Роуен Уилямс. По ВВС той нарече легенда събитията, свързани с появата на младенеца Исус. Няма доказателства за съществуването на влъхвите. Единствено за появата на мъдреците от изток се споменава в Евангелието на Матей, но и там нещата са много мъгляви, смята д-р Уилямс.

В Евангелието на Матей влъхвите са звездобройци, мъдреци, свещенослужители от земи извън пределите на Римската империя. Това си е чиста легенда, обяснява йерархът. Архиепископът развенчава и други детайли от рождественската история, като допуска, че в обора не е имало магарета и волове. А популярните картички, на които е изобразена Дева Мария, люлееща младенеца Исус сред пастири и мъдреци, са просто недостоверни.

За капак, в унисон с астрономите, доктор Уилямс обяви, че Исус вероятно съвсем не е роден през декември. Т.е. векове наред хората празнуват събитието на грешната дата. Роуен Уилямс е клерикален авторитет и във Великобритания, и в целия свят. Остава загадка защо му е на предводителя на англиканската църква да посяга на устоите и традициите на институцията.

в. \\"Марица\\"

http://www.blitz.bg

Станете ни приятел във Facebook
Станете ни приятел
във Facebook

ВАШИТЕ ХОРОСКОПИ ЗА 2011 ГОДИНА



 

 


Сходни връзки

Коя година посрещаме - 2011-а, 2013-а или 2024-а? | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Коя година посрещаме - 2011-а, 2013-а или 2024-а?
Автор: Anonymous да 2011-01-02 @ 20:59 EET

Какво значение има коя година посрещаме,след като правителства,учени,елита на света са в тревога какво ни очаква през 2012г.на 21 декември.В развитите страни се строят на 300м.под земята подземни скривалища,за да спасят една отбрана част от съответната нация.Какво става у нас - нищо...

Коя година посрещаме - 2011-а, 2013-а или 2024-а?
Автор: Anonymous да 2011-01-02 @ 23:12 EET

Има значение, ако вече сме 2013-а или 2024 година няма защо да копаем подземия, та ние вече сме се закопали и какво ни пука....

Коя година посрещаме - 2011-а, 2013-а или 2024-а?
Автор: Anonymous да 2011-01-03 @ 05:34 EET

а има ли в добрич подземие за спасение на хората?

Коя година посрещаме - 2011-а, 2013-а или 2024-а?
Автор: Anonymous да 2011-01-03 @ 11:03 EET
Няма, а дори  да  има  то  не е на  300м,като  изградените в САЩ,Швейцария,Норвегия ит.н.- хората  са  ги  изграждали 40-50г....

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди