изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:16 EEST
ВЧЕРА НАБЛЮДАВАХМЕ ЧАСТИЧНО СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ - ЕДИНСТВЕНОТО ЗА 20011 Г. В БЪЛГАРИЯ    
Новини В краткия си живот човек рядко има възможност да наблюдава някои природни явления, сред които и слънчево затъмнение. Вчера такава възможност се откри за всички, живеещи в България, мнозинството от които имаха щастието да се радват на проблясъците на Слънцето зад облаци и мъгла. Според специалистите, затъмнението е започнало в 7 ч. 57 мин. Добричлии, наблюдавали с интерес явлението, споделиха за НДТ, че в този момент е настъпила необичайна тишина, като само кучетата са започнали да вият силно. Мнозина обвиват слънчевото затъмнение в загадъчност и го свързват с явления, които са недотам обясними от разума.

Това е първото частично затъмнение, видимо от Земята през 2011 година, заяви за БТА д-р Никола Петров - помощник-директор в Националната астрономическа обсерватория \"Рожен\", цитира vesti.bg. Максималното закриване на слънчевия диск достигна в 10.55 часа. Затъмнението бе видимо от цялата територия на Европа и Африка, както и от най-северните части на Северна Америка и североизточните и северните части на Азия. Но най-голям бе процентът на закриване, който бе видян от северните части на Европа. Жителите на Норвегия, Швеция, Финландия и на северните територии на Русия видяха закрити 92% от слънчевия диск.  

Следващото частично затъмнение ще е на 1 юни и също ще се вижда от Северното полукълбо, но само от Северна Америка и Азия. Луната ще закрие част от Слънцето още на 1 юли и на 25 ноември, но това няма да е видимо от северното полукълбо.

Пълно слънчево затъмнение ще има на 13 ноември 2012 г. в Австралия. Закритото Слънце ще се вижда от североизточните части на континента.  

Студентското астрономическо общество на Шуменския университет организира свободен достъп до телескопите на Астрономическия център на университета за наблюдение на красивото астрономическо явление, писа агенция Фокус.

Слънчево затъмнение се наблюдава при новолуние, когато Луната застане между Земята и Слънцето и трите небесни тела са на една линия. Има няколко вида слънчеви затъмнения - пръстеновидно, частично, пълно, хибридно. Последното слънчево затъмнение от територията на България е наблюдавано на 15 януари 2010 г. като частично затъмнение.

Следващото слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава от България, ще бъде на 3 ноември 2013 г. и ще може да се наблюдава от южните части на страната ни с фаза 0.02.

През 2011 година ще има четири слънчеви и две лунни затъмнени. НДТ

 

Снимка Любен Желязков

 

Снимка Йоанна Дукова

 

Така изглеждаше слънцето в 10.36 часа над Шабла, cнимка: Илиян Христакиев, Димитричка Иванова

 

 

 


Сходни връзки

ВЧЕРА НАБЛЮДАВАХМЕ ЧАСТИЧНО СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ - ЕДИНСТВЕНОТО ЗА 20011 Г. В БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди