изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:41 EET
Инвестбанк е потвърдила аферата за 20 милиона    
Икономика Една история, която ви разказахме на 7 януари, получи своето развитие тази седмица във в. 19’. Тогава публикувахме информация във връзка с един загадъчен случай от банковата практика. В свое настояване до Инвестбанк представители на американската фирма Еър Пропърти дивелопмънт искат спешно да бъде изпълнен суифт, издаден от банката, но неизпълнен от нея. С думи прости това означава – със съответен документ Инвестбанк потвърждава, че по сметката на фирмата има 20 милиона евро, които по нейно настояване са изпратени чрез кореспондентската банка в САЩ Банк ъф Америка до банката на клиента – HSBC, която е най-голямата в света.

В документа кой знае защо Инвестбанк удря яка тирада колко чисти и законни са парите на Еър Пропърти, което не е работа на банка, а на съответни държавни органи.

Дотук добре, ама пари в Америка не са пратени! Въпросът е има ли ги всъщност в България в сметката на Еър Пропърти в Инвестбанк и каква точно схема се разиграва? Ние имаме информация, но законът ни забранява да я разпространим. В чий интерес е това – да се замислят онези, които пишат закони, защитаващи схеми, а не гражданите и фирмите им, но това е отделна тема...

Освен суифта, 19’ вече разполага и със специално писмо, което още веднъж потвърждава ангажимента на банката да изпрати въпросните 20 милиона евро до HSBC. В това писмо се твърди, че всичко е ОК, но не е и до днес. А датата е 28 октомври миналата година.

Интересно е кога най-накрая БНБ ще се занимае с конкретния казус и по принцип? Според Закона централната банка има конкретен ангажимент за спазване на законността и конкретни мерки, които не само може, а трябва да вземе.

Трябва да прецени също дали е нормално подписалите писмото изпълнителни директори Диана Младенова и Цанко Коловски да имат лицензи, пък и не само те, или пък е логично да им се отнемат?

Както е известно от поредица наши разследвания, това далеч не е единственият съмнителен случай, с който БНБ трябва да се занимае. А заедно с нея, и прокуратурата. Да се види дали пък някой не е взел комисионни от 15%?

Ако не се вземат мерки, нещата могат да излязат извън релси, което няма да е добре за никого. Точно затова и пишем тези редове, от загриженост за конкретната банка и цялата система.

Казусът Еър Пропърти започва да се превръща в петно за понятието “българска банка” в международен план - стигат две от най-влиятелните кредитни институции в света – Банк ъф Америка и HSBC, пред които бая се поизложихме. Което, между другото, изяснява защо втората от тях – най-големият трезор в света, има бизнес в страни като Пакистан и Бангладеш, но не и у нас.

Кой знае защо в страна – член на ЕС група хора се правят, че закони у нас, в това число и решения на съда не съществуват.

Славова стана на 50

Де факто собственикът на Инвестбанк Петя Славова стана тази седмица на 50 години. Не особено успешно разкрасяване от известен спец в чужбина (според компенетните оценки на олигархични съпруги) бе подаръкът от нея към самата нея по празничния и достоен за уважение повод.

Творческият път на една от най-богатите жени в България започва като сервитьорка в шкембеджийница на име Гюрлата до варненската жп гара. По-късно тя се занимава с презаписи на видеофилми, а после навлиза в дебрите на частния бизнес откъм легендарния блок Китайската стена, в който живее. Както сама признава, първият им съвместен проект с нейния дългогодишен партньор Митко Събев за внос на детски дрехи, е провал.
Птичката на щастието каца на рамото й, когато успява да стане шеф на варненския клон на МОБ Св. Никола, а познанство прави фирмата им със Събев – Феста, съдружник със скромния 1% на руския предприемач Денис Ершов.

С поредица от ловки операции, отхвърлени, но без резултат от съда, тя успява да поеме контрола върху банката на Начев. И така, с гаранции от Ершов, финансира участието си в няколко приватизации – на Винпром Поморие, на варненската фирма Лазур и на самата банка, както обясниха в поредица от публикации на Супер 19’ Цветан Начев, Янчо Таков и други хора, върху чиито глави Славова изкачва стъпалата към върха на бизнеса.

Различни източници обясняват успеха й с покровителството на поне двама души от висшата партийна номенклатура на БКП/БСП – ген. Любен Гоцев и Красимир Премянов, в орбитата на когото е банковият надзорник Румен Симеонов. Славова, естествено, отрича. А на нас не ни остава нищо друго, освен да й вярваме.

Честит рожден ден, драга Петя!

автор: СЛАВА / http://www.slava.bg

 


Сходни връзки

Инвестбанк е потвърдила аферата за 20 милиона | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди