изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:54 EEST
Натрошиха мумии в египетски музей    
По света Мародери са проникнали в Египетския музей по време на кървавите протести късно в петък и са счупили две мумии на фараони, заяви шефът на археологическия надзор на страната пред държавната телевизия, цитиран от Ройтерс. Музеят в центъра на Кайро, който притежава най-богатата колекция от древни египетски артефакти, се намира до партийния дом на управляващата Национална демократична партия, който демонстрантите опожариха по-рано през деня. Пушекът от горящата сграда се виждаше до сутринта в събота, допълва \"Ройтерс\".

\"Бях дълбоко възмутен тази сутрин на идване в Египетския музей, след като открих, че някой е опитал да проникне в музея през нощта\", казва Захи Хауас, шеф на Върховния археологически съвет.

\"Граждани, подпомагани от туристическа полиция, са се опитали да опазят музея, но някои (мародери) са успели да влязат от друго място и са унищожили две мумии\", казва Хауас.

Той допълва, че мародерите са разбили касите.

Двуетажният музей, построен през 1902 г., подслонява десетки хиляди предмети в експозициите и хранилищата си, включително повечето артефакти, свързани с Тутанкамон.

Туризмът е сред най-важните икономически отрасли в страната. В събота британското външно министерство заяви, цитирано от \"Гардиън\", че в курортите на Египет понастоящем има около 30 000 британци. Министерството не намира за нужно да препоръча връщането им от Египет, като казва, че транзитните полети през Кайро за курортите Хургада и Шарм ел-Шейх не са затруднени.

Междувременно кореспондентското бюро на \"Ал Джазира\" в Кайро съобщи, че поне 1000 души са щурмували сградата на вътрешното министерство на Египет в събота, но са били отблъснати със стрелба от полицията.

Отново в събота излязоха първите официални резултати за жертвите на протестите в цялата страна вчера. По изчисления на \"Ал Джазира\" най-малко сто души са били убити в различни части на страната - от Порт Саид и Суец, до Мансура. В моргата на Александрия репортери са преброили 36 тела на убити в демонстрациите вчера. В Порт Саид е застреляно 14-годишно дете, а единият от убитите в Суец е 30-годишен шофьор на име Хамада Лабиб.

По-рано днес демонстрантите в Кайро обвиниха египетските власти, че създават обстановка на хаос, като организират разрушаването и разграбването на търговски обекти из страната, предаде ДПА.

Египетската армия блокира достъпа на туристите до пирамидите, съобщи АП. Танкове и бронетранспортьори затвориха пътищата към долината Гиза. Финансовите пазари в страната ще бъдат затворени утре на фона на протестите, участниците в които искат свалянето на президента Хосни Мубарак.

Египетските власти обявиха удължаване на комендантския час в градовете Кайро, Александрия и Суец до 08,00 часа в неделя. Това обаче не спира демонстрантите, които отново нопълниха централния площад в столицата Кайро с искания за оставка на президента Хосни Мубарак.

По-рано днес МВнР повтори предупреждението българските граждани да ограничат пътуванията до Египет с оглед обстановката там.
 
Предстои ndtnews.hopto.org да пусне собствена фотогалерия и за Египет.
 


Сходни връзки

Натрошиха мумии в египетски музей | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди