изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:51 EET
Израел моли Запада да не критикува Мубарак    
По света

Израел е призовал САЩ и европейски държави да ограничат упреците си срещу египетския президент, чийто народ иска оставката му, за да не се наруши стабилността в региона



Израел, който през уикенда за пръв път наруши мълчанието (\"наредено\" от премиера Бенямин Нетаняху), ставайки свидетел на все по-ескалиращите антиправителствени протести в Египет, е призовал САЩ и някои европейски държави да ограничат критиките си срещу президента Хосни Мубарак, за да не се \"наруши стабилността в региона\".  В събота израелското външно министерство изпратило циркулярно писмо до десетина от най-важните за страната посолства - САЩ, Канада, Китай, Русия и няколко западноевропейски държави, твърди днес в. \"Аарец\".  Израелските посланиците били инструктирани да изтъкнат пред страните си домакини колко е важно да се запази стабилността на Египет като необходимо условие за стабилността в Близкия изток. Израел, който се страхува, че смяна на властта в Египет може да застраши мирния договор между двете страни, се придържа към подчертано умерен тон в официалните изявления във връзка със събитията в своята съседка.

Египет е първата арабска държава, сключила мирен договор с еврейската държава - в Кемп Дейвид през 1978 г. между тогавашния египетски президент Ануар Садат и израелския премиер Менахем Бегин и при посредничеството на тогавашния президент на САЩ Джими Картър.
Мирът, определян като \"студен\", бе в замяна на изтеглянето на израелските войски от всички завоювани египетски територии по време на войната от 1967 г.

Премиерът Нетаняху е наредил на министрите от кабинета си да избягват да коментират публично актуалните проблеми в Египет - вероятно от страх Израел да не бъде обвинен в намеса във вътрешните дела на страната. \"Мирът между Израел и Египет продължава повече от три десетилетия. Нашата цел е да гарантираме, че този тип отношения ще се запазят\", заяви лаконично самият той на вчерашното правителствено заседание. Ето защо Ерусалим се опитва да убеди западните си съюзници, че запазването на Мубарак като \"гарант\" за западните интереси - макар и диктатор и в противовес с народната воля в Египет - е в техен интерес.

Дипломатическата офанзива с тази цел бе предприета, след като от редица западни столици се чуха декларации, от които може да се съди, че и САЩ, и ЕС подкрепят свалянето на президента Мубарак от поста му, отбелязва \"Аарец\". Американците и европейците се увличат по общественото мнение и не отчитат истинските си интереси, предупредил пред изданието високопоставен израелски правителствен източник.

\"Йордания и Саудитска Арабия следят реакциите на Запада - как всички изоставят Мубарак. А това ще има сериозни последствия\". Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че Израел отблизо наблюдава развитието на събитията в Египет, където шести ден продължават многолюдни антиправителствени демонстрации, предаде ДПА. Междувременно, службата на израелското военно разузнаване е остро критикувана за провала да предвиди народния бунт в Египет, писа вчера АФП. Началникът на военното разузнаване генерал Авив Кочави увери, че няма опасност за стабилността на режима, но в. \"Аарец\" смята, че се е провалил, а публичното радио осмя \"издънката на разузнавачите\"

В този контекст същите медии припомнят минали провали на израелските разузнавателни служби, признавайки обаче, че те не са единствените, които са сбъркали в анализите си. Така израелското разузнаване не предвиди започването на войната през 1973 г. от Египет и Сирия, нито че Египет ще е готов да сключи мир с Израел (1979), нито избухването на първата палестинска интифада (1987).

Председателят на комисията и бивш министър на отбраната Шаул Мофаз, депутат от опозиционната партия \"Кадима\", защити генерал Кочави, изтъквайки в интервю за военното радио, че е рано да се погребва режима на Хосни Мубарак. Мофаз обаче не крие тревогата си по повод вероятността Мюсюлманските братя в крайна сметка да вземат властта в Египет след избори, насрочени под натиска на уличните демонстрации.

Мюсюлманските братя са смятани за \"врагове\" както на Израел, така и на египетския режим. Те са най-голямата опозиционна сила в страната и имат много сериозна подкрепа сред населението. Ако дойдат на власт, това би могло да доведе до драматична промяна в целия регион и опасност нестабилността да обхване и други страни, подчерта Мофаз, имайки предвид Йордания и палестинските автономни зони на Западния бряг. Палестинското ислямистко движение \"Хамас\", което управлява в ивицата Газа, произлиза от клон на Мюсюлманските братя.

Около 200 израелски граждани бяха евакуирани от Египет в събота с извънреден полет на националната авиокомпания \"Ел Ал\", въпреки че превозвачът по принцип не изпълнява полети на шабата, за да не засегне чувствата на крайно ортодоксалните евреи. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Израел моли Запада да не критикува Мубарак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди