изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:25 EEST
ДО 24.00 ЧАСА НА 9.02. МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕБРОИМ ЕЛЕКТРОННО    
НовиниОт 00.00 часа на 1.02. стартира 17-ото по ред национално преброяване в страната. За първи път имаме възможност да попълним анкетната карта електронно. Първи обаче преди този час бяха преброени болните, арестантите и гостите на хотели


От 00.00 часа снощи стартира 17-ото поред национално преброяване на населението и жилищния фонд в страната. Тази година за първи път до 24.00 часа на 9.02. всеки с достъп до компютър и интернет има възможност да попълни анкетната карта он-лайн. Това става чрез информационна система „Преброяване 2011”, на адрес http://www.nsi.bg/census2011/, като системата генерира код, който всеки преброил се електронно трябва да предостави на посетилия го в дома му преброител. Това стана ясно на провелото се заседание на Областната комисия, сформирана по повод националното преброяване. Пред присъстващите представители на общините от областта директорът на статистическото бюро в Добрич Неделчо Василев докладва, че има създадена добра организация за провеждане на процеса. За нуждите на статистиката в процеса на броене на населението в Добричко общо ще участват 1322 души /общо преброители, контрольори и резерви/. Всички са преминали обучение и разполагат с необходимите материали и инструкции за попълване на преброителните карти. Самата област е разделена пък на 1492 преброителни участъка и контролни района.
В хода на заседанието Василев заяви, че преди започването на процеса има хора, които са преминали обучение, но се отказват, като добави, че те биват заменяни от резерви, които получават служебни карти. \\"Причините са няколко - страх, че няма да се справят с работата, притеснение от безработните лица, че ще загубят правото си на обезщетение от трудовата борса, нехаресване на района, където трябва да преброят населението. В Добрич и Тервел има отказали се преброители именно заради райони - ромски махали\\" - каза Василев. Секретарят на Каварна Дарина Колишева пък сподели друг парадокс в морското кметство: \\"При нас всички искат да броят в ромската махала, защото там улиците са оправени, има осветление и като се влезе в една къща, се преброяват 20-30 души, което носи на преброителя 20-30 лв. При нас се отказват хора, които трябва да преброяват населението в селата\\".
Според публикуваната на сайта на НСИ заповед, контрольорите получават по 70 лв. на район, а възнаграждението на преброителите се изчислява по таблица, поясни Василев. Така всеки преброител ще получава по 0.80 лв. за домакинство, което се преброило електронно, а за извършено фактическо преброяване - 1.30 лв., или средно преброителите накрая ще вземат около 240 лв., добави шефът на статистиката в Добрич.
В рамките на дискусията на комисията стана ясно, че още снощи първите преброени - и то от преброители в страната, са хората, които се намират в отделенията на болниците, отседнали са в хотели, както и тези, които са попаднали в ареста. Неделчо Василев обясни, че презумпцията е по-добре един човек да бъде преброен два пъти, отколкото да бъде пропуснат. Това, че вече ще фигурира ЕГН-то на даден човек, не означава, че ще се допуска статистическа грешка при обобщаване на резултатите, защото веднъж въведено ЕГН-то в системата на статистиката, то не може да бъде повтаряно, поясни още Василев. Председателят на Областната преброителна комисия и зам.-областен управител Тодор Георгиев апелира към жителите на областта да се преброят по електронен път, защото това си има и своите предимства - активно е 24 часа в денонощието; има възможност да запазите отговорите си, да прекъснете попълването на картата и да продължите в удобно време; спестява се време - попълването на картата за едно лице не би отнело повече от 10-15 минути. Информацията е надеждно защитена - външен човек няма да влиза в жилищата.
 


Сходни връзки

ДО 24.00 ЧАСА НА 9.02. МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕБРОИМ ЕЛЕКТРОННО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди