изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:13 EEST
1 млн. египтяни срещу Мубарак: Той си отива, ние не!    
По светаСнимки и коментари PN 005-11 31.01.2011 Хургада-Кайро /Египет: Бялото слънце на пустинята. Снимка Йоанна Дукова  Най-малко един милион души излязоха по улиците на множество градове на Египет, за да поискат оставката на президента Хосни Мубарак в осмия ден от масовите протести. В столицата Кайро централният площад Тахрир (в превод Освобождение) беше претъпкан от хора на най-различна възраст и от най-различни социални прослойки, сред които студенти, безработни, лекари и адвокати. Множеството бе запълнило и околните на площада улици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Протести имаше в градовете Александрия, Суец, Ариш, Мансур, Танта, Махала и др.

На много места в Кайро протестиращите скандираха: \"Той си отива, но не и ние\". Над морето от мъже, жени и деца, развяващи египетски знамена и плакати, прелитаха хеликоптери.
На мост, водещ към площада, огромни графити призоваваха Мубарак да подаде оставката с думите: \"Върви си, глупак такъв!\".
Две огромни кукли на египетския президент с еврейска звезда на вратовръзката и с пачки долари, подаващи се от джобовете, бяха обесени на два светофара край площада и предизвикаха радостните възгласи на множеството.

Един от протестиращите демонстративно беше легнал на земята и обещаваше да остане така 30 години, защото \"да умра не означава нищо за мен, тъй като вече съм мъртъв от 30 години, откакто Мубарак дойде на власт\".

На централния площад в Кайро военните бяха издигнали барикади от телени заграждения, но не показваха признаци, че ще пречат на хората. Танковете им бяха изрисувани с графити от протестиращите. Заграждения от бодлива тел имаше и около президентския дворец, където се смята, че се барикадирал Мубарак.

Рано сутринта армията затвори входовете към столицата и други градове. Железопътният трафик беше преустановен по решение на властите, за да се избегне прииждането на протестиращи в Кайро. Но на обособените военни пропускателни пунктове войниците посрещаха хората с усмивка на уста, докато проверяваха чантите им.

Протестиращите откликнаха на призива на продемокатичните формации, подкрепяни от бившия директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей. Днес опозиционният лидер призова Мубарак да се оттегли от поста си до петък.
Обявеното вчера ново египетско правителство и предложението на вицепрезидента Омар Сулейман за диалог с опозицията бяха отхвърлени от протестиращите днес и от опозиционните сили, за които само оттеглянето на Мубарак ще сложи край на демонстрациите, отбелязва Франс прес.

След седмица на протести Египет усеща вече и икономически удари върху гърба си. Туристи и други чужденци масово напускат страната. Нови туристи отказват да идват. Летището на Кайро е превзето от чужденци, които се опитват да избягат от несигурната обстановка. Банките и борсата са затворени, течни горива няма, призивът за обща стачка все още е в сила. Вчера рейтинговата агенция Мудис понижи рейтинга на страната, днес това направи и Стандард енд Пуърс.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че посланичката на Вашингтон в Кайро Маргарет Скоуби е разговаряла с Мохамад Ел Барадей. Това е първото официално признание от страна на САЩ, че са пристъпили към преки контакти с лидер на опозицията. Вашингтон призова за реформи и честни избори в Египет, но е притеснен от възможността ислямистите да влязат във властта след извършването на промените.

Тази перспектива притеснява и Израел. Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази увереност, че мирният договор на страната му с Египет от 1979 г. ще оцелее независимо от промените.

Турция също призова Мубарак да се вслуша в исканията на народа. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

1 млн. египтяни срещу Мубарак: Той си отива, ние не! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди