изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:42 EET
Жена от Казахстан се обяви за внучка на Ванга!    
Любопитно Лечителката от Темиртау Татяна Ерьоменко твърди, че е внучка на Люба, единствената сестра на великата пророчица, и на украинец с гръцка жилка.

Малко преди честването на 100-годишния юбилей на Ванга, отпразнувано впрочем по-тържествено в Русия и бившите съветски републики, отколкото в България, се оказа, че легендарната гадателка е имала внучка в... Казахстан. Тя се казва Татяна Ерьоменко и живее в град Темиртау, където я познават като лечителка и ясновидка, която гадае на карти и кафе. 43-годишната врачка не разполага с никакви документи, за да докаже роднинството си с Ванга, но за сметка на това се е нахъсила да извлече максимални дивиденти от “произхода” си навръх медийната шумотевица по повод стогодишнината на петричката Касандра.

“Ванга ми се пада близка роднина, тъй като нейната сестра Люба, която в семейството ни наричаха Любава, е моя баба. Майка ми е нейна дъщеря. Баща ми пък е полуукраинец, полугрък. Ох, голяма мешавица сме всички!

Съпругът ми пък, който наскоро загина, беше циганин...”,

раздипля невероятната си история Ерьоменко.
Според руски журналисти Татяна е самозванка, която гледа да припечели нещо покрай името на великата пророчица, защото на ръцете й лежали три деца. Но... винаги има едно “но” и в крайна сметка никой не знае къде точно се крие истината.

До редакционното приключване на броя не бе открита за коментар племенницата на Ванга – египтоложката и журналистка Красимира Стоянова, дъщеря на сестра й Люба Гайгурова и МВР-кадъра Стоян Гайгуров. Защото по пътя на логиката излиза, че или тя, или сестра й Анна са... майки на казахстанската шаманка.

Запознати с тематиката допускат, че “внучката на Ванга” вероятно е подставено лице, наето да компрометира кръвните роднини на феномена от Рупите. Зад интригата стоели финансови интереси на хора, които искали да сложат ръка на цялото наследство – материално и духовно, на починалата през 1996-а топясновидка. А Стоянова поведе съдебна и медийна битка с алчните самозванци, някои от които намериха подслон във фондация “Ванга”. След като загуби няколко съдебни рунда обаче, племенницата на Ванга се покри в Италия и се прибира в родината от дъжд на вятър.
За щерката на Люба вече се тиражира фактът, че

се пада мащеха на застреляния преди 3 години подземен бос Бранимир Григоров-Бранко.

Била е омъжена за неговия баща – също Бранимир Григоров, който пък се родее с телохранителя на Тодор Живков и мастит колекционер Боян Радев по линия на първата си съпруга – майката на Бранко. Григоров-старши е бил силна фигура преди промените, а краят на миналия век го заварва като служител на фалиралата впоследствие телевизия на кредитния милионер Георги Агафонов “7 дни”, където по това време работи и втората му съпруга Красимира Стоянова.

Впрочем двамата се развеждат преди повече от 12 години и нямат общи деца. Съпруг №2 на племенницата на Ванга издъхна преди 2 години на 70-годишна възраст и вече няма как да разкаже дали бившата му половинка наистина е имала щерка и кой е тайнственият гръкоукраинец, сочен за баща на Татяна. Възможно е жителката на Тимиртау да е рожба на другата щерка на Люба Гайгурова – Анна, лекар по професия, която от години живее и работи в Атина. Но дали в южната ни съседка е срещнала “гръкоукраинеца”, остава в сферата на догадките. Както и това как съдбата е отвяла Татяна чак на другия край на света – в Казахстан...

Впрочем скандалите около името на знаменитата в цял свят прорицателка не свършват дотук. Големи несъгласия буди не само дейността, но и “тъмното минало” на настоящия шеф на фондация “Ванга” Иван Драмов, бивш директор на затвора в Бобов дол. Той е на нож с родата на Ванга и върти делата на фондацията, тоест – имуществото на петричката Пития, която тя уж завеща изцяло на държавата, както намери за добре. Наскоро се разбра, че данъчните са съставили цели 7 акта на Драмов заради неотчетени приходи от имотите на фондацията.

Близки на родената като Вангелия Пандева-Гущерова пророчица пък твърдят, че последните й земни дни са пълни със загадки. Тайните са повече, отколкото в детективски роман.

“Моята леля беше убита!”, заяви пред репортери племенницата й Красимира Стоянова. Тя е убедена, че поредицата от събития, разиграли се през август 1996 г., са били фатални за нейната леля. И нито едно от тях не е било случайно.

Независимо от слепотата си, Ванга се отличавала с добро здраве. Проф. Петър Делийски от Правителствена болница, където издъхва феноменът от Рупите, е наблюдавал здравословното й състояние повече от 40 години. Наричат го нейното джипи. “Тя беше физически здрава жена, доверява проф. Делийски. До дълбока старост вървеше изправена. Нейната издръжливост беше удивителна – нито един лекар не може да приеме по толкова хора!”

Ванга е знаела, че има рак на гърдата. Първите симптоми на коварната болест се появяват през 1994 г., скоро след скандала със строежа на храма в Рупите. Българската православна църква го обявява за неканоничен. Ванга отказва хоспитализация. Лекарите я посещавали в дома й, като лечението било предимно поддържащо. Искали да й забранят да приема хора, но великата гадателка продължава да го прави до самата си смърт.

Ванга е откарана спешно в Правителствена болница на 3 август 1996 г. Никой не предупредил роднините й. От Рупите до София са близо 200 км път по лъкатушещ и пълен с дупки планински път.

“Ванга бе настанена в болницата против волята на роднините й,

разказва нейната племенница Красимира Стоянова. С майка ми пристигнахме в Рупите и един съсед ни каза, че са откарали леля. Започнах да я търся, звънях по всички болници. И разбрах, че е в Правителствена болница в София. Веднага се вдигнах и пристигнах там. Успях да се срещна с главния лекар – проф. Герасимов. Той ми каза, че състоянието на Ванга е тежко, че много лошо е понесла пътуването. Помолихме за свиждане с Ванга, разрешиха ни. Когато я видях, се разтреперих цялата. Леля ми изобщо не приличаше на предишната силна и властна жена.

Изглеждаше дребна и съсухрена, около леглото й бе струпана реанимационна апаратура. С майка ми бяхме смазани от мъка. Не очаквахме, че състоянието на леля е толкова тежко. Не е трябвало да преместват толкова възрастен човек. Това бе убийство! Ако я бяха оставили на спокойствие, тя щеше да живее по-дълго. Ракът на гърдата й беше от години, леля ми беше свикнала с болестта. Нямаше метастази във важните органи и раковото образувание се бе капсулирало. Леля Ванга умря не от рака, а от глад и жажда!”, излива насъбралата се в душата й горчивина племенницата на петричката Касандра.

Сутринта на 11 август 1996-а Ванга започнала да се задушава. Лекарите решили да направят разрез в гърлото й, за да поставят тръба в трахеята. Но в мига, когато поднесли скалпела към гърлото й, спрял токът в болницата.

“Странно е, че нямаше аварийни източници на електричество,

казва нейната племенница Красимира. Апаратурата за изкуствено дишане веднага изключи. И сърцето на леля спря завинаги...”, спомня си Красимира Стоянова.

Кой и защо е прекъснал ел.захранването в елитната болница, така и не било изяснено. Извънредното произшествие било приписано на авария, довела до прекъсване в мрежата. Професор Делийски твърди, че той и неговите колеги са изпълнили професионалния си дълг и не заслужават да бъдат упреквани.
Режисьорът Стилиян Иванов, автор на два документални филма за феноменалната пророчица, смята, че причината за смъртта на Ванга се крие не само в болестта й.

“Убеден съм, че Ванга би могла да живее още. Но те я откъснаха от дома й, от познатата среда. И се стараеха не толкова да й помогнат, колкото да я изследват. Това бе безполезно, тъй като тайната на Ванга не е в тялото й, а в нейния велик дух. А той не може да се изследва с апаратура!”, убеден е режисьорът.

Асен ТОПАЛОВ

http://www.blitz.bg

Пощенска марка отбеляза 100 години от рождението на Ванга

Сбъднали се 2/3 от пророчествата на баба Ванга

Светослава Тадаръкова: Кюлев копал на 12 метра под имението си да търси злато

 


Сходни връзки

Жена от Казахстан се обяви за внучка на Ванга! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди