изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:45 EEST
Шефът на “Гранити” убит, за да не издаде пране на пари    
Новини“На никоя майка не пожелавам мъка като моята!... Трябва да сме непримирими към престъпността. Всеки си мисли, че точно на него тя няма да му навреди. Сигурно и синът ми Стоян така си е мислел... Но беше отвлечен и после убит. Готвя се за помена му и се надявам цялата истина за смъртта му да излезе в съда.”

Това заяви през сълзи вчера Милка Стоянова - майка на отвлечения и убит шеф на бургаската фирма “Гранити” Стоян Стоянов. На 7 март в бургаския съд тръгва процесът за гибелта му - точно три години след като той остави две деца сирачета.

Родителите на покойния бизнесмен, които живеят в Сливен, се грижат за 10-годишния му син Герман. Майката на Герман е починала отдавна, така че сега момченцето си няма никого на света освен баба и дядо. От приятелката си Мария, която живее в Бургас, Стоянов има дъщеричка, кръстена на него - Стояна. Той обаче не успя да я види - тя се роди след смъртта му.

“Щом направим помена на сина ми, тръгваме за Бургас, за да присъстваме на делото”, нарежда покрусена Милка Стоянова.

Зловеща е историята на престъплението, на което синът й е жертва. На 6 март вечерта около 20 ч Стоян Стоянов паркира своя луксозен “Лексус” в гаражната клетка под дома си в центъра на Бургас. Благосъстоянието му не е чудно за никого, фирмата му за строителни материали е печеливша, броени дни преди това на коктейл по повод годишнина от създаването й той се хвали с голяма печалба.

Малко преди да паркира във фаталната за него вечер, Стоян Стоянов се е обадил на приятелката си Мария (по това време тя е бременна и чакат дете), че се прибира. Но след това потъна сякаш в земята.

Първите съмнения свързаха изчезването му с бившия съпруг на Мария - манекенката, с която Стоянов живее. Става дума за Тодор Стамов, известен с прякора си Малкотърновския. Двамата с Мария са разведени, но имат две деца, за които се грижел Стоянов. Полицаите допуснаха, че Малкотърновския е извършил от ревност насилие.

Заговори се, че Стоянов е бетониран в строеж. Че похитителите му са го умъртвили, без да искат, като го набутали в багажник и залепили с тиксо устата и носа му, така че той се задушил. После пък се чу ужасното предположение, че е изгорен на клада в Странджа планина.

Нищо от това не се оказва вярно. В края на 2009 г. прокуратурата съобщи, че Стоян Стоянов е бил застрелян от упор в главата край Обзор. Отвлечен бил с цел убийство. Поръчителите били двама варненци - съдия-изпълнителят Галин Костов и Станислав Михайлов, който до 2005 г. оглавявал Агенцията за държавни вземания.

Костов беше арестуван заедно с две здрави момчета, участвали в организацията на похищението. Михайлов до ден днешен е зад граница и е обявен за издирване.

37-годишният Галин Костов е роден в Ямбол, но прави кариера във Варна. Бил е съдия, адвокат и съдия-изпълнител. Има три деца. Майка му умира след задържането му, вероятно от стрес. През 2003 г. Галин Костов е назначен за синдик на авиокомпания “Балкан”. Негови колеги не изключват възможността това да е станало с помощта на приятеля му Станислав Михайлов. Галин е бил също така ликвидатор и на козметичната фирма “Рубела”, както и на няколко земеделски кооперации.

Версията на прокуратурата гласи, че Стоян Стоянов предизвикал смъртта си, като отказал да купи от Галин и Станислав земя, разположена близо до неговата фирма “Гранити” . Негови близки добавят, че той искал да купи земята, но на по-евтина цена от тази, която му предлагала офшорка на Костов и Михайлов. Възнамерявал там да направи нови складове на фирмата си - мястото било удобно, близо до други негови помещения и до пътя.

Стоянов споделял пред близките си подозренията, че тази земя е продадена фиктивно от синдик на офшорката. Възнамерявал даже да докаже това и да направи публични разкрития, че се правят черни пари от държавни земи. Вероятно затова са затворили завинаги устата му. Дали това е било така - ще се види в съдебното следствие, което започна в понеделник.

Според обвинителния акт първоначалният замисъл на пренебрегнатите купувачи на земята бил да убият Стоянов пред дома му като отмъщение за провалената апетитна сделка. Но после било взето решение жертвата да бъде отвлечена.

Михайлов и Костов се свързват с Нено Стоянов и Стоян Колев от Варна, които бяха арестувани през юли 2009 г. Двамата трябвало да организират злодеянието. Нено и Стоян от своя страна намерили преки изпълнители на мократа поръчка - Манол Хаджиев-Индианеца и друг кримигерой, наречен Веско.

Именно Манол и Веско отвличат шефа на “Гранити”. Карат го към Обзор за среща с Костов и Михайлов. Тримата разговарят, но Стоянов отново отказва да купи земята при техните условия. Възможно е и да ги е заплашил направо, че ще огласи корупционната им схема за сдобиване с парцела.

На връщане към Бургас, близо да Дюлинския проход, Стоянов помолил конвоиращите го бандити да отиде до тоалетна. Този момент бил, изглежда, чакан от тях. Хаджиев го проследил и на връщане го прострелял в челото. После го заровили.

На двамата килъри били обещани по 30 000 евро, смятат прокурорите. Хаджиев обаче така и не си получил парите. Бил убит на 7 август 2008 г. във варненското село Казашка река.

Частният съдебен изпълнител Галин Костов заяви като арестант пред съда, че не е извършил престъплението. Адвокатите му и днес подчертават, че обвинението срещу техния клиент е изградено основно върху показанията на един свидетел - варненеца Стоян Петров, който бил обвиняем по две дела за убийства, едното от които на Манол Хаджиев.

“След като дал показания срещу Галин Костов, Петров бил пуснат от прокуратурата и се е укрил, каза вчера пред “Труд” адвокат Бранимир Балачев. - Имаме доказателства, че това, което е казал, не е вярно, просто е било разменна монета, за да го пуснат, смята защитникът.

“Стоян Петров казал, че чул от покойния вече Хаджиев за участието на Галин Костов. Това е несериозно”, коментира още адвокатът. Съдебният процес ще трае 3 дни - до 9 март, съобщиха вчера от бургаската прокуратура.

http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Шефът на “Гранити” убит, за да не издаде пране на пари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди