изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:08 EET
Най-скъпото куче е мастиф, продаден за 1,2 млн. евро    
Любопитно Червен тибетски мастиф стана най-скъпото куче в света, след като бе продадено за 10 милиона китайски юана, или 1,2 милиона евро, пише британският в. “Дейли мейл”. Новият стопанин на 11-месечното породисто четириного, наречено Хун Дун (Голямото цопване), бил китайски минен барон.

“Кучето е от перфектна порода. Цената му е оправдана. То заслужава всеки цент”, разказа досегашният му стопанин Лу Лин. Той призна, че похарчил доста пари за отглеждането на мастифа, тъй като плащал заплати на много служители. Съветът му към новия господар на Хун Дун бил да му построи голям дом, защото в един момент той щял да достигне 140 кг, колкото е теглото на сравнително голям състезател по ръгби. В момента пухкавият мастиф тежал малко под 90 кг.

Хун Дун бил щастливец, че стопанинът му е богаташ, тъй като менюто му никак не било евтино. Той хапвал на корем много пилешко и говеждо, гарнирано с морски краставички и охлюви.

Високата цена на червения тибетски мастиф означава, че той се е превърнал в символ на богатството в Китай, като е изместил бижутата и скъпите коли, пише британското издание.

Смята се, че тибетският мастиф е свещено животно, което благославя стопанина си и му носи здраве и сигурност. Червеният цвят пък бил на късмет.

Тибетците вярват, че тези кучета носят душите на маймуни и монахини, които обаче не били достатъчно добри, за да се преродят в хора.

Сред най-известните стопани на четириногите били британската кралица Виктория, крал Джордж Четвърти и завоевателят Чингиз хан. Твърди се, че великият пълководец имал 30 000 тибетски мастифа в армията си, когато тръгнал да завладява Европа.

Днес във Великобритания има 300 кучета от тази порода, които се продават на далеч по-приемливата цена от 1200 евро. “Много са умни, пазят се и лесно надушват опасност”, разказва Джеймс Пали, който отглежда мастифи на Острова. Той имал шест такива кучета. Казва, че ако не им се обръща достатъчно внимание, те залиняват и стоят пред телевизора.

Титлата “Най-скъп домашен любимец” досега се държеше от друг тибетски мастиф - червения лъв, продаден за 1 млн. евро.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Най-скъпото куче е мастиф, продаден за 1,2 млн. евро | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди