изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:16 EET
Петте най-знаменити котки и пет VIP кучета    
Любопитно

Открай време пролетта е сезон изпитание за котките. Тази година обаче няма да ги терзае само нагонът, а и първо преброяване. В началото на седмицата стана ясно, че Столичната община ще изчислява бездомните писани. Начинанието може да е похвално, но пък е гибелно за котешкото царство. Защото е точка първа от големия план за намаляване на популацията на безстопанствените мацки. Точка втора е кастрацията им. Звучи като сюжет на хорър, нали? И от него обаче се оцелява. Доказателството са бездомните кучета. Преди години се проведе масова акция за ограничаване на популацията им, но те се оказаха истински сървайвъри и още са господарите на квартала.



Посвещаваме култовата ни класация „Пет плюс пет” този уикенд на героите с четири лапи. Но не на бездомните, а на известните и обичаните. Кои са знаменитите котки и къде лаят VIP песовете, четете в рубриката ни.

КОТКИ

1.Лари

Нейно Величество Елизабет Втора сигурно има много мустакати служители, но той е единственият на четири крака. Пардон, лапи. От месец основното му задължение е да лови плъховете, нанесли се незаконно на „Даунинг стрийт” 10. Както е добре известно, на този адрес от десетилетия се помещава английското правителство. Наглите гризачи обаче смущават работата на премиера Дейвид Камерън и неговите министри, които са най-важните слуги на кралицата и народа й. Камерите на няколко телевизии дори показаха как едър черен мишок пъргаво припка из коридорите на  резиденцията.„Чиновникът” Лари беше вербуван от приют за кучета и котки в Лондон. Избрали го, защото в препоръките му било отбелязано „че е отличен ловец на плъхове”. Другата мисия на котарака от породата „улична превъзходна” е да забавлява децата на министър-председателя.

2.Чико

Да си биограф на човека, обявен за наместник на Свети Петър на Земята, без съмнение е мисия благословена. Тази чест е застигала малцина, а в момента с нея се кичи уличен котарак. Няма грешка! През 2007-а излезе от печат книгата „Йозеф и Чико – котешки разкази за живота на Бенедикт XVI” . Измъркана на един дъх и подходяща за всички възрасти, тя бързо се превърна в бестселър. Авторът й е черно-белият и кастриран Чико, който днес е на девет години.Любовта на Негово Светейшество към писаните е голяма, но забранена. Днешните правила на Ватикана не позволяват присъствието на домашни любимци в папската резиденция. Въпреки това в пресата се промъкват слухове, че Светият отец държи там Чико и още една пухкавелка. Досега никой не е потвърдил или отрекъл мълвата, но и никой не си е позволил да прегледа мантията на папата за котешки косми. Обикновено погледите са вперени ту в ръката му, протегната за благослов, ту към червените му обувки „Прада”. Факт е обаче, че в деня, когато кардинал Йозеф Ратцингер стана папа Бенедикт XVI, неговият секретар публично обяви: „Слухът, че обича котки, не е верен. Папата обожава котките!”

3. Хохо

Най-ярката БГ следа в световната котешка история. И най-маститият и космат телевизионен критик, изявявал се някога в медийното пространство. Заслугата е на стопанката му Васа Ганчева –  режисьор по образование и естет по призвание. Месеци наред заради нея Хохо драскаше собствена рубрика в „Труд” с коментари по адрес на предавания и водещи. Така и не овладя кирилицата и мяукаше рецензиите на Васа, а тя надлежно ги набираше. Още не сме забравили специфичния му тембър. Вместо прозаичното „мърррр”, той предеше в текстовете с „мистерррррррия”. А в пристъпи на гняв истеризираше „мистерияяяяяяуу”. С днешна дата обаче Хохо е станал господар на мълчанието. Собствената му рубрика отдавна е в историята, но за сметка на това стопанката му списва своята „С вас е Васа” в „Уикенд” и често споменава котарака. Понякога дефилира с него и в тв предавания. Затова знаем, че 13-годишният Хохо е в добра кондиция и брани Ганчева от натрапници. Наедрял е, станал е нападателен и сигурно затова тв водещата Гала го нарече „почти рис”.

4. Попйорданова-Чернишевска

Още една българска котка галила с лапи шедьоври на класиката. По баща е Попйорданова, а Чернишевска по мъж. Така актьорът Петър (Чочо) Попйорданов представя чернокожата си любимка, чието пълно име е Папи-Папила-Багира-Петрова-Попйорданова-Черното ухо-Жълтото око-Дългата опашка. Докато запомниш цялото название, и ти проблясват откъси от „Книга за джунглата” на Ръдиърд Киплинг и не по-малко култовия филм от съветските времена „Белият Бим - Черното ухо” с покойния Вячеслав Тихонов.Освен писаната звездата на Народния театър отглежда и куче, риби и папагал. Пернатото е доста устато, защото е от породата Жако, „казва се Чочо пича и много ме обича”, признава актьорът в интервюта.

5. Доротей

Дар от Бога, понастоящем 4-годишен. С такава визитка развява опашка главатарят на котараците, понеже това означава името му Доротей в превод от гръцки. Тъй като е руснак и питомец на президента Дмитрий Медведев, в родината му го произнасят Дорофей. Това обаче са подробности. Важното е, че в момента синеокият котарак от рядката порода „невска маскарадна” е любимец №1 в Кремъл. Радва Първото семейство на Русия още преди Медведев да стане държавен глава. Отличава се с боен характер, уточнява московският вестник „Известия”. Лови мишки с настървение и се бие с други себеподобни. Даже е вкопчвал зъби и нокти в котката на Михаил Горбачов. За негово съжаление обаче писаната на бащата на перестройката излязла победител.

КУЧЕТА

1. Борко

Куче, достойно за държавен орден. Но не защото е любимият пес на актуалния премиер Бойко Борисов. А заради приноса му в развитието на породата „Българско овчарско куче” и нейния десант по света. Към момента наши каракачанки точат зъби в кралски дворове и обиталища на президенти, княгини и шоузвезди. Всички са потомци на Борко, спечелил куп медали от състезания за расови животни, който почина неотдавна. Сега начело на кучешкото царство в развъдника на Борисов е Борко II. Със сигурност сред неговите палета тича следващият шампион и адаш. Освен сертификата, с който каракачанката е обявена за самостоятелна порода „Българско овчарско куче”, на първия Борко дължим и реторичния въпрос: „Какво ме гледаш като бит Борко?” За онези, които не знаят, уточняваме, че това е погледът на виновния.

2. Бъфи

Още една каракачанка на целувка разстояние от световната политика. Бъфи, с рождено име Йорго, се гушна в руския премиер Владимир Путин като подарък от българския му колега Бойко Борисов. А кадрите с разнежената физиономия на Путин скоростно обиколиха света и показаха коя е тънката струна в сърцето му.  Близо месец продължи конкурсът за избор на кучешко име. И въпреки съвета на Борисов, че в името на четириногото трябва да присъства „р”, братушките се спряха на Бъфи. На нас може и да ни се струва твърде американско, но както казват в Русия, „на вкус и цвет товарищи нет”.

3. Бо

Пудел в Белия дом. Подобно животинче изглежда необичайно на фона на американската доминация по света. Чернокожият Бо обаче е в тон с характера на президента Обама - излъчва позитивен сигнал с приятелски протегната лапа. Бо е на две години и половина и е първият любимец на САЩ. Озова се в Белия дом по искане на Мишел Обама. Първата дама настояла за питомец от порода, която не предизвиква алергии, и пуделът отговарял на условието. Затова се вре без проблеми в спалнята на съпрузите и придружава навсякъде децата им.  Семейството го взема и на състезания по бейзбол. Там кучето влиза със специална карта, където освен снимката са обозначени и вкусовите му предпочитания. Отбелязано е, че Бо обича домати и все още не умее да плува.

4. Волфганг

Черен шпиц, изстрелян под медийния прожектор с тенис ракета. Малкият чаровник се прочу, след като изяде международния паспорт на най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова. И за наказание все още не я е гледал на „Уимбълдън”. Но има време. Цвети харесала кучето в един зоомагазин. „Влязох просто за да разгледам и като го видях толкова жив и палав, веднага реших, че ще си го взема. Кръстих го Волфганг, защото много ми допада самото име, а и защото Моцарт е любимият ми композитор. Дори „Амадеус“ - филма за живота му, съм гледала няколко пъти”, разказва звездата пред сп. „Максимум”..

5. Дана

Красавица от породата „Лабрадор” тегли на каишка топжурналистката Елена Йончева. Всички я видяха миналата година, когато Йончева подреди снимки от Аденския залив. Припомняме, че българката беше единственият репортер, допуснат до свърталището на пиратите в Сомалия. На изложбата в галерия „Средец” кучето й Дана се държеше като ценител – обиколи залата, хвърли око на снимките и засвидетелства почитания на журналистката. Лай на неодобрение не се чу. От тази експозиция тръгна и починът знаменитости да водят питомците си на културни събития.

http://www.monitor.bg

 


Сходни връзки

Петте най-знаменити котки и пет VIP кучета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди