изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:15 EET
Бабата на Тутанкамон не била красавица, имала брадавица    
Любопитно

  Бабата на Тутанкамон, властната царица Тия, е била легендарна красавица. Изследване на нейното мумифицирано лице обаче показа, че на челото си тя е имала грозна брадавица,  съобщи Дискавъри.  Малката изпъкналост между очите е открита на мумията,  наречена Възрастната дама, която е с дълга червеникава  коса, падаща по раменете. През февруари 2010 г. тя беше  идентифицирана с ДНК анализ като царица Тия, съпруга на Аменхотеп Трети и майка на Ехнатон.



Несъвършенството откри Мерседес Гонсалес, директор на Института за научно изследване на мумии в Мадрид по време на  посещение на музея в Кайро. Направените след това снимки с  висока резолюция потвърдиха съществуването на израстък. Специалистите го определят като плоска брадавица. Тя може  да е с различен цвят, като се предизвиква от папилома вирус.  Подобна брадавица досега не е откривана на лицето на египетска  мумия.

Царица Тия е съпругата на Аменхотеп Трети, майката на Ехнатон и бабата на Тутанкамон. Тя е една от най-интересните  жени в египетската история. Съпругът й я описва като "грациозна  дама, нежна в любовта, която изпълва двореца с красотата си".

Тя е най-влиятелната жена от 38-годишното управление на Аменхотеп  Трети. Царица Тия седи до фараона като равна. Това е нещо  нечувано за времето. Изглежда, че съпругът й я е обичал много. Аменхотеп Трети издига много светилища на царицата си,  построява й дворец, храм от бял пясъчник в Нубия, земята на предшествениците й, дори й прави изкуствено езеро, в което да се вози с царската баржа.  Според Франк Рюли, ръководител на Центъра по еволюционна медицина в университета на Цюрих, несъвършенството на челото на царицата е много интересно.

"Това може да е плоска брадавица, но не може да се каже със  сигурност. Възможно е също да е фиброма. Ще бъде много интересно да се вземе проба за хистология и ДНК" - каза той. Салима Икрам, професор по египтология от Американския  университет в Кайро е по-предпазлива не само за вида на  израстъка, но и за мумията. 

"Наричам я евентуалната царица Тия, защото още има някои  спорове. Мисля, че без допълнително изследване не трябва да се  изключва и идеята това да е бенка, която е сплескана при  мумифицирането".

(БТА)

http://www.dnes.bg

В Луксор откриха статуя на дядото на Тутанкамон

Древният египетски фараон Тутанкамон не е бил убит

 


Сходни връзки

Бабата на Тутанкамон не била красавица, имала брадавица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди