изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:13 EET
ПОКОСЕНИТЕ ОТ РАК НА ГЪРДАТА В ДОБРИЧ - НАД СРЕДНОТО ЗА СТРАНАТА    
ЗдравеВ Добрич пилотно въвеждат система, чрез която джипита ще канят пациентите си на профилактични прегледи чрез sms-и




Ракът на гърдата е водещо по смъртност заболяване при жените у нас. Годишно в България заболяват около 3 000 представителки на нежния пол, а около 1 700 умират. Това съобщи д-р Стилиян Щерев - председател на Сдружението на общопроктикуващите лекари в Добрич, на съвместна пресконференция на Районната здравно осигурителна каса и джипита. Д-р Щерев посочи, че в Добричка област заболяемостта от рак на млечната жлеза е 55 на 100 000 при 30 на 100 000 за страната. Трудно е да се посочи точно какви са причините, но в други области на България има повече млади хора, при нас има доста неграмотно население, лоша инфраструктура и т. н., каза директорът на здравната каса д-р Бисерка Пачолова. Тя уточни, че данните се ориентировъчни, тъй като ги получават от статистическия институт след две години. Д-р Щерев съобщи, че жените, работещи на нощни смени и недоспиващи си, са с 60 процента по-податливи към заболяването. При тези, които пият между две и пет питиета на ден, опасността да се разболеят е 1.5 пъти по-голяма.
Именно заради големия брой заболели от рак на млечната жена  профилактиката при жените е насочена към това заболяване, стана ясно на пресконференцията. При мъжете акцентът ще е насочен по отношение на рака на простатата. Скринингът ще обхване жените на възраст от 50 до 69 години, а при мъжете - над 50 години. Този вид профилактични прегледи се извършват през две години.
На пресконференцията бе съобщено още, че фармацевтична фирма и РЗОК стартират пилотна програма в Добрич. Тя предвижда личните лекари да изпращат SMS-и на пациентите си, с които ще ги информират кога да се явят на профилактични прегледи. Предстои да стартира интернет страница, от която джипитата ще могат да актуализират мобилните телефони на пациентите си. След селекция по зададени критерии - пол, възраст и т. н., ще им изпращат съобщенията кога точно да се явят на преглед. Целта е да се осигури ритмичност на профилактичните прегледи веднъж годишно, обясни д-р Пачолова. Представител на фармацевтичната фирма обясни, че реално новата система вероятно ще заработи в началото на следващата година. Инициаторите й се надяват дотогава да бъде попълнена базата данни на джипитата с актуални телефони на пациентите им, което се явява голям проблем.
33 чужди граждани от страни от ЕС, живеещи в Добричка област, са се регистрирали през м. г. в нашата здравна система през м. г., съобщи старши експертът Боряна Ашикова. Тя посочи, че това са основно пенсионери. НДТ




 


Сходни връзки

ПОКОСЕНИТЕ ОТ РАК НА ГЪРДАТА В ДОБРИЧ - НАД СРЕДНОТО ЗА СТРАНАТА | 7 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПОКОСЕНИТЕ ОТ РАК НА ГЪРДАТА В ДОБРИЧ - НАД СРЕДНОТО ЗА СТРАНАТА
Автор: Anonymous да 2011-03-30 @ 22:11 EEST
Д-р Пачолова населението не е неграмотно!Личният ми лекар никога не ми е предлагал обикновения профилактичен преглед в края на годината .Поисках направление за преглед за млечната жлеза и той знаете ли какво ми каза \\"Имате някакъв проблем ли\\"Аз  обясних ,че поне в момента нямам поблем но това което слушаме,гледаме по ТВ просто реших да си направя прегледа.Това е.Не ,че сме неграмотни.Мисля ,че даже не личния ми лекар ,а мед.сестрата като  видят в компютъра ,че не съм минала  преглед те да ми го препоръчат.
Аз така мисля!

ПОКОСЕНИТЕ ОТ РАК НА ГЪРДАТА В ДОБРИЧ - НАД СРЕДНОТО ЗА СТРАНАТА
Автор: Anonymous да 2011-03-31 @ 08:19 EEST
Ако искате точна интерпретация на мамографиите, направете си изследването в ДКЦ-2. Аз съм много доволна и от обслужването!
ПОКОСЕНИТЕ ОТ РАК НА ГЪРДАТА В ДОБРИЧ - НАД СРЕДНОТО ЗА СТРАНАТА
Автор: Anonymous да 2011-03-31 @ 09:08 EEST
 До втория коментар:
Бихте ли ми дали повече информация! Ще Ви бъда благодарна!
Иванова

.


ПОКОСЕНИТЕ ОТ РАК НА ГЪРДАТА В ДОБРИЧ - НАД СРЕДНОТО ЗА СТРАНАТА
Автор: Anonymous да 2011-03-31 @ 18:36 EEST
В ДКЦ 2 д-р Веселинов.Отивате на преглед с направление за хирург и той Ви гледа после на  видеозон.А сега монтират много модерен рентгенов апарат и може да правят и мамографии.
ПОКОСЕНИТЕ ОТ РАК НА ГЪРДАТА В ДОБРИЧ - НАД СРЕДНОТО ЗА СТРАНАТА
Автор: Anonymous да 2011-03-31 @ 19:09 EEST
Много Ви благодаря!
Иванова

ПОКОСЕНИТЕ ОТ РАК НА ГЪРДАТА В ДОБРИЧ - НАД СРЕДНОТО ЗА СТРАНАТА
Автор: Anonymous да 2011-04-01 @ 11:14 EEST
В дкц-2 мамаграфиите се разчитат от доцент Ганчев. той  казва всичко на хората.
ПОКОСЕНИТЕ ОТ РАК НА ГЪРДАТА В ДОБРИЧ - НАД СРЕДНОТО ЗА СТРАНАТА
Автор: Anonymous да 2011-04-01 @ 21:35 EEST
Защо профилактиката е насочена само за жените над 50 години? А тези под 50 - на 20, 30, 40години? Къде остават те? Защо за тях няма профилактика за рак на гърдата? Те не са ли по-застрашени?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди