изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:04 EEST
ВСЕОБЩО ВЪЛНЕНИЕ В ТЕРВЕЛ ПРЕДИ ОТКРИВАНЕТО НА НОВИЯ ХРАМ    
Интервюта

Кметът на община Тервел инж. Живко Георгиев пред НДТ



 

 

- Г-н Георгиев, Общинският съвет на Тервел реши празникът на общината да е на 6 май - деня, в който ще отвори врати новопостроеният църковен храм \"Свети Георги Победоносец\". Какви чувства вълнуват православните християни от Тервел малко преди в града им за първи път да забият църковни камбани?

- Едва ли е възможно да обобщя чувствата и мислите на всички християни в Тервел, но това, което се усеща, мога да определя като всеобщо вълнение. Преобладават позитивните нагласи.  Прави впечатление, че докато се градеше църквата много хора проявяваха интерес към църковната архитектура и сравняваха различни църковни сгради, които са виждали със строежа. С огромен интерес се приеха иконостасът, подът на залата, входната външна арка и паното над нея… Всичко беше интересно. За тези, които участвахме в строежа, интересни и в същото време трудни за решаване бяха многобройните казуси и експерименталните решения, които вървяха ръка за ръка с нестандартното строителство. Със сигурност вече знаем, че строежът или ремонтът на обществена сграда - да речем училище или детска градина, нямат нищо общо с мащабите и трудността на строежа на една църковна сграда. Трудно бяха намерени решенията за изграждането на високите сводове и арки, за подовата мозайка, която трябваше да бъде изградена от стандартни подови настилки и в същото време да бъде подходяща за храмова зала, за навесното пространство пред входа, за подхода от улицата към сградата, за полукръга на стълбите пред олтара. Всяка църква има всички или няколко от тези елементи, но когато размерите са по-малки се намират по-лесни за изпълнение решения. За гражданите пък интересното бе това, че виждаха израстването на голям, техен си храм. 

 

- Къде се извършват християнските служби в момента, преди Тервел да има своя църква?

- Тервел винаги е имал църква. За съжаление обаче от 60-те години на миналия век до момента това е малката църква \"Свети Димитър\", която в дните на големите християнски празници не може да побере и половината от желаещите да чуят литургията. Църквата представлява преустроена най - обикновена едноетажна къща, отдалечена от центъра. Разбира се, че усещането за преклонение пред могъщата сила на Вярата, което се чувства, когато се влезе в храм, в голяма степен зависи от съчетанието между вътрешната нагласа на човека и възприятията, произтичащи от  заобикалящата го обстановка. В този аспект балансът между величието на голямата възрожденска българска църква и новите \"изкушения” на пазара на църковното обзавеждане е доста труден за постигане. Особено в условията на постоянно ограничен финансов ресурс. Стремихме се да постигнем стила на църква от възрожденската епоха и да не влагаме в новия храм неща, чиито подобие не сме виждали в църквите в старите български градове – Трявна, Троян, Елена, Велико Търново…  Дано да сме успели.

 

 

- Бихте ли разказали как се е родила идеята в Тервел да бъде построена църква? Кои са инициаторите, какви са първите стъпки, които са направили?

- Началото, или поне това, което се помни сега в Тервел, бе поставено през 1991 година. Тогава общината  с кмет Георги Господинов/ предоставя парцел в центъра на града за построяване на нов православен храм. Сформирано е църковно настоятелство, избрано е име за новия храм. Възлага се проектиране на сградата. През 1992 г. се прави и първа копка, започват изкопните работи и се отлива наземната плоча на криптата, която е на 2 метра под нивото на улицата. После строежът е замразен и бетонираният изкоп престоя в този си вид 14 години -  до лятото на 2006 г., когато работата бе подновена. Собствеността на терена отново бе върната на общината и тя започна инвестиционния процес. Всъщност храмът бе построен и обзаведен за малко по-малко от пет години. 

 

- Разкажете, ако обичате, как бяха набрани средствата за градежа на храм \"Свети Георги Победоносец\"? Срещнахте ли трудности, как се включиха общината, държавата и обикновените хора - жителите на Тервел, в набирането на средства?

- В началото се ползваха предимно средства от общинския бюджет. На фаза „груб строеж” получихме дарение от тухли, безвъзмезден превоз и други материали, които ни помогнаха. После сградата се извиси чрез финансирането на общински проект по „Красива България”. След като градежът придоби вид на храм, получихме дарения за камбаните, свещниците, вратите, фасадното пано. Сега вече е по-лесно, защото желаещите да даряват са повече, отколкото в началото. Разбира се, това изобилие е условно - хората в Тервел не разполагат с огромни суми, а всички начинания по храма са много скъпи, защото не са стандартно обзавеждане. А началото – то беше най-трудно и на няколко пъти рискувахме да замразим отново строежа. Волята ни за успех на начинанието обаче беше неимоверно силна, а може би и точно тази воля ни осигури финансова подкрепа – от Министерски съвет, от проект \"Красива България”. На практика, сега, от позиция на изминалото време, мога да кажа, че храмът в Тервел бе построен чрез усилията и средствата на всички – община, държава, бизнес, земеделци, граждани. И с много вяра, че тропаме от врата на врата и искаме, защото трябва да искаме, за да стане. Разбира се, към нас имаше и много упреци, и характерните за българската народопсихология подозрения и съмнения… Всичко се забравя и отминава, съзиданието и доброто дело  остават и след нас.

 

- В града има джамия. Как мюсюлманите в Тервел гледат на разкриването на православния храм? Те помогнаха ли при построяването му?

- Обикновените хора – християни и мюсюлмани - уважават взаимно ценностите и религиите си. Не съм чувал и вероятно няма да чуя упреци по отношение на строежите на църквата и джамията. Политическите нрави, или по-скоро криворазбраните им проявления през последните години, все още разделят хората. Силно се надявам, че  тези времена вече отминават и след като България е в Европейския съюз, то обединенията на база етнос и религия ще стават все по-излишни и всеки ще може да живее с вярата и етноса си, без да чувства враждебно отношение от някого за това.

 

- Бихте ли описали какво представлява църквата? 

- Сградата е висока 21 метра – измерена височина при върха на кръста върху купола. Има застроена площ от 365 кв. м и три нива - крипта, която е под нивото на терена, притвор и зала, олтар, балкон, помещение за неделно училище и хор. Строителството е извършено от добрички строителни фирми и местни майстори от Тервел. Иконостасът е изработен основно от две млади семейни двойки. Младен и Катя Петрови от Варна – иконописци, възпитаници на Великотърновския университет, са авторите на всички икони в храма. Семейство Ваневи от В. Търново са автори и изпълнители на тежките ажурни резби. Същите млади хора направиха и останалата част от обзавеждането – владишки трон, проскинитарии, малки трончета за сядане по време на служба… Царският ред икони на иконостаса са 8 и изобразяват „Богородица с младенеца”, „Св. Георги”, „Св. Стефан”, „Св.Димитър”, „Иисус Христос”, „Йоан Кръстител”, „Иван Рилски” и „Св.Петка”.

 Леярница „Велеганов” в Пловдив пък изработи свещници, панахидник, полилей, кандила. Характерно за тази леярна е, че е основана през далечната 1872 г. от двама братя леяри – Иван и Лазар Велеганови от Банско, а по време на Априлското въстание единият от братята е пребит до смърт от турската власт за това, че е лял куршуми за въстаниците. Неговият син и оцелелият брат продължават фирмените дела и оттогава -  без прекъсване, до наши дни, леярната  изработва  свещници, полилеи, камбани за българските църкви. Камбаните на тервелската църква са три и са отлети в леярна в софийското село Пролеша. Светият престол в олтара е мраморен и се прави от тервелски майстор, а ритуалната олтарна пещеричка, наречена \"проскомидийник” се изработва в ателие за нестандартни архитектурни елементи в София.

 

- Какво предвижда официалното откриване на православния храм \"Свети Георги Победоносец\" в Тервел? Кои гости се очакват, още повече, че това ще бъде и Денят на Тервел?

- Тържествата ще започнат още в 8 часа сутринта със Света Литургия. Ритуалът по освещаването на храма от Доростолския Митрополит Амвросий ще завърши в 12 часа. После  всички гости ще могат да опитат от осветения от Митрополита курбан - в ресторант „Байкал”. Концертната програма ще бъде открита от ДФТА „Калинка Вълчева” в 14.30  часа и ще  приключи със спектакъл на Ансамбъл „Българе”. Началото на спектакъла е в 17.30 часа. На празничната сцена ще се изявят много самодейни състави от общината. Поканили сме всички, които са участвали в строежа, проф. Божидар Димитров, който ни оказа съществена подкрепа по отношение на финансирането, народни представители, областен управител, кметове на общини от областта, кметове и общински съветници от общината, дарители. Ще подпомогнем хора от селата, за да могат да имат транспорт до Тервел и да присъстват на тържествата. Ще се радваме на всеки, който ни гостува в този уникален за града ни ден.

 

Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ВСЕОБЩО ВЪЛНЕНИЕ В ТЕРВЕЛ ПРЕДИ ОТКРИВАНЕТО НА НОВИЯ ХРАМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди