изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:33 EET
Репичките - зеленчук с детоксикиращ ефект    
ЗдравеЗа репичките още старогръцкият историк Херодот разказва, че египтяните ги използвали много поради терапевтичните им свойства, докато гърците предлагали на боговете си златни репички.

За първи път обаче, те се споменават в китайска рецепта от XI век пр. Хр. Доказателство, че се радват на голяма почит е фестивала посветен на този зеленчук, който се провежда всяка година на 23 декември в мексиканския град Оахака. По време на фестивала, занаятчиите изработват и включват репичките в религиозни сцени, живописни пейзажи, хора, митологически персонажи или събития от миналото. Местните жители и туристите, дошли на фестивала, предлагат и сервират храни на основата на този зеленчук.

Има червени, бели, черни и жълти репички. Те са с различна големина - от малките червени пролетни репички до гигантска ряпа, влязла в рекордите на Гинес, която тежи 31,2 килограма. Репичките не са само вкусен хранителен продукт, но и отличен източник на хранителни фибри, минерали като калций, желязо, фосфор, мед, цинк и флуор и олигоелементи. Те са богати и на различни витамини, като витамин C, например. Именно затова им се приписват качествата на добри детоксиканти и се препоръчват за подсилване на имунната система.

В народната медицина репичките се използват за подобряване на храносмилането, срещу депресия и напълняване, ревматични болести, чревни паразити, астма, алергии и камъни в бъбреците.

БГНЕС

 


Сходни връзки

Репичките - зеленчук с детоксикиращ ефект | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди