изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:57 EEST
"Република": ЦРУ изфабрикува "българската следа"    
По света

Италианският вестник представя разследване на журналиста Марко Ансалдо, което е продължило цели 20 години и е проведено в шест държави



Нови документи и показания опровергават досегашните хипотези за атентата срещу папа Йоан Павел Втори, пише в обширно журналистическо разследване италианският всекидневник \"Република\".

Разследването на журналиста Марко Ансалдо е продължило 20 години и е проведено в шест държави. Неговите заключения са, че няма други вдъхновители на покушението освен турската дясноекстремистка организация \"Сивите вълци\", които са и негови извършители, а \"българската следа\" е изфабрикувана.

Кои бяха вдъхновителите?

Около този въпрос се върти вече 30 години нерешената загадка за покушението срещу Йоан Павел Втори на площад \"Свети Петър\", извършено на 13 май 1981 г.

Отговорът - резултат от разследване, което продължи 20 години в шест страни, е, че няма вдъхновители.

Отговорността не е нито на българите, нито на КГБ. Тя не е и на ЦРУ, а още по-малко на Ватикана, както твърдяха някои други хипотези.

Вдъхновители са самите извършители.

Замисълът, планирането и осъществяването на атентата срещу Войтила са на турските, ултранационалистически и проислямистки \"Сиви вълци\", които са противници на Запада и на църковния глава, който според тях го представлява, се изтъква в разследването.

Авторът се спира на

загадката около третия куршум,

изстрелян срещу папата и останал в продължение на години във Ватикана извън обсега на италианската магистратура, на етапите в заговора на \"Сивите вълци\" и техните мотиви, на ролята на ЦРУ във фалшивата \"българска следа\" и на провала на италианското правосъдие да разкрие истината по време на следствието и на съдебните процеси.

\"Ако Ватикана беше проговорил... Светият Отец, този блажен човек, ни скри дори куршума, който хората от охраната бяха намерили на пода на папския автомобил.

Ние, съдиите, дълго време, години наред бяхме държани в неведение, въпреки че се касаеше за уникален и решаващ за следствието елемент. По-късно, по повод една от ранните годишнини от атентата, папата отиде в Португалия, за да постави куршума върху короната на Мадоната от Фатима,\" са цитираните спомени на съдията-следовател Иларио Мартела.

След първия процес по съкратената процедура (срещу атентатора Мехмет Али Агджа) Иларио Мартела води второто следствие за може би най-сензационния терористичен акт на XX век, заедно с убийството на Джон Фицджералд Кенеди в Далас.

Тази подробност, която днес възрастният магистрат си спомня редом с другата - не по-малко важна за трите изстрела на площад \"Свети Петър\", а не за известните два, които улучиха папата - могат да допринесат за повдигане на завесата около загадката с атентата срещу Войтила.

Вероятно може да се тръгне оттук, от тази най-укривана подробност, за да се опитаме да възстановим механизма на събитията, довели до изстрелите на 13 май 1981 г., защото нито следствието, нито двата съдебни процеса успяха да съберат достатъчно доказателства за разкриване на вдъхновителите на атентата.Куршумът, положен върху короната на Мадоната от Фатима, е бил съхраняван във Ватикана до 1984 г. и никога не е бил изследван от експерти на независимата магистратура.

Той може да разкрие доста неща, например, дали е бил изстрелян от самия Агджа или, ако не съответства на неговото оръжие, от нечий друг пистолет, отбелязва \"Република\".

Нов и значим принос внасят архивите на ФРГ в Берлин,

които през последните години събират и подреждат парче по парче с помощта на най-модерни компютри остатъците от документи, унищожавани от комунистическите служители в драматичните часове на падането на Берлинската стена.

Акцията започва в 17 часа и 19 минути и папата е улучен с три куршума, четем в протокол на министерството на държавната сигурност (Ministerium fur Staatssicherheit - MfS), известно като ЩАЗИ, или тайните служби на Източна Германия.Иларио Мартела потвърждава, че този елемент е в състояние да наведе на нови следи. Допълнителният куршум може със сигурност да докаже присъствието на втори убиец, следователно става дума за бойна група и за заговор.

Така се срива тезата за самотен убиец, поддържана накрая от Али Агджа, който след 20 години в италиански затвор беше екстрадиран в Турция, защото беше възприета неговата версия, че е действал самостоятелно.

Акцията е замислена от атентатора и споделена с неговите съкилийници, още когато Йоан Павел Втори предприема официалното посещение в Турция от 28 до 30 ноември 1979 г.

Само четири дни преди това с помощта на \"Сивите вълци\" и на турски военнослужещи е организирано бягството от затвора Картал Малтепе на младия убиец, тогава обвинен в убийството на главния редактор на левия всекидневник \"Милиет\" Абди Ипекчи. Той изпраща на същия вестник писмо със заплахата \"Ще убия главата на християните\".

Тогава Агджа не успя да пристъпи към изпълнение на намеренията си, но го направи година и половина по-късно в Рим.

Помогна му фракцията, начело с

лидера на младежката организация на \"Сивите вълци\" Абдулах Чатлъ,

който бе свързан с дясноцентристки политически партии и с полицията в Турция.

Това стана известно след автомобилната катастрофа в Сусурлук през 1996 г., при която той загина и която предизвика колосален политически скандал с разкритията за връзки между организираната престъпност и държавни институции.  

\"Сивите вълци\" бяха използвани от генералите за създаване на обществени безредици и извършване на убийства, които доведоха до военния преврат на 12 септември 1980 г., след което бяха отритнати и преследвани за техните престъпления.

Побягнаха в Германия, Франция и Австрия, където искаха да покажат на какво всъщност са способни за постигане на по-високи цели на международно ниво, тъй като бяха изпълнени с чувство за мъст не само към турските военни, за които смятаха, че са ги предали, но и към Запада въобще, защото не им оказваше поддръжка.

През периода 1980-81 г. обсъждат възможностите за атентати срещу видни личности в световната политика - кралицата на Англия, генералния секретар на ООН Курт Валдхайм, председателката на Европейския парламент Симон Вейл.

Папата пък олицетворява всичко, което противоречи на ултранационалистическите възгледи на \"Сивите вълци\".

\"Замисълът (за убийство на папата) бе на самия Али (Агджа) и този план разцепи нашата членска маса,\" признава сега бившият \"сив вълк\" Доган Йълдъръм.

Накрая планът е одобрен и финансиран от групата.

Няма вдъхновители отвън, защото \"Сивите вълци\" сами организират акцията

Няма и документация по въпроса, защото никога не е имало такава, с изключение на записките на атентатора. Проектът е в чисто криминален стил и е групов.

\"Българската следа\" е фалшификат. Тя е операция с късмет и голям успех, която и до днес поддържат някои политици и магистрати особено в Италия, но е изфабрикувана.

Идеята е на ЦРУ и възниква година и половина след атентата, към края на 1982 г.

В Центъра за международни стратегически изследвания във Вашингтон се обособява тесен кръг, начело с Майкъл Ледийн - същият анализатор, който през 2003 г. ще измисли следата с обогатения в Нигерия уран, продаван на Ирак, за да бъде използвана от Буш като мотив да нападне Садам Хюсеин.

Под натиска на тогавашния държавен секретар на САЩ, \"ястреба\" и генерал от резерва Александър Хейг, групата (на Ледийн)

раздухва обвинителна кампания срещу София

с цел да уязви Съветския съюз, смятан по онова време за империя на злото от администрацията на Рейгън, изтъква всекидневникът.

По много хитър начин се използва периодът, прекаран от атентатора в България през 1980 г. \"Сивите вълци\" със сигурност са пребивавали в София, но не да изготвят (с местните власти) несъвместими за една фашистка група политически проекти, а по-скоро да въртят бизнес с оръжие и дрога с българите, както показаха смелите разследвания на турския журналист Угур Мумджу, взривен в колата си през 1993 г.

Тези разследвания бяха подети в Италия от съдията Карло Палермо.

Разузнаването на САЩ се възползва от журналистически материали на Клеър Стърлинг в \"Рийдърс дайджест\" и Ен Би Си, направлявани от шефа на резидентурата на ЦРУ в Анкара Пол Хенци.

Тези \"разследвания\" на американските медии през септември 1982 година бяха последвани от пътуване на съдията Иларио Мартела до Вашингтон през октомври същата година, за да разговаря с авторите на публикациите.

След неговото завръщане в Рим Агджа, който винаги е проявявал способността да надушва накъде духа вятърът и да прекроява версиите си, започва за първи път да говори за новата българска следа (протокол от разпита на 8 ноември 1982 г.), макар че изпада в

явни противоречия и вероятно е повлиян от италианските тайни служби

Неговите обвинения послужиха за изграждане на основите на тезата за участието на София в акцията срещу папата поляк, като подтекстът, така и останал недоказан, е за режисирана от Москва операция.

В Рим атентаторът сочи като свои съучастници българите Антонов, Айвазов и Василев. Първият от тях бе подсъдим в дълъг процес, по време на който в съдебната зала се видяха нажежени очни ставки със \"Сивите вълци\", които без угризения въвличаха него и България във водовъртежа на фантоматичен заговор.

Италианското правосъдие, което се провали напълно и беше силно критикувано в чужбина, защото въобще не успя да се концентрира върху истинските мотиви за атентата, а посвети времето си да отдава предпочитание на доказано нереалистични и неправдоподобни тези, се видя принудено през 1986 година да оправдае българите поради недостиг на доказателства.

Сега кореспондентът на \"Вашингтон пост\" Майкъл Добсън, който отразяваше процеса, споделя: \"Много от

представените в съда доказателства биха предизвикали смях

в една американска съдебна зала\".

Агджа, който писмено и устно размени с нас хиляди слова в продължение на 20 г., неотдавна се изпусна пред мен и пред турската журналистка Ясемин Ташкън, съавторка на книгата \"Убийте папата\", като заяви, че \"атентатът не е сложен, както се смята, а всъщност е една елементарна история\".

Историята е елементарна и праволинейна, защото замисълът за покушение срещу папата се заражда в неговата група на турските \"Сиви вълци\".

Усложненията настъпват по-късно и са изкуствено привнесени, когато разните тайни служби на засегнатите страни, в това число и Италия, започват да разбъркват картите, да обвиняват или да прикриват този или онзи в зависимост от техните изгоди.

Единствената група, която атентаторът винаги е прикривал са \"Сивите вълци\" и във всичките негови 107 до момента версии той никога не ги е предал, поради което те все още му помагат, финансират и подкрепят.

Междувременно \"Сивите вълци\" се разбиха на десетки групировки с различни наименования, но все още са представени в парламента в Анкара и омразата им към представителите на католицизма продължава и до днес, заключава \"Република\". 

http://www.vesti.bg

1981 г.



В Рим на площад \"Св. Петър\" Мехмед Али Агджа стреля срещу папа Йоан Павел II. Главата на Римокатолическата църква е прострелян с два куршума докато преминава между десетки хиляди богомолци. Единият куршум преминава през стомашната област, а другият попада близо до сърцето. Папата оцелява след петчасова операция. За покушението е арестуван мъж от турски произход, за който се предполага, че е отправял и в минал период заплахи към Папата. Името на задържания е Мехмед Али Агджа, на 23 годишна възраст към момента на извършване на атентата. Задържането му е станало възможно благодарение на намесата на събралите се на площада богомолци. Те избиват от ръцете му 9-милиметров \"Браунинг”. След залавянето му Али Агджа заявява: \"Моят живот не е важен\". По думите на Агджа в Италия той пристига 9 май 1981 година на летище в Милано и два дни по – късно отива в Рим. Полицията открива бележки, написани на турски език. Съдържанието на една от тях е било: \"Убивам папата в знак на протест срещу империализма на СССР и САЩ, както и срещу геноцида, провеждан в Салвадор и Афганистан.\"

Една от версиите за атентата е, че по поръчка на съветското КГБ, българските служби с посредничеството на турската мафия, са планирали убийството на папата поляк, подкрепящ независимия профсъюз Солидарност. На самия процес Али Агджа съобщава за връзки с българските тайни служби.

На 25 ноември 1982 г. е задържан българския гражданин Сергей Антонов по обвинение в съучастие на атентатора Мехмед Али Агджа. Освен служителя на БГА \"Балкан\", Агджа набеждава за свои съучастници още двама българи - дипломатите Желю Василев и Тодор Айвазов, които вече са се върнали в България. Следствието продължава 2 години и 6 месеца. Процесът започва през май 1985 г. и завършва през март 1986 г. На него Сергей Антонов отрича да е познавал Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор. Той е освободен поради липса на доказателства и се завръща в България за Великден 1986 г. Известно време продължава да работи на куриерска длъжност в БГА \"Балкан\", след което е пенсиониран по болест.

1982 г.

Българската телеграфна агенция разпространява съобщение, че арестуването на Сергей Антонов е недопустима провокация срещу България.
На 25 ноември същата година служителят на БГА \"Балкан\" в Рим Сергей Антонов е арестуван от италианските власти по обвинение за участие в подготовката на атентата срещу папа Йоан Павел II. Според показанията на Али Агджа по време на пребиваването му в България , той е нает от български тайни служби да убие папата. Разследването на българската връзка в случая с атентата от 1981 г. твърди, че Ага е взет в 3 часа следобед от началника на разузнавателен отдел и служител в авиокомпания “Балкан” Сергей Антонов. Според първоначалната версия той е придружаван от още двама български дипломати - Желю Василев и Тодор Айвазов. Обвинението твърди, че Антонов предоставя на Агджа пистолета от атентата и го откарва до площада “Св. Петър”, за да осъществи покушението.
На 27 май 1985 г. в Рим започва процес срещу Сергей Антонов, Желю Василев и Тодор Айвазов. Основният обвинен за покушението срещу папата – Али Агджа, никога не се е срещал с обвинения Антонов и с другите двама бивши служители на посолството - Василев и Айвазов. Този факт е доказан по време на процеса. Оправдателна присъда на тримата българи по случая е издадена на 29 март 1986 г. \"поради недостиг на доказателства\".

1985 г.

 В Рим започва процес срещу Сергей Антонов и задочно - срещу Тодор Айвазов и Жельо Василев, за съучастие в атентата срещу папата.
На 13 май 1981 година Папа Йоан Павел II е прострелян с два куршума докато преминава между десетки хиляди богомолци. Единият куршум преминава през стомашната област, а другият попада близо до сърцето. Папата оцелява след петчасова вътрешно-чревна операция. При покушението са ранени и две жени: 60-годишната Анн Одри от Бъфало е улучена в гърдите, а 21-годишната Роуз Хил от Ямайка е леко ранена в рамото. Арестуван е мъж от турски произход, за когото се предполага, че и в миналото е отправял заплахи към Папата. Името на задържания е Мехмед Али Агджа. Към момента на извършване на атентата той е на 23 години. Задържането му става възможно благодарение на намесата на събралите се на площада богомолци. Те избиват от ръцете му 9-милиметров \"Браунинг”. След залавянето му Али Агджа заявява: \"Моят живот не е важен\". По думите на Агджа той пристига в Италия на 9 май 1981 г. на летище в Милано и два дни по-късно отива в Рим. Полицията открива бележки, написани на турски език. Съдържанието на една от тях е: \"Убивам папата в знак на протест срещу империализма на СССР и САЩ, както и срещу геноцида, провеждан в Салвадор и Афганистан. По-късно в съдебния процес е замесено името на българския гражданин Сергей Антонов. Той е арестуван на 25 ноември 1982 г. Преди това работи в БГА \"Балкан\" и се занимава с багажа на летището. Основният обвинен за покушението срещу папата – Али Агджа, никога не се е срещал с обвинения Антонов и с другите двама бивши служители на посолството - Василев и Айвазов. Този факт е доказан по време на процеса. Оправдателна присъда на тримата българи по случая е издаден на 29 март 1986 г. \"поради недостиг на доказателства\". 

Рим оправдава Сергей Антонов

Сергей Антонов е бил открит мъртъв в дома си

Италия ще възобнови разследването на “българската връзка” в атентата срещу папата

Неотваряното досие \"Папа\" на българското разузнаване – 28 г. по-късно

Мехмед Али Агджа е осъден от Съда в Рим на доживотен затвор за атентата срещу папа Йоан-Павел ІІ

Атентат срещу папа Йоан Павел II

Румяна Угърчинска : Българската следа – една брилянтна манипулация на ЦРУ

КПСС и КГБ издали смъртна присъда на папата

Турски съд освобождава Мехмет Али Агджа

Не е изключено българи да са участвали в организирането на атентата срещу папата без знанието на ЩАЗИ

ЦРУ стои зад покушението срещу папата, заяви ген. Владо Тодоров

Най-после и ЦРУ свали версията си ”българска следа”

Реакции във Ватикана след новите публикации за атентата срещу папата през 1981 г.

 


Сходни връзки

"Република": ЦРУ изфабрикува "българската следа" | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
"Република": ЦРУ изфабрикува "българската следа"
Автор: Anonymous да 2011-04-21 @ 11:42 EEST
Най-накрая президентът Жельо Желев и неговите мекерета няма ли да се извинят на българския народ за словоблудството си, че България е организирала атентата срещу папата? Биха могли да го направят сека - срещу Великден.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди