изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:24 EEST
Обявиха папа Йоан Павел II за блажен    
По света Папа Бенедикт XVI обяви за блажен предшественика си, папа Йоан Павел II, по време на започналата във Ватикана церемония, предаде АФП. След провъзгласяването на папа Йоан Павел II за блажен плакат с лика му е бил разпънат на фасадата на базиликата „Свети Петър”. Празникът на блажения папа Йоан Павел Втори ще се чества на 22 октомври - денят на възкачването му на Светия престол през 1978 г., обяви папа Бенедикт XVI. Беатификацията се извърши под радостните възгласи на над 1 милион души, събрали се в Рим за историческото събитие, предаде \"Фокус\".

Церемонията започна в 10 часа местно време (11 часа българско време) пред погледите на милиони вярващи, участващи в тържественото богослужение, което се оглави от папа Бенедикт XVI, предаде БГНЕС. На площада вярващите могат да се поклонят и пред неголяма ампула с кръвта на Йоан Павел Втори, която е изложена специално заради беатификацията (провъзгласяване на някого за блажен-бел. ред.). Кръвта бе взета от понтифика в последните му земни дни.

Вечерта, вече след беатификацията, мощите на Йоан Павел ще бъдат пренесени от криптата в дясната част на базиликата или в параклиса \"Свети Себастиян\". Надгробният камък от отворения гроб на покойника ще бъде преместен в Краков и ще бъде поместен там в храм, който ще бъде осветен там в името на блаженния Йоан Павел II.

След беатификацията може се пристъпи към следващата стъпка – канонизацията или признаването на Йоан Павел Втори за светец.

Властите в Рим са предприели специални мерки за сигурност заради поклонниците. Само вечерта в събота на \"Свети Петър\" се бяха събрали 200 000 души. Цяла нощ пилигрими* от цял свят пазиха места в най-пряка близост до мястото на предстоящата церемония. Те пяха и свириха на китари, споделяха помежду си спомените си за живота на Карол Войтила, допълва БТА.

Организаторите на събитието са се постарали да предприемат всички възможни мерки за сигурността и удобството на поклонниците. Осигурени са полеви болници, химически тоалетни, в охраната са включени различни звена на полицията и армията, както и на гражданската защита на Италия. От съображения за сигурност се предвижда днес временно затваряне на въздушното пространство над италианската столица. Церемониите по беатификацията продължават до 2 май, като дотогава ще бъде възможно и поклонение пред ковчега с тленните останки на покойния папа.

В района са разположени огромни видеостени за онези зрители, които са  встрани от площада, както и техника на множеството телевизии, отразяващи събитието на живо.

По данни на италианските медии в Рим са пристигнали около 1 млн. поклонници, включително 88 делегации от разни страни, 16 държавни ръководители и делегации от 5 кралски дома. България е представена от председателката на Народното събрание Цецка Цачева. Най-много от чужбина са поляците – около 80 000 души. Беатификацията се отразява от 2 300 журналисти от 101 страни. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Обявиха папа Йоан Павел II за блажен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди