изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:44 EEST
ХРАМЪТ В ТЕРВЕЛ БЕ ПОСТРОЕН С УСИЛИЯТА НА ВСИЧКИ    
Интервюта

 Кметът на община град Тервел инж. Живко Георгиев пред НДТ

- Г-н Георгиев, град Тервел ще отбележи празника си за първи път на Гергьовден - 6 май. Бихте ли споделили какви бяха мотивите да бъде избран точно тази дата?

 - Мотивите 6 май да бъде предложен за Ден на град Тервел са няколко, като всеки от тях има своята тежест в избора на тази дата. Аз не крия, че винаги съм си представял как Денят в Тервел започва с камбанния звън на хубав, голям православен храм. Това поражда усещане за нещо истинско, българско, свързващо ни с хората, които са живели във времената, в които Църквата е била обединителното звено за всички, имащи нужда от сила и вяра, за да преживеят робство, войни, бедствия… Затова



за мен съвсем естествена бе мисълта храмовият празник да бъде и празник на града. Така оцелелите през вековете християнски ценности стават част от Празника. В много градове на страната - например София, Варна, Пазарджик, Созопол, вече са утвърдили тази  традиция - храмовият празник на най-голямата или най-старата църква да бъде празник и на съответното селище. Освен това Гергьовден в Тервел винаги е бил зареден с празничния заряд на българския фолклор. Всяка година на 6 май община Тервел организира и провежда Общински празник на фолклора, като денят протича с празнична фолклорна програма, в която се представят самодейните състави, работещи в Тервел и в селата. С тези основни мотиви, произтичащи от освещаването на новия храм, предложихме на общинските съветници да изменим датата на Деня на Тервел от 22 септември на 6 май, Гергьовден.

 

- Как хората приемат празникът на Тервел да е на 6 май?

- Моите съграждани са много трудолюбиви, но и много гостоприемни хора. Всички се радват, когато на празник домът им се изпълни с глъчката и веселието на деца и внуци. 6 май е един от тези дни, когато целият град е изпълнен с красотата на младите хора и мисля, че всички са доволни от този факт. Както и досега, на 22 септември на всяка четна година Тервел ще продължи да бъде домакин на \"Добруджански събор\" и така традицията на празника в края на септември, с която тервелчани бяха свикнали, ще бъде съхранена.

 

 

- В центъра на тържествата ще бъде откриването на православния храм \"Свети Георги Победоносец\". В предишно интервю за НДТ Вие споделихте, че за изграждането му освен голямата заслуга на общината и държавата участие имат и обикновените граждани. Конкретизирайте това участие.

- Общата стойност на храма - сграда, обзавеждане и оборудване, оформяне на прилежащия терен - възлиза на 1 136 485 лв. В продължение на пет години /2006 - 2011/ са извършени всички работи по градежа на храма и оформлението на прилежащия терен, както и изработването на иконостаса, храмовото оборудване, част от стенописите и църковната утвар. Общата стойност на храма възлиза на 1 136 485 лв., от които 717 485 лв. са осигурени от община Тервел, 250 000 лв. от дирекция \"Вероизповедания\", 100 000 лв. от проект \"Красива България\". Другите 69 000 лв. са дарени от  граждани и фирми - в пари и материали. Тук е мястото да изкажа сърдечната си благодарност на всички, които се включиха в градежа на храма - всеки според средствата и възможностите си, както и на Църковното настоятелство, които в най-тежките моменти съумяха да събират допълнителни средства. Трябва да се отчете фактът, че хората в Тервел не разполагат с неограничени суми. В началото наистина бе трудно, на моменти съществуваше риск строителството отново да се замрази, но вярата и волята за успех в начинанието ни се оказаха достатъчно силни, за да успеем. Освен от лични дарения, средства се събираха и с организирането на много благотворителни инициативи - от Църковното настоятелство, от народно читалище \"Димитър Дончев\" и ОДК \"Малкият принц\", от СОУ \"Йордан Йовков\" и ПГТО \"Дочо Михайлов\". Получихме съдействие и от училищата в селата Орляк и Коларци. Значителни по стойност са даренията в натура, като например Фасадното пано на Св. Георги Победоносец, външните храмови врати, ел. табло, дървесните видове за озеленяване на двора, строителни материали и др. Камбаните и голяма част от църковната утвар също бяха закупени с финансовата помощ на дарителите. Безценна беше намесата и на хората, осигурили част от средствата за полагане на стенните иконописи върху над олтарните сводове. Може да се каже, че храмът в Тервел бе построен с усилията на всички - община, държава, земеделци, бизнес, граждани и силната вяра, че вървим в правилната посока и че това, което правим е безценно.

 

- В момента малките общини в България са изправени пред много големи трудности. Как Тервел се справя с обезлюдяването, как задържа младите хора? Как се справя с финансовата криза?

- Стараем се много в това отношение, но истината изисква да кажа, че Тервел също е засегнат от процесите на обезлюдяването. Това, което правим се фокусира върху броя на работните места и върху младите хора. По отношение на броя на работните места - през всичките години на двата поредни мандата не допуснахме съкращения в бюджетната сфера. Имахме недостиг от средства, ползвахме неплатени отпуски през последните месеци на миналата година, но запазихме всички работни места в бюджетните звена. Не пропускаме нито един проект или програма за заетост. Тази година освен традиционните проекти, финансирани от Агенцията по заетостта, имаме и регионален проект за заетост на 20 озеленители. Във всички обществени поръчки за строителство по проектите си вменяваме като изискване към кандидатите да назначават безработни мъже от Тервел за работа по обектите. С откриването на Дома за стари хора пък осигурихме нови 11 работни места, и то за медицински лица, което донякъде реши проблема с кадровите трудности и издръжката на болницата. А младите хора - всички младежи от Тервел, които са завършили висше образование и желаят да се върнат в града - устройваме с предимство за работа в общинска администрация. Особено големи са очакванията ни по отношение на проекта за финансиране на стратегията за местно развитие за общини Тервел и Крушари. След като финансирането стане факт, ще можем да помогнем на земеделци, хора от малкия бизнес и от малките кметства да разширят дейността си или да започнат нови начинания. Очакваме скоро оценката на този си проект.

 

- След влизането в ЕС откриха ли се нови възможности за развитие на община Тервел?

- Да, макар че технологията на изпълнение на проектите, финансирани от ЕС, е доста тежка и понякога нещата се случват много бавно и мъчително за нас, не мога да кажа, че не сме почувствали ефекта на помощта от общността. Преди малко споменах за местните инициативни групи и финансирането на стратегиите им за местно развитие - това е един финансов инструмент, който работи перфектно в страните членки с по-дългогодишен опит и дава много възможности за малкия и среден бизнес. Средствата за инфраструктурни проекти също са плюс в развитието на общините, защото подобряват условията за живот на хората /проектите за благоустрояване на улици и зелени площи/, водят до икономия от средства /проектите за саниране на сгради/ и всичко това представлява развитие в положителна посока. Бизнесът също ползва европейски средства и генерира приходи и работни места.

 

- По предварителна информация, очаква се на 6 май в Тервел да бъдат Бойко Борисов и Божидар Димитров. Кои други гости сте поканили за празника? 

- Гости на празника ни ще бъдат и нашият областен управител, както и депутатите от Добрички регион, кметовете на съседните ни общини Добричка, Крушари, Генерал Тошево и Добрич, кметове и общински съветници от Тервел, голяма част от дарителите, духовници, поканени от Владиката. Разбира се, поканени са и всички близки, роднини и приятели на жителите на нашия град, тервелчани, които отдавна са напуснали града, но се чувстват свързани с него. Присъствието на всички гости в този ден е огромна чест за нас.

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 

Обновено в 9.40 на 6.05.2011

 


Сходни връзки

ХРАМЪТ В ТЕРВЕЛ БЕ ПОСТРОЕН С УСИЛИЯТА НА ВСИЧКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.41 секунди