изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:46 EEST
Марули, а не краставици заразяват с опасната бактерия    
Здраве

Властите в Германия обявиха, че общият показател, по който могат да бъдат обединени заразените с бактерията Ешерихия коли, е това, че повечето от тях са консумирали салата.  Това показва, че испанският сорт краставици не е разпространителят на заразата, както се смяташе, предаде ДПА, цитирана от БТА.



Агенцията припомня, че Испания обмисля да получи по съдебен ред компенсации за обвиненията на властите в Хамбург, че внесени от Испания краставици са преносители на бактерията. От нея вече починаха 16 души в Северна Европа (15 в Германия и един в Швеция), а над хиляда са се разболели.
Само в германскита провинция Долна Саксония броят на заразените е нараснал днес от 80 на 344, като 68 се нуждаят от интензивно болнично лечение, посочва ДПА.

Ройтерс цитира Пол Хънтър, професор по здравна защита в британския Университет на Източна Англия, който заявява, че не е изненадан от заключението на германските власти.
\"Обикновено краставиците не са елемент в масови хранителни отравяния. Те са много лесни за почистване и е по-малко вероятно бактериите да намерят защитено убежище\", казва професорът. Той добавя, че салатите често са в основата на причинени от храна заболявания, в това число заразата с настоящата бактерия и салмонелата.

При първите анализи, направени от италианските власти на краставици от Испания не са открити следи от потенциално смъртоносната бактерия Ешерихия коли, съобщи Франс прес, като се позова на министерството на здравеопазването на Италия.

ЕС в криза
ЕС е изправен пред тежка криза и трябва да се впрегнат всички усилия за възможно най-бързо идентифициране на причината за откритата в Германия епидемия от смъртоносни стомашно-чревни разстройства, причинени от бактерията Ешерихия коли. Това заяви европейският комисар за здравеопазването Джон Дали, цитиран от Франс прес и БТА.

На пресконференция в Брюксел Дали уточни, че тази идентификация няма да е лесна, след като бе отхвърлена версията за испанските краставици като носител на бактерията.
\"Това вече не е въпрос на засичане. Трябва да питаме хората какво са яли\", каза той.
Инкубационният период на заболяването е десетина дни, отбелязват експертите на Европейската комисия.

\"Огнището на епидемията е ограничено в зоната на Хамбург\", посочи Дали.  Болните в други региони на Германия и в други страни от ЕС са пътували или са идвали от зоната на Хамбург, подчерта той. Той обаче призова към спокойствие и заяви, че няма да е разумно да се призовават хората да не ходят в Хамбург. \"Достатъчно е да се прилагат правилата на ежедневната хигиена\", каза той.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Марули, а не краставици заразяват с опасната бактерия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди