изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:06 EEST
Две недоволни от кадруването съдийки напускат ВСС    
Ред и сигурностЧленовете на Висшия съдебен съвет Капка Костова и Галина Захарова са подали оставки. Двете бяха избрани за членове на съвета от съдийската квота, съобщи БТА. В мотивите си двете съдийки са записали, че не са съгласни с политиката, която ВСС прилага при кадруването в системата. Освен това Захарова и Костова смятат, че няма ясни критерии за избор и не се чувстват полезни за работата на съдебната система. Подалите оставка магистрати смятат, че част от членовете на съвета решават важни за системата въпроси като се събират на групички.

Галина Захарова заяви, че оставката й е пряко свързана с последните два големи избора на ВСС - този на Владимира Янева и на Георги Колев, но не е \"само за тях\", а заради цялостната политика при кадруването.
Янева беше избрана миналата седмица за председател на Софийския градски съд (СГС). Колев пък бе избран за шеф на Върховния административен съд като единствен кандидат през ноември м.г.
\"Всичко в съвета си върви по старому. Аз съм съдия и съм свикнала да отсъждам на базата на фактите и аргументите, което сега не се случва\", каза още Захарова, цитирана от \"Медиапул\". Тя добави, че не може да приеме аргументи за назначаване на някой от типа на \"тя е добър човек\" (стандартна теза за защита на кандидат във ВСС) и \"тя е подходящ кандидат предвид настоящата обстановка\" (думи на Георги Колев,  който е бивш председател на СГС).

\"Можем само да съжаляваме, че двама достойни членове на ВСС напускат съвета, но приветстваме решението им да не работят в безпринципна среда, на която са безсилни да се противопоставят\", заяви говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова, като уточни, че това е личното й мнение и съюзът все още не е подготвил становището си.

По думите на подалата миналата седмица оставка от Варненския окръжен съд съдия Душана Здравкова - Капка Костова и Галя Захарова са гласували против избора на Владимира Янева. Самата Здравкова подаде оставка заради в знак на протест срещу този избор.

Днес оставка подаде и Величка Цанова - зам.-председател на СГС. Заедно с това тя обяви, че ще обжалва избора на Владимира Янева.
Цанова беше кандидат за поста председател на СГС.

Според Закона за съдебната власт оставки, подадени от членове на ВСС, се разглеждат на първото предстоящо заседание на съвета. Оттам съобщиха, че Костова и Захарова ще възстановят длъжностите си, заемани преди да бъдат избрани за членове на ВСС.

Капка Костова бе съдия във Върховния касационен съд, а Галина Захарова - бе на длъжност съдия в Софийския апелативен съд.

Последна актуализация в 14.44 ч.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Две недоволни от кадруването съдийки напускат ВСС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди