изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:50 EEST
Днес е Черешова задушница    
Общество Днес е Черешова задушница. Тя се отбелязва винаги в съботата преди Петдесетница, тази година - на 11 юни. Тази вселенска задушница се прави от всички православни църкви по света, а в България се нарича \"Черешова\" по името на най-популярния плод в това време на годината. На този ден в храмовете се правят заупокойни свети литургии. След тях в църквите и на гробовете на починалите православни християни се отслужват панихиди за упокой на душите на \"отминалите от тоя свят\", съобщава КРОСС.

Отправят се молитви към Бога за опрощаването на волните и неволни грехове, извършени от починалите. Раздават се хляб, варено жито, вино и мед в памет на починалите. Това е вид милостиня, която се дава, заради тях, за да получат те прошка за съгрешенията им. Храните не са избрани случайно. Те са символични. Житото символизира възкресението, хлябът и виното - тялото и кръвта Христови, пролети за греховете на всички вярващи, а медът - надеждата на християните близките им да получат вечно блаженство в небесното царство. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. Преди този ден и на самия ден Църквата усърдно се моли за очистване от сквернотата на греха и опрощение на починалите с вяра в Христа.

Черешова задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. За една календарна година обикновено задушниците са 4 - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.
На задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

В столицата ракзриват допълнителни линии на градския транспорт заради Задушница. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Днес е Черешова задушница | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди