изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:40 EET
"Пратихме" 1 т радиоактивни гъби на Великобритания    
ИкономикаГъби с радиоактивни нива 10 пъти над допустимото са конфискувани от здравните власти на пристанище във Великобритания, съобщава „Дейли мейл\". Пратката от един тон е унищожена. Опасните гъби са били открити от британски граничари, които търсели незаконни имигранти. Радиацията в тях е била установена, преди те да бъдат разпространени в търговската мрежа. Смята се, че пристигналата от България пратка сушени диви гъби е била облъчена с цезий-137 от ядрената катастрофа в Чернобил преди 25 години.

Първоначално специалистите помислили, че радиацията в гъбите е дошла от ядрената катастрофа в АЕЦ \"Фукушима\" в Япония преди два месеца. След разговор на британската агенция за безопасност на храните с българските власти обаче те решили, че виновникът е Чернобил. Агенцията е издала предупреждение за хранителен риск в целия Европейски съюз.

Говорител на агенцията уточни, че няма информация опасните гъби да са били консумирани. Гъбите са били открити още 6 май в пристанище в Северен Линкълншър. За тях се разбира сега от доклад на пристанищните здравни власти, уточнява БТА. Допустимото равнище на радиация от цезий-137 в хранителни продукти е 600 бекерела на килограм, по нормите на ЕС, което е двойно по-висок праг от този в Япония. Измереното равнище радиация в гъбите обаче било 6000 бекерела.

Цезий-137 предизвиква генетични мутации в хората и животните. Консумацията на заразена от този радиоактивен метал храна може да причини ракови заболявания или деформации при новородени. http://news.ibox.bg

***************

БЕЛ. НДТ: За съжаление, няма уточнение в кой край на България са набрани радиоактивните гъби, както няма информация дали от същото място не се продават гъби на българския пазар в продължение на 25 години. В такъм случай, след като държавата ни не чувства отговорност да ни предупреди да не ядем радиоактивни гъби, наш си остава изборът да ядем ли български гъби, както и да зададем въпрос: Държавниците какви гъби ядат? Защото по време на Чернобилската авария едни ядяхме радиоактивни храни, а на други храна им носеха от други държави.

 


Сходни връзки

"Пратихме" 1 т радиоактивни гъби на Великобритания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди