изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:37 EEST
7-8 НА ХИЛЯДА СА ВРОДЕНИТЕ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ    
ИнтервютаПред НДТ доц. Маргарита Цонзарова - началник на Клиниката по детска кардиология и детски болести към Националната кардиологична болница. През миналата седмица тя бе в града ни във връзка с прегледите, организирани от асоциациите "Детско сърце" в Добрич и София, с финансиране от общината и партньорството на болницата


Доцент д-р Маргарита Цонзарова е специалист по детска кардиология. Автор е на повече от 70 научни статии и съобщения, членува в кардиологическото дружество, както и в Европейската асоциация по детска кардиология. Председател е на асоциация "Детско сърце" - София.

- Доц. Цонзарова, кога е създадена асоциация "Детско сърце" и в какво се изразява нейната дейност?
- Нашата асоциация в София е създадена през 1990 г. и е една от първите неправителствени организации в България въобще. Още тогава започнахме да провеждаме срещи и семинари в различни градове на страната. Друга асоциация "Детско сърце" съществува, извън столицата, само в Добрич  като тя е самостоятелно юридическо лице. Основана е от детския кардиолог д-р Дженев, който в момента е неин почетен председател, а така също е вписан в почетната книга на Добрич.
Към асоциация "Детско сърце" - София, съществува психосоциална служба с три клуба. Те обединяват децата, порасналите - тоест младежи над 18 години, и родителите. Основната на нашата асоциация цел има социален аспект. Стремим се да помогнем на тези деца да се интегрират, да изберат професия, да имат семейство и т.н. Тези деца и младежи са сърдечно болни, оперирани.
- Има ли деца със сърдечни трансплантации?
- Нямаме. В България като цяло са правени само две детски сърдечни трансплантации, при възрастните има повече такива. Но темата за трансплантациите е много широка. Да се направи трансплантация на сърце е най-лесното, после идват трудностите - необходима е инфраструктура, редовни изследвания, медикаменти и какво ли още не. Необходими са голям натрупан опит и финансов ресурс.
- Каква е целта на тези прегледи, които вече седма година се организират в Добрич?
- Едната цел е успешно оперираните деца от този град и региона да бъдат контролирани и проследявани ежегодно. С нашето идване тук ние спестяваме на семействата пътуване до София. Защото детето не може да тръгне само, то трябва да има и придружител и всичко това са разходи - за път, престой и т.н.
Най-малкият ни пациент днес /б.р. петък/ беше новородено бебенце, само на три дни. Установен му е кардиологичен проблем и нашият съвет беше веднага да се транспортира до София.
- Каква е честотата на кардиологичните заболявания при децата?
- Вродените сърдечни заболявания са седем-осем на хиляда. Честотата не се променя в годините, само бройката е различно заради намалената раждаемост. Не се променя и профилът. Най-чести са междукамерните дефекти - 20 процента от всички вродени сърдечни малформации.
- Могат ли да бъдат посочени причини за вродените сърдечни заболявания?
- Фактът, че честотата не се променя с годините, ни говори за това, че няма външно влияние. Като коментираната радиация, например.
Но рисков фактор могат да бъдат вирусните инфекции, прекарани от майката в първите месеци на бременността - тогава, когато се оформя сърдечно-съдовата система на плода. Поради тази причина аз винаги съм казвала, че майките трябва да бъдат в отпуск в първите месеци на бременността. При вродените сърдечни малформации има и малка наследственост, но не е задължителна. Пушенето и пиенето също носят голям риск. Има един така наречен алкохолен синдром на новороденото, който може да доведе до сериозни увреждания.
- А в какво се изразяват сърдечните заболявания, които не са вродени, и какво ги причинява?
- Това са най-често възпаление, вследствие на усложнение от грип, например. Говорим за миокардити, перикардити и т.н. Затова е задължително - особено при децата, да се търси консултация с лекар при симптоми на грип.
- На какво ниво е детската кардиохирургия у нас, по-конкретно в Националната кардиологична болница?
- При нас, в Националната кардиологична болница, се правят всички сърдечни операции, с изключение на трансплантациите. Правим почти всичко, което се прави в цяла Европа и света. Тенденцията е все повече да се сваля възрастта на операциите. Тоест, колкото по-рано едно дете с вродена сърдечна малформация се оперира, толкова в по-малка степен се появяват последици от заболяването. Половината оперирани деца при нас са до едногодишна възраст. 30 процента пък са новородени. Никак не е лесно.
Смятам, че сме на едно доста добро ниво спрямо европейските практики. Въведени са много интервенционни процедури, които заместват хирургията и са в много по-малка степен травмиращи за детето. Става дума за високотехнологични алтернативи на хирургията.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА
 
 


Сходни връзки

7-8 НА ХИЛЯДА СА ВРОДЕНИТЕ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди