изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:35 EEST
Български гъбки-чернобилки    
Коментари Неотдавна Англия конфискува радиоактивни гъби, внос от България. Във всяка друга държава подобна вест би избухнала като бомба. В България историята се размина и забрави, без някой да й обърне особено внимание. Защо?

Гледна точка на Елена Никлева:

Както повечето истини за България, и този сигнал дойде от чужбина. Което означава, че не само вътре в страната никой не контролира гъбите, но и темата радиоактивност на храните и на почвата изобщо не е на дневен ред. Едва ли това е първата подобна партида български гъби с високо съдържание на цезий 137. Какво количество радиоактивни гъби е изядено от българите, можем само да гадаем. Продължават ли да консумират радиоактивни гъби? Не знаем.

Чернобилският призрак

Според британските медии, радиоактивността на българските гъби е последица от катастрофата в Чернобил. На българското обществено мнение обаче бяха предоставени други обяснения –  урановите рудници в района, от който са брани гъбите. Медиите не проявиха интерес да задълбочат темата и обществото пропусна поредната възможност да научи истината за себе си. Не е ли време България публично да изясни този въпрос: 25 години след катастрофата в Чернобил има или няма радиоактивно замърсяване на територията на страната?

В Бавария например е установено, че в райони, над които е преминал Чернобилският облак, гъбите съдържат цезий над нормата и дори месото на дивите прасета, които се хранят с тях, е радиоактивно. Затова тези животни биват отстрелвани. Обществото знае истината и взема мерки, за да се предпази.

В България нещата остават неопределени, неясни, те се размиват и никога нищо не се установява със сигурност. Ако не идентифицираме проблема, може ли да го решаваме? Взети ли са мерки по отношение на гъбите, взети ли са проби от други почви в други краища на страната, действа или не чернобилският фактор? Не знаем. Най-важното е, че това сякаш не интересува никого.

Други събития, други вълни заливат краткосрочната памет на обществото и всичко се забравя. Ужасяващата автобусна катастрофа на магистрала "Тракия", която още веднъж показва колко ниско се цени човешкият живот в България, фиксира за пореден път общественото внимание върху непосредственото, днешния ден. Кой се интересува дали ще умре от рак след 20 години в резултат на повишена радиоактивност на продуктите, когато може да загине днес на път за морето?

А българите мълчат ли, мълчат

От каквото и да е причинена високата радиоактивност в българските гъби, и дори да е от дъждовете, размили радиоактивните елементи от рудниците в почвата, тя е повод да се коментира напълно пропускания в българския дебат въпрос за хранилищата на ядрените отпадъци. Щом вече закрити уранови рудници стават източник на радиоактивно замърсяване, колко сигурни са хранилищата за ядрени отпадъци?

Германците от Горлебен шумно протестират срещу плановете районът им да се превърне в последна спирка на ядрените отпадъци. Българите мълчат, повечето сигурно и не знаят, или не искат да знаят къде са заровени ядрените отпадъци. Докато не "цъфнат" гъби-чернобилки.

http://www.dw-world.de

 


Сходни връзки

Български гъбки-чернобилки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди