изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:00 EEST
Червеното вино може да замени фитнеса    
Любопитно Чаша червено вино може да компенсира липсата на физическа активност. До този неочакван извод стигнаха учени от Франция, чиито изследвания бяха публикувани в сп. FASEB. Тайната се крие в почти вълшебното съединение ресвератрол, на което се приписва така нареченият \"френски парадокс\" - навикът на французите да ядат мазна храна, която поливат обилно с хубави вина и тяхното относително дълголетие и добро здраве.

Този естествен химикал, който се съдържа във виното, намалява нивата на лошия холестерол и прочиства артериите. Новото проучване доказа и че ресвератролът може още да поддържа тонуса на мускулите и да помага за изгарянето на мазнините - дори и да не сме свикнали да се напрягаме много.

Целта на изследването била да се помогне на космонавтите, чиито възможности за движение са силно ограничени в тесните пространства на Международната космическа станция в условия на нулева гравитация. Както отбелязва главният редактор на американското научно списание FASEB, откритието може да е полезно не само на тях, но и на хилядите и милиони хора, принудени да водят заседнал живот.

За да симулират липса на гравитация, учените провесвали лабораторни мишки за опашките в продължение на 15 дни. В резултат на това мишките от контролната група отслабнали и развили резистентност към инсулина. Освен това плътността на костите им намаляла. Тези неблагоприятни изменения обаче не настъпили у останалите мишки, които получавали редовни дози ресвератрол.

Изводът на изследователите е, че веществото, на което е богато червеното вино, превключва клетъчния метаболизъм и поддържа пълноценното функциониране на енергийните центрове на клетките - митохондриите.

Според учените редовната употреба на умерени количества червено вино може да помогне на хората да предотвратят отчасти последствията от заседналия начин на живот, който е типичен не само за болните, но и за всеки претоварен офис служител в днешно време.

Единственият проблем е, че за да си набавим нужното количество ресвератрол, трябва да изпиваме повече от една-две чаши вино на ден, което поставя други здравословни рискове пред \"лекуващите се\". Плюсът е, че благотворното вещество вече се предлага и като хранителна добавка. Така че не е нужно здравето ви да минава \"през бутилката\".  http://www.obekti.bg

Срещу рак на простатата и гърдата- пийте червено вино

Кои са враговете на черния дроб?

Слабейте с чаша вино, но след всяко ядене

Червеното вино извайва фигурата. Добрите любовници пият червено вино

Вино, малини и фъстъци предпазват от мозъчен инсулт

Топ 9 на най-полезните напитки

Зехтинът помага в борбата с болестта на Алцхаймер

Пийте зелен чай. Пази от рак на простатата

С какви трикове са се поддържали най-красивите жени в историята

 


Сходни връзки

Червеното вино може да замени фитнеса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.49 секунди