изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:07 EET
Тайните на Изтока носят тънка талия и дълголетие    
Любопитно

Японките са фини като порцеланови статуетки, кожата им сияе, косата им е като коприна. Каква е тайната? Хапват много ориз, соя, риба и морски дарове. Всичко, което е необходимо за направата на суши.



Сушито е полезно за здраветои това е факт. Оризът снабдява организма ни с въглехидрати, белтъчини, целулоза, желязо, натрий, фосфор и витамини В1 и РР. Те отговарят за доброто храносмилане и красотата на кожата. Оризът не съдържа холестерол и наситени мазнини, лесно се усвоява и рядко предизвиква алергични реакции. Затова той е в основата на много диети.

Морските дарове, без които сушито е немислимо, също са много полезни - калмари, скариди, октоподи и всички останали обитатели на солената вода са доставчици на лесно усвоими белтъчини. Освен това те ни зареждат с цинк, калий, калций, кобалт, фосфор, селен и други важни микроелементи. Това повишава имунитета, стимулира мозъчната дейност и защитава от инфекции и преждевременно стареене. Морските дарове, които се използват за суши, не съдържат мазнини, но са богати на белтъчини, затова много лесно засищат глада. Петдесет грама суши съдържат едва 60 калории.

Има много митове за сушито и един от тях е, че това всъщност е просто сурова риба. Това обаче изобщо не е задължително. Само в Япония суши по оригинална рецепта се прави със сурова риба. В Европа продуктът се осолява, опушва, маринова или се подлага на термична обработка. Това удължава срока й на годност и намалява риска от отравяне и зараза.

Сушито удължава дните - средната продължителност на живота в страната на изгряващото слънце е 79 години за мъжете и 86 г. за жените. За справка - в България за 2008 г. средната продължителност на живота при жените е 77 г.

От суши се слабее, но трябва да го ядем като японците, т. е. на малки порци.

Малко история

Още в древни времена японците, чиято храна била богата на морски дарове, започнали да съхраняват прясно уловената и изчистена риба в големи дървени каци. Всеки ред риба се поръсвал със сол, а понякога и с ориз (който също възпрепятствал гниенето й). Рибата, притисната с тежък капак и камъни отгоре, престоявала така няколко месеца, а след това била годна за консумация още почти цяла година. В Югоизточна Азия този метод за съхранение е популярен и днес.

Самата дума “суши” е остаряла граматична форма и означава “прокиснало е” или “кисело е”. С нея се означавала ферментацията на рибата, оваляна в ориза. Първоначално японците консумирали само рибата, а ориза изхвърляли. До днес само в района на езерото Бива на острова се е запазило това ястие с остър вкус и силна миризма. То се нарича фуна-суши.

В Осака за първи път пресовали в дървени калъпи морските продукти и ориза. Нарекли го оши-суши. Към средата на XVIII век този вид суши достига до днешно Токио.

Съвременната версия на ястието е създадена от японския готвач Ханая Йохи (1799-1858). То било ранна форма на бърза храна и всъщност не било ферментирало, ядяло се с ръце и било предназначено за хапване по път или в театъра. Оригиналното име на това ястие е едоми суши, защото било приготвяно с прясна риба, уловена в залива на Едо (днес Токийския залив). Въпреки че днес по света сушито рядко се приготвя с риба от този залив, този конкретен вид още се нарича одоми нигири-суши.

Често хората бъркат, като асоциират сушито само с рибата, но в действителност то се прави и с плодове и зеленчуци, без да съдържа риба. Извън Япония суши обикновено означава цялото ястие.

Съществуват стотици видове суши, но няколко основни са най-популярни. Сушито, което се сервира на шайби, увити с пресовани сушени водорасли (нори листове), се нарича маки-суши. Плънка в джоб от пържено тофу се нарича инари-суши. Купичка със суши ориз с насипани отгоре морски продукти се нарича чираши-суши. Овалните топки ориз с морски продукти отгоре се наричат нигири-суши. Парчетата сурова риба се наричат сашими и въпреки че звучи близко, няма почти нищо общо със... сушито.

Кога може да е вредно

Някои учени смятат, че сушито е по-опасно, отколкото си мислим. Поглъщането на сурова риба може да ни излага на риск не само заради бактериите, но и заради паразитите в месото. Някои готвачи замразяват месото, за да могат да убият всички бактерии. Но други смятат, че по този начин се променят вкусът и качеството на сушито. Друг фактор са високите нива на живак, които се съдържат в рибата. Живакът е известен като невротоксин, който може да повлияе на здравето на деца, бременни жени или такива, които планират бременност.

Въпреки противоречивото мнение относно сушито то става все по-популярно. Приблизително 80% от уловената риба тон в Америка се използва за суши.

Ваня ЕМИЛОВА

На плажа - печи се и остави и другите да го правят

Как да се държим на плажа, за да сме сигурни, че ще натрупаме (и оставим) хубави спомени?

1. Напишете си списък с необходимите вещи. Едни забравени джапанки могат да скапят почивката.

2. Ходете на плаж с бански. За желаещите да се пекат голи си има нудистки плаж.

3. Дамите, любители на монокините, да внимават за поставени знаци, забраняващи такъв вид плажуване. В някои държави ги грозят люти глоби, че и арест.

4. Не ходете с домашни любимци на плажове, за които няма специално обозначение за това! Намерете уединено място, където вие и животното ще се наслаждавате на морето, без да пречите другиму.

5. Носете си чадър, шатра или палатка, шапка, козирка или кърпа. Слънцето колкото е полезно, толкова носи вреди.

6. Ако не можете без цигара под чадъра, не заравяйте угарките си пясъка. И друг ще легне на него след вас. Същото важи за безкрайния набор от пластмасови вилички, чашки и чинийки, както и за костилките от изядените плодове.

7. Мажете кожата си със слънцезащитен крем, минимум 20-и фактор. Не се излагайте на слънце продължително без протекторна защита!

8. Пазете очите си с подходящи очила!

9. Ако тялото ви е чувствително на прякото слънчево греене, носете тънки памучни дрехи или от модерните “дишащи” фланелки.

10. Консумирайте лека и не мазна храна, препоръчителни са плодовете, зеленчуците и киселото мляко! На таратора сега му е царството.

11. Консумирайте алкохол в много умерени количества, предимно бели изстудени вина и бира!

12. Носете си обезателно вода или други безалкохолни течности!

13. Откакто някой е измислил слушалките, не е задължително околните да споделят с вас любимата ви музика.

14. Винаги носете резервен бански. Всичко се случва.

15. Не оставяйте вещите си без надзор. Крадците също са на море.

16. Не давайте на децата си да тичат безразборно около вас - пречат на околните и може лесно да се стигне до кавги.

Милена ХЛЕБАРОВА

Авторката експерт по етикет, протокол и публични комуникации

Прочистете организма с малко йога и много вода

И без да сте йоги може през отпуската да прочистите тялото си с прости упражнения и пиене на много вода. За “Труд” Гергана Захариева, съпредседател на Българската йога асоциация, показа 5 упражнения за прочистване, които се правят сутрин и на гладно, след като изпиете първата доза вода. Всяко от 5-те се прави по 8 пъти. Поемете първата доза вода и направете упражненията. След 2-рата и 3-ата доза се прави нов цикъл. “Задължително направете 3-те цикъла, дори прочистването да подейства междувременно. Упражненията трябва да се изпълнят в определения ред, както ги показвам, за да могат да отворят един след друг сфинктерите в червата, пояснява Захариева. http://www.trud.bg

Кокошка снесе сини яйца

Съвети в кухнята

Мъжът вижда първо лицето в голата жена

Голо суши Naked Sushi

Създадоха формула за изчисление на женската красота

 


Сходни връзки

Тайните на Изтока носят тънка талия и дълголетие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди