изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 05:27 EEST
Норвегия в траур след трагедията    
По светаНорвегия е в траур. Страната беше сполетяна от най-голямата трагедия от Втората световна война насам. Най-малко 92-ма души загинаха при два атентата - един в столицата Осло и друг срещу ученически лагер на близък остров. Бомбената експлозия в центъра на столицата Осло погуби седем души, а при безразборната стрелба в лагера загинаха 85 деца на възраст между 14 и 18 години. За момента се смята, че и двата кървави атентата са с един и същи автор, който е арестуван. Това е 32-годишният норвежец Андерш Брайвик, но се работи и по версията за негов съучастник.


Властите разследват вероятността убиецът да е участвал в международен терористичен заговор. Норвегия възстанови контрола по всички свои граници.

Настроенията след трагедията

Часове след атаките, хората в страната още не могат да повярват как е възможна такава трагедия. При нападенията няма пострадали българи, но сънародниците ни в Норвегия съпреживяват ужаса, обхванал скандинавската държава.

В момента сред норвежците няма паника, каза за bTV Христо Маников, който живее в Норвегия от 25 години. По думите му първоначалният ужас постепенно отминава, но тепърва предстои осмислянето на случилото се.

Мотивите на нападателя

Според разследващите най-вероятната причина за атаките e етническа омраза. Смята се, че извършителят Андерш Брайвик е имал крайно десни възгледи, но е действал сам при вчерашните нападения. За няколко часа той напълни досието си с 92 убийства, което го прави един от най-смъртоносните масови убийци на планетата. 32-годишният Брайвик е най-обикновен млад мъж. Високо образован, той има собствена ферма, която е основният му бизнес.

Смята се, че Брайвик изпитвал нетърпимост към другите култури. Затова насочва гнева си срещу управляващата Работническа партия и премиера Йенс Столтенберг. Политическата формация е със социалдемократични възгледи, подкрепя етническите и сексуални малцинства. В Туитър Брайвик пише, че един човек с възгледи струва колкото 100 000 с интереси.

За организирането на подобно двойно нападение обаче са нужни повече от емоции. До момента се знае, че за бомбата в Осло той използва 6 тона амониева селитра, която купува чрез фермата си. Азотният тор беше използван преди дни и при атентатите в Мумбай. За нападението на младежкия лагер Брайвик използва пистолет, ловна пушка и автомат М16. Последният е купен на черния пазар, а другите притежава легално.

Загадка е и големият брой хора, които разстрелва Брейвик. Най-често подобни масови стрелби завършват с под петима убити, а нападателят слага край на живота си.

Още за атентатите в Норвегия може да видите тук

 


Сходни връзки

Норвегия в траур след трагедията | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди