изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:44 EET
Wikileaks: Цветан Цветанов иска съвети от САЩ за съдебната реформа и борбата с организираната престъпност    
По света За посланик Макълдауни приоритет са измамите с еврофондове. "Няма по-голям про-американец от Бойко Борисов". Алексей Петров е "много опасен човек".

Очакванията на САЩ за реформи в МВР и реален напредък в борбата с организираната престъпност получават нов импулс с идването на правителството на ГЕРБ. Само седмица след като ГЕРБ печели изборите, Цветанов обсъжда с посланик Макълдауни първите ходове, които възнамерява да направи като бъдещ вътрешен министър и пита за съвети [09SOFIA389]. В отговор посланик Макълдауни му връчва доклад, изготвен година и половина по-рано от експерти в американското Министерство на правосъдието, който предишното правителство изобщо не е взело предвид.

Цветанов разкрива пред посланик Макълдауни плановете си да реформира ДАНС, като смени Петко Сертов с Цветлин Йовчев и изгони Алексей Петров, описан като "много опасен човек". Той хвали шефа си Борисов с думите "няма по-голям про-американец от него". Двамата обсъждат и мерки за подобряване на координацията между прокуратурата и МВР.

На тази среща се оформя идейната основа на бъдещия специализиран съд и прокуратура. Става ясно, че първоначално Цветанов е мислел единствено за специализирани прокурори, които да се заемат със сериозните корупционни случаи. Американското предложение, формулирано в доклада на Министерството на правосъдието на САЩ, отива по-далеч с препоръката за създаване на специализиран съд. Цветанов е проявил интерес - пише Макълдауни и също така е харесал предложението на посланика САЩ да изпратят опитен съдия като съветник в бъдещия специализиран съд.

В края на юли, Цветан Цветанов провежда вече в качеството си на министър среща със заместник посланика Сюзън Сатън и представителите на правоохранителните агенции в посолството [09SOFIA420]. На тази среща са обсъдени същите теми като на срещата с Макълдауни. Американците отбелязват уволнението на заместник главния комисар, генерал Минко Брайков, заподозрян от Цветанов за "течове на чувствителна информация и политическо вмешателство в разследванията". Министърът обещава, че новите ръководни кадри в МВР ще бъдат избрани сред млади, мислещи реформистки и имащи международен опит офицери, а не сред рециклираните стари лица на предишните администрации.

Както може да се очаква, Цветанов получава аплодисменти за устрема, както и обещания за пълна подкрепа. Той е оценен като "отлична връзка" на посолството и изглежда сериозен в намеренията си за реформи, за което заслужава подкрепа.

Приоритет са измамниците с еврофондовете

Съветът на Макълдауни към Цветанов е, да се захване сериозно с престъпниците, които вършат измами с еврофондове. Добър старт ще бъде, ако те бъдат изправени пред правосъдието след толкова години безнаказаност и такива действия ще имат широк и позитивен отзвук както в страната, така и за връзките на България с ЕС - смята Макълдауни.

Този съвет не е случаен, тъй като посланик Макълдауни е на пост в София именно по времето на най-критичните доклади и действия на ЕК и ОЛАФ срещу злоупотребите с европейски пари, които стигнаха до блокиране на еврофондовете и международно бламиране на правителството на Тройната коалиция. Година по-рано, през септември 2008 тя се среща с директора на отдела за разследвания на ОЛАФ - Тиери Кретен, който споделя, че повечето от разследванията водят към Васил Божков - Черепа, изключително богат и влиятелен бизнесмен с известни връзки с организираната престъпност и много високопоставени политици. "Ако България свали Божков, това ще е прогрес", казва в прав текст директорът на ОЛАФ [08SOFIA631].

Коментар на Биволъ

До момента "свалянето на Божков", Батков, ТИМ и други добре свързани с високопоставени политици криминални босове, описани в грамите на Пардю и Ордуей, не изглежда да е сред приоритетите на вътрешния министър Цветанов и на правителството. Тези "престъпници" не само, че не са най-търсените, а изобщо не са търсени за нищо от правоохранителните органи.

Въпреки подозренията на ОЛАФ, фирмите на "най-печално известният гангстер на България" - Васил Божков продължиха да получават обществени поръчки за строителство на магистрали с европейски пари и при правителството на ГЕРБ. Повечето от делата заведени за измами с еврофондове бяха прекратени през последната година от прокуратурата. Президентският спонсор Людмил Стойков избягна правосъдието въпреки, че ОЛАФ посочи недвусмислено "престъпната група "Николов- Стойков".

Две години след изготвянето на "списъка на Ордуей", последвал по-ранният и по-пълен "списък на Пардю", постиженията на България в борбата с организираната престъпност изглеждат по-скоро скромни. Излиза, че най-много гангстери от списъците на американците са арестувани при министър Михаил Миков, следван от Румен Петков и Цветан Цветанов, в чийто актив е арестът на Алексей Петров.

Въпреки арестите, все още е напълно актуална оценката от посланик Уорлик направена след операция Октопод: "В крайна сметка правителството няма да бъде оценено върху арестите на известни фигури, а върху способността му да ускори делата за корупция, да затвори дупките в законодателството и успешно да вкара в затвора недосегаемите преди фигури на организираната престъпност".

Списъка на Пардю

ТИМ – новият лидер на българската организирана престъпност. Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев. Няма данни за разследване срещу групировката.

ВАИ Холдинг (бившата ВИС и ВИС 2) - голяма част от лидерите на групировката (Георги Илиев, Антон Милтенов - Клюна, Константин Димитров - Самоковеца) са жертви на поръчкови убийства. Пламен Тимев-Ганди беше арестуван през 2007 за строителни измами, но впоследствие освободен. В момента е свидетел срещу "Октопода" Алексей Петров. Николай Цветин и Антон Боянов са "в пенсия" и се занимават с бизнес като няма данни срещу тях да се води разследване. Христофорос Аманатидис-Таки е обявен за издирване с европейска заповед за арест.

ИНТЕРГРУП (бившата СИК) - Красимир „Големия Маргин" Маринов и по-малкият му брат Николай „Малкия Маргин" Маринов - арестувани при министър Румен Петков, пуснати под домашен арест и впоследствие оправдани.

МУЛТИГРУП на Илия Павлов, застрелян от поръчков убиец. Като негови сътрудници са цитирани Димитър Иванов и Сашо Дончев. Няма данни за разследвания срещу тях.

СЪЮЗ НА БИВШИТЕ КОМАНДОСИ (бившата "АПОЛО § БАЛКАН") - Алексей Петров беше арестуван при министър Цветан Цветанов, впоследствие пуснат на свобода под гаранция. Делото срещу "Октопода" Петров още не е влязло в съда. Златомир Иванов, с прякор Баретата - арестуван при министър Михаил Миков, обвинен за убийство, но освободен под гаранция. Делото срещу него е в ход. Последното заседание на съде е от 14 юли тази година.

НОВЕ ХОЛДИНГС на Васил Божков. Няма данни за разследване срещу него.

ДЗИ (бивша банка Росексим) на Емил Кюлев - застрелян от поръчков убиец. Американците изтъкват връзките му с Майкъл Чорни и Тодор Батков. Разследването на убийството на Кюлев се провали тотално.

ЛИТЕКС КОМЕРС на Гриша Ганчев: няма данни за разследване срещу него, както и срещу неговите съдружници Георги Стоянов и Михаил Стефанов.

ГРУПИРОВКА МИГ на Слави Бинев. Бинев е евродепутат. Няма данни за разследване срещу него.

АМИГОС на Иван Тодоров "Доктора" - застрелян от поръчков убиец и Петър Петров "Амигоса", осъден за пране на пари, но обжалва.

БИЗНЕС КЛУБ БИЗНЕС КЛУБ ВЪЗРАЖДАНЕ основан през 2001 г. съвместно от Васил Божков, Емил Кюлев, Илия Павлов, Борислав Дионисиев, Добромир Гущеров и медийните фигури Петьо Блъсков, Тошо Тошев и Радосвет Радев. Няма данни за разследване срещу живите от групата.

РУСКО ВЛИЯНИЕ - Денис Ершов, Тодор Батков и Валентин Златев. Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са заподозрени в тесни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност. Няма данни за разследване срещу тях.

КОРПОРАЦИЯ АКБ на Николай Банев - няма данни за раследване срещу него.

Списъка на Ордуей

Васил Божков с прякор Черепа. - най-печално известният гангстер на България. Няма данни за разследване срещу него.

Красимир „Големия Маргин" Маринов и по-малкият му брат Николай „Малкия Маргин" Маринов

Пламен Галев и Ангел Христов с прякор Братя Галеви - арестувани при министър Михаил Миков, оправдани на първа инстанция, осъдени от Апелативния съд в София за рекет съответно на 7 и 5 години затвор, но обжалват пред ВКС.

Златомир Иванов, с прякор Баретата - арестуван при министър Михаил Миков, обвинен за убийство, но освободен под гаранция. Делото срещу него е в ход. Последното заседание на съде е от 14 юли тази година.

Тодор Батков, познат с прякора Борат - служи за пълномощник и представител на бизнеса и интересите на прочутия руско-израелски бизнесмен Майкъл Черни или още „Михайл Чорни", изгонен от България като заплаха за националната сигурност. Няма данни за разследване срещу него.

Николай Методиев, с прякор Пилето - арестуван за последно при министър Румен Петков, обвинен за контрабанда на стоки в размер на 3,5 млн. щатски долара. Пилето е на свобода под гаранция. Делото му е висящо.

Йордан Тонов, с прякор Пръча - арестуван при министър Михаил Миков, обвинен в наркотрафик трафик на хора и склоняване към проституция. От април 2011 е освободен под домашен арест. Следващото заседание по делото срещу Пръча ще е в началото на септември. http://bivol.bg

 


Сходни връзки

Wikileaks: Цветан Цветанов иска съвети от САЩ за съдебната реформа и борбата с организираната престъпност | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди