изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:03 EET
Експерт: Наблюдава се връщане към патриархалното в секса    
Любопитно В много от европейските страни придобиването на емоционална и социална компетентност вече е залегнало като задача на образователната система, коментира за БТА психотерапевтът Румен Бостанджиев. Още от детската градина до последния клас на училището децата целенасочено и системно се образоват в областта на човешките отношения, общуването, справянето с конфликтни ситуации и възможността за по-добър емоционален самоконтрол и личностно мотивиране.

Този вид компетентност не само повишава общия успех в училище, намалява агресивното и рисковото сексуално поведение, тя е ключова и за интимните отношения, семейния живот и родителството, добави Бостанджиев. Според него именно в тази област има още много да работим, за да се доближим до европейските и световни стандарти за качествено образование.

Българите със закъснение \\"преоткриваме\\" сексуалната революция на Запада от 70-те години. Противопоставяме се на лицемерните семейни ценности, но не знаем с какво по-добро да ги заменим, посочи експертът.
Според него повече хора трябва да се опитват да сътворяват по разумен и творчески начин личната си съдба, вместо да следват нечии постулати и директиви. Склонни сме да експериментираме с модели на \\"отворено семейство\\", които често са израз на бягството ни от отговорност, а не конструктивно адаптиране в една усложнена ситуация.
Неизбежно обаче и ние стигаме до извода, че свободата и отговорността вървят ръка за ръка, заяви специалистът.

По думите на Бостанджиев промяната на стереотипите в сексуалното поведение на съвременните българи тепърва се проучва и осмисля. Развиват се противоположни тенденции - от една страна се запазват отношенията от предходните десетилетия на равноправие и равнопоставеност между мъжа и жената, а от друга - наблюдаваме склонност към възвръщане на добре познатите ни патриархални традиции и стереотипи на традиционно мислене, характеризиращи се с ясно разграничаване на мъжките и женските роли, каза той.
Това, според Бостанджиев, е разбираемо, защото множеството предизвикателства на съвременния свят често правят човека объркан, неуверен и несигурен. Това го кара за различно време да намери сигурност в старите шаблони, които обаче не са адекватни и не могат да са трайно убежище, смята сексологът.

За летните флиртове Бостанджиев коментира, че не винаги партньорите имат възможност, желание и мотивация да превръщат мимолетното преживяване в начало на нова връзка. Ако човек е достатъчно коректен и отговорен в този жанр на еротичните отношения, едва ли краткотрайният характер на отношенията е основание те да бъдат заклеймени или пък свеждани единствено до долни \\"физиологични нужди\\", смята експертът.

Флиртът е предизвикателство да преоткрием себе си чрез другия. Когато флиртуваме, ние очакваме да се огледаме в очите на избрания човек и да се видим, такива каквито искаме да бъдем в мечтите си, обясни Румен Бостанджиев. По думите му флиртът е не само съблазняване и прелъстяване, флиртът е много важен и за самия флиртуващ. Чрез него ние постоянно се преоткриваме и преизграждаме по един по-привлекателен за нас и за другия начин, допълни сексологът.

Относно въпроса дали мъжете или жените са по-смели и дръзки, Бостанджиев посочи, че този спор е безсмислен, защото двата пола по различен начин проявяват своята инициативност и активност при установяване, развитие и прекратяване на една връзка. По думите му мъжете обикновено предпочитат директната атака, докато жените прелъстяват неусетно и по-прикрито.
Готовността да разкриеш първи чувствата си и да предложиш близост изисква наистина дързост и смелост, защото тази стъпка прави човек уязвим на отхвърляне. В същото време този, който се осмели да я направи ясно заявява, че желае да е автор на живота си, а не да чака непременно някой друг да го забележи и покани.
Когато една жена е достатъчно уверена в своите качества, тя спокойно може да поеме риска на любовната инициатива, заяви сексологът.

За всички необвързани и жадни за емоции през лятото специалистът посъветва да бъдат верни на себе си, да не предават мечтите си и активно да създават живота, който искат да имат.

http://dnes.dir.bg

Кои качества ценят мъжете в жените

Сексът развива творческото у жената

Не си поставяйте цели в секса

Светлана Василева: Знаете ли какви чудеса прави един портокал в секса?

Интересни факти за секса

Неговият стил в секса

Великите идеи се раждат от секс /18+/

Брак трети за неуморния Хю

Вижте великолепната дванайсеторка за Playmate of The Year 2010

Пробвайте нови секс пози за повече удоволствие

Сексуалните тайни на жените според зодията

5-те топ мъжки фантазии

Без заповеди в леглото

 


Сходни връзки

Експерт: Наблюдава се връщане към патриархалното в секса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди