изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:03 EET
Любовните похождения на Фердинанд    
Любопитно Сред столичния елит се носели слухове за сексуалните предпочитания на княза

Съвременните общества са толерантни към сексуалната ориентация. Всеки може да обича когото си иска, без значение дали е от същия пол. Мъжете мачовци може би няма да се съгласят с тази констатация. За тях е важна бройката. В стара София обаче не били така разкрепостени както сега. Или поне така си мислим. И тогава мъжете са си имали любовници, а дамите са си позволявали да флиртуват с чуждите половинки. Разликата е, че тогава не всичко е било така показно, както сега. За някои похождения на елита се носят дори и слухове. Но да обърнем внимание на една от най-важните фигури в историята на България - княз Фердинанд, и какви слухове за любовния му живот се носят из софийските улици и царския дворец.

Пармската принцеса Мария-Луиза е първата съпруга на Фердинанд. Тя обаче е избор изцяло на майката на княза. Принцесата е с 9 години по-млада от своя съпруг. Облича се в тъмни тонове, не ползва грим и бижута. Не е красива, но се харесва на княгинята майка с интелигентността си. Двамата встъпват в брак на 8 април 1893 година и имат общо четири деца - Борис, Кирил, Евдокия и Надежда. При раждането на последното дете обаче Мария умира. Това се случва само след шест години съвместен живот – през 1899 година. Въпреки че тя го е дарила с наследници, Фердинанд не бил щастлив с нея. Още веднага след сватбата той изпраща на своите приятели във Виена подаръци, привързани с черни лентички. Друг факт, който подсказва, че той е напълно безразличен към италианската принцеса, е, че при пътуванията си в Европа той не я взима със себе си. Фердинанд постоянно се оплаквал и от това, че съпругата му постоянно боледувала. Криза в отношенията им е и моментът, когато първородният им син Борис трябва да бъде миропомазан в православната вяра. Мария-Луиза е католичка.

Следват осем години ергенски живот до 1908 година, когато отново минава под венчило. Причината обаче не е внезапна любов. Тогава умира майка му Клементина и няма кой да се грижи за децата.

Още през август 1907 година той моли княгиня Мария Павловна, която е на официално посещение у нас, да му намери подходяща партия. Тя предлага своята братовчедка вдовицата Елеонора фон Ройс–Кьостриц. Двамата се венчават на 28 февруари 1908 г. в германския град Кобург. И докато при предишния му брак имало само слухове, че двамата съпрузи не са разбирали, то тук нещата били по-очебийни. Двамата спят в отделни спални, като това става още по време на медения им месец при гостуването им на краля на Румъния Карол I. Бракът на Фердинанд с Елеонора бил формален, а според слуховете в царския дворец дори не бил консумиран, те нямат деца. И тя, като предишната жена на княза, не се слави с хубост, но пък за сметка на това е известна със своята благотворителност. Тя умира през 1917 година.

Фердинанд изневерявал и на двете си съпруги. Всъщност той бил похотлив още преди браковете си с тях.

Султана Петрова е българката, която привлича вниманието му. Тя е омъжена за полковник Рачо Петров, който дори два пъти заема премиерския пост. Така Фердинанд често ходел на гости у семейство Петрови. Оттогава се носят и слухове за връзка между султана и княза. Това се подсилва още повече при един бал във Военния клуб. Докато другите се веселят, Султана говори в съседен салон с княза пред погледите на всички. Вратите изведнъж се затварят, което предизвиква въображението на околните. Ситуацията разтревожва брата на полковник Петров, който веднага отива при него и му разказва за случилото се. Петров, без да каже нищо, се отправя към затворената стая и казва на жена си: „Ставай да вървим”, без да обръща внимание на Фердинанд. Последният бил доста дълго сърдит на подчинения си служител. Много по-късно - през 1920 г., Султана отива при премиера Александър Стамболийски в Горна баня да ходатайства за царското семейство. Още с влизането си Стамболийски я попитал: „Госпожо, вярно ли е, че сте спали с Фердинанд?“. На ехидната забележка, Султана отвръща: „Аз съм дошла при премиера. Ако имам нужда да се изповядам, отивам при попа.“

Друга любимка на Фердинанд е поетесата Мара Белчева.

При едно от пътуванията си до Виена пък Фердинанд е в компанията на красивата банкерска дъщеря Магда Фукс, която е влюбена в него. Той й обещава, че ще я омъжи за някого от своите министри и да я направи една от първите дами на майка си княгиня Клементина. Австрийката обаче така и не успява да дойде в България. Точно по същото време Фердинанд все още е женен за Мария-Луиза, която пък е бременна с второто им дете – Кирил.

Слуховете забъркват името на Фердинанд и в един по-скандален случай – убийството на певицата Анна Симон в Пловдив. Това става през 1897 година. Физическият убиец е адютантът на Фердинанд и Мария-Луиза поручик Дечко Бойчев. Тъй като имало слухове, че Анна е любовница на княза, веднага след случая започнали и клюки, че владетелят е организатор на покушението над „дамата”, защото бил влюбен в нея.
Дотук обаче със задявките на Фердинанд с дамите от столичния елит.

 

Влеченията му към силния пол и най–вече предпочитанията му към русокоси момчета са широко коментирани в двора.

 

Дворецът е силно скандализиран от влечението му към неговия шофьор Вайх. Той го среща при посещението на една немска делегация от депутати в Чамкория. Именно там той хвърля око на красивия синеок вестовой на немския военен аташе ген. фон Масов. Младежът често посещавал княза, а не след дълго е взет на служба в двореца като четец на немските вестници. През 1909 година той вече е шофьор на монарха, но освен това изпълнява и ролята на куриер, секретар, докато накрая започва да влияе върху назначенията на чиновниците. Любимецът на Фердинанд до такава степен влиза под кожата му, че Вайх дори стои на трапезата до съпругата му Елеонора и го придружава на всички негови пътувания. Стига се дори и да случай, когато при посещение в Германия маршалът на императорът да зачеркне от списъка от свитата на княза името на Вайх. Все пак той е шофьор и като такъв не може да стои на една маса с владетеля. Фердинанд обаче прави скандал и докато Вайх не е включен отново в свитата, не се примирява. Всъщност Вайх остава с Фердинанд и след като князът абдикира от трона в полза на своя син, като е назначен за маршал в двора му в Кобург.

Шум предизвиква и друга връзка на владетеля. Тя се развива преди тази с Вайх. Любимец на Фердинанд става незаконният потомък на баварска династия - Пфаненщил. Той го открива през далечната 1896 година в магазин в Германия, но Фердинанд го взема на служба в дворцовата канцелария. Четирите години той прекарва в двореца. Князът го взима навсякъде със себе си. Скоро обаче на княза му омръзва и принуждава Пфаненщил да напусне страна. Последният отказва, но с помощта на премиера Константин Стоилов е екстрадиран. В Европа той издава брошура, в която разказва в подробности за интимните си изживявания с Фердинанд. Това довежда до дело срещу него, което се води в Мюнхен.

Русокосият шофьор Минчо и млад поручик също са сред любимците на Фердинанд. Последният дори той назначава за свой адютант. Той обаче кръстосва шпаги с друг любимец на княза и владетелят го гони от двореца. http://novinar.bg

2009 11 Kelley Thompson 48 Kelley Thompson

 


Сходни връзки

Любовните похождения на Фердинанд | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди