изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:16 EEST
Уловете си звезда. Падат по 100 на час тази нощ    
Любопитно   Един от най-мощните звездни дъждове на годината – метеорният поток Персеиди, както се очаква, ще достигне своя максимум на 12-13 август. В този момент на небето може да се наблюдават по 100 метеора на час, но наблюденията ще бъдат силно затруднени заради пълната луна, съобщава Международната метеорна организация (IMO).

Звездните дъждове са свързани с преминаването на Земята през поток от частици, които оставят след себе си комети. Тези частици навлизат в атмосферата и изгарят, като оставят ярка светеща следа. Звездопадът Персеиди се поражда от кометата Суифт-Тътъл (109P/Swift-Tuttle), открита през 1862 г. Тя поражда метеорите, които от гледна точка на земния наблюдател летят от точка (радиант) в съзвездието Персей, откъдето звездопадът е получил името си, припомня РИА Новости.

Това е един от най-мощните потоци, който през 1990 г. се е излял в истински "звезден порой", когато за час са преброявани над 400 метеора. В последните години интензивността на Персеидите е намаляла, но потокът си остава един от лидерите по "мощност".

Специалисти от IMO прогнозират, че тази година броят на метеорите ще бъде максимум около 100 на час. "За жалост голяма част от тях няма да се вижда заради ярката светлина на Луната, която ще влезе във фаза пълнолуние на 13 август", се казва в прогнозата. Отделно може да попречи и облачно време.

В нощта срещу петък броят на метеорите, фиксирани от наблюдатели по целия свят, е бил около 30 на час. http://www.dnes.bg

ГЛЕДАЙТЕ КЪМ НЕБЕТО: По 90 МЕТЕОРА НА ЧАС в нощите между 11 и 13 август

 


Сходни връзки

Уловете си звезда. Падат по 100 на час тази нощ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Уловете си звезда. Падат по 100 на час тази нощ
Автор: Anonymous да 2011-08-12 @ 19:47 EEST
Ще има Луна. Ама пък ярки метеори може би ще се виждат. Ярки метиори, могат да се забележат и около Водолей, Касиопея и Еднорог. Успех в наблюденията! :-)
Уловете си звезда. Падат по 100 на час тази нощ
Автор: Anonymous да 2011-08-12 @ 19:53 EEST

Радиантът на потока е между Алфа и Ета Персей, в близост до двата красиви здездни купа "Хи" и "Хаш" Персей, намиращи се на границата със съзвездието Касиопея, ярките звезди на което образуват подобие на латинската буква "W".

Съзвездието Персей се открива лесно, след като от Големият четириъгълник на Пегас се тръгне по дъгата, образувана от най-ярките звезди на Андромеда - Алфа, Делта, Бета и Гама. Следва Бета Персей (Алгол) и следващата ярка по дъгата е Алфата на Персей.  


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди