изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:17 EET
Данчето в леглото на Ал Капоне    
Интервюта В покоите на легендарния гангстер Ал Капоне спа Йорданка Христова. Българката беше настанена там като звезда от тържествата за 85-ата годишнина на Фидел Кастро. 5000 випове от цял свят станаха на крака, за да аплодират Данчето в театър "Карл Маркс" в Хавана. Нашата звезда беше единствената от Европа. Изключителната дама изпълни авторския си хит "Серенада на верността". "Нито Фидел, нито Раул дойдоха, но почти цялото правителство беше на концерта. Кастро никога не е обичал светския шум", разказа Данчето по телефона за "Стандарт". Тя е специален гост в тузарския хотел "Ривиера", строен от американската мафия през 50-те години на миналия век. Ал Капоне отсядал там, защото било невъзможно да се монтират бръмбари и камери. "Куполът е много стабилен, не може да бъде пробит дори от куршуми", разясни примата.


- Г-жо Христова, как мина шоуто?
- В Хавана на подобни събития винаги има особено настроение и страхотен ентусиазъм - съвсем различни от емоциите, които се случват в България. Концертът продължи 3 часа и половина. Бяхме 9 изпълнители, но само аз от Европа. Имаше официални делегации от цял свят. На сцената излязоха феноменалният пианист Франк Фернандес и невероятната Омара Портуондо. Тази жена е на 82, но излъчва уникална енергия. Хитовете звучаха социално, ангажирано - но не в духа на лозунгите и манифестациите от едно време. Поезията им също е великолепна. Изпях "Балада за верността" по моя музика и стихове на Терасита Капоне, посланичката на Куба в България. Десетки тв канали предаваха директно, после продължиха с репортажи. Самата аз непрекъснато давам интервюта.
- Защо ви харесват толкова много там?
- Винаги са ми казвали: "Вие, българите, сте латиноамериканците в Европа! Нито испанците, нито италианците могат да се сравняват с вашия темперамент!"
- Очаквахте ли Фидел Кастро да дойде?
- Не. Още в България ме бяха предупредили, че той няма да се появи в залата. Пък и там нямаше нито един президент, за да бъде спазен протоколът. Но на предишния му юбилей преди пет години Фидел също не дойде, въпреки че го очакваха тъкмо петима негови колеги. Но сега така е преценил. И брат му Раул го нямаше. Не съм се чувала с Фидел по телефона, но знам, че пише мемоари и не му е до музикални сбирки. Той по принцип не е светски лъв, не е паркетен кавалер. Той е политик от класа - с осанка, с харизма, с чар. Голям интелектуалец и философ.
- Кой организира вечерта?
- Семейни приятели на Фидел от Еквадор. Те са от фамилията на прочутия художник Осуалдо Гуаясамин. Сближават се с Кастро, когато рисува портрета му. Сега неговите деца са направили фондация, която продуцира този тип чествания. Много изтънчени и културни хора, бях с тях на вечеря.
- Къде сте отседнали?
- В хотел "Ривиера". Строен е от американската мафия през 50-те години на миналия век. Ал Капоне е поръчал специален купол, в който да събира босовете. Мястото е абсолютно изолирано от външния свят - не може да бъде подслушвано, следено с камери или обстрелвано с куршуми. Апартаментите са лъскави по американски образец.
- Как ви се вижда Хавана?
- Винаги я харесвам, каквото и да говорят хората за нея. Сега е по-чиста, по-организирана, като че ли са овладели влагата, която открай време разяжда сградите. Хората са по-доволни, по-елегантни. Има нови автобуси, повече лимузини. Въпреки че ми липсват ретро автомобилите, които публиката е виждала по филмите. Пълно е с европейци. Според тукашна статистика всяка година идват поне по половин милион американци с така наречената летяща виза - за да нямат проблеми с влизането.
- Ще прескочите ли до някой от световноизвестните курорти?
- Нямам време. Имам толкова много приятели в Хавана, че дори не мога да се видя с всички. Миналия вторник направих самостоятелен концерт в Дома на латиноамериканските народи.

http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

Данчето в леглото на Ал Капоне | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди