изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:49 EET
Митове и заблуди, вкоренени от детството    
Любопитно

Митове и заблуди, вкоренени от детството



Повтаряме ги като аксиоми, без да се замислим

Не малко митове и твърдения са разполагат в масовото съзнание без особени доказателства и остават там непоклатими, дори когато фактите са против тях. Има фалшиви истини, които никога не са имали нещо общо с действителността. Британският Times събра някои от най-разпространените.

Айнщайн е бил слаб ученик

Поколения ученици са се утешавали, че и Айнщайн е получавал слаби оценки в училище. Но това е заблуда. Бъдещият нобелов лауреат по физика се е представял много добре в школото, особено в часовете по точни науки и по математика. Образът на Айнщайн-двойкаджията е дошъл от несъответствието между оценките в швейцарската гимназия през 1896 година (там той имал четворка) и оценката "D", която зачели на великия математик през 1933 година в САЩ. Така че, това е мит, децата трябва да залягат над учебниците, ако искат да постигнат същия успех.

Мишките обичат сирене


Децата са убедени в това, но мишките едва ли биха потвърдили (ако можеха да говорят).
Според всички изследвания те обичат сладките неща. Направо обезумяват от фъстъчено масло и всякакви сутрешни угощения, като детски пюрета и мюсли.
Тъй че, за примамка по-добре сложете парченце „Сникърс", а сиренцето чедър запазете за спагетите.
 

Наполеон е бил нисък

Точно така – дребосък, който разтоварвал комплексите си върху околните... Само че, както сочат последните изследвания, Наполеон съвсем не е бил дребен за своята епоха.

Оказва се, че френският инч през 18 век е бил по-дълъг от британския. През 1802 година френски лекар е записал ръста на императора като пет фута и два френски инча, което се равнява на 5 фута и 5/7 британски инча – а това е около 162 см.
В началото на 19 век това е бил средният ръст за мъжете.

Томас Едисон изобретил електрическата крушка

Никой не се съмнява в това напълно погрешно твърдение. Едисон наистина е изобретил много неща, той е бил един от най-плодовитите изобретатели в световната история, но лампата не е негова. Година преди него, в 1878 г., електрическата крушка е била патентована от британския учен Джоузеф Суен.
Руски източници пък припомнят, че – както се е случвало с много велики изобретения в онази епоха – непризнат руски гений е открил електрическата крушка три години по-рано от англичанина. Това бил саратовският занаятчия Павел Яблочков.

Човекът е произлязъл от маймуната

Дарвин никога не е твърдял точно това – идеята е доразвита от негови популяризатори.
Ученият просто е написал, че ние и приматите, в частност шимпанзетата, сме произлезли от един и същ далечен прародител.

Шлемовете на викингите били с рога

Младежите ще бъдат разочаровани, но и това е мит. Викингите са погребвали своите мъртъвци с шлемове, а до тях са поставяли животински рога, използвани за напитки.

Когато във викторианската епоха проучвали грабниците им, археолозите решили, че на шлемовете си викингите са имали рога и те просто са се отчупили.

Колумб смятал, че земята е плоска

Това не е вярно. Мореплавателят не знаел колко голям е светът, но не се е боял, че корабите му ще пропаднат на края. А и защо ще тръгва за Индия по обиколен маршрут.

Различни части на езика възприемат отделните вкусове

Някои зони на езика действително имат по-голяма чувствителност, а други по-малка. Някои вкусови рецептори долавят повече сладкото, други горчивото. Но категорично не може да се смята, че езикът е разделен на сектори за един или друг вкус.
 


Сходни връзки

Митове и заблуди, вкоренени от детството | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди