изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:32 EEST
Хора срещу делфини в Черно море    
Екология От десетилетия в Черно море не е правено голямо изследване за популацията на делфините. Тези морски бозайници в Черно море са три вида – афалините, обикновения делфин и морската свиня или както го наричат още муткур. На фона на твърденията за увеличения брой на морските бозайници в Черно море през последните години Виолин Райков от Института по океанология коментира, че ако подготвяните проекти за изследвания бъдат одобрени, най-рано след две години може да има по-ясна картина за делфините и популацията им.

Институтът по океанология във Варна подготвя проекти за проучване на популацията на делфините в Черно море, с които учените ще кандидатстват за европейски средства. Една от идеите на експертите е до края на годината да подадат документи по оперативна програма „Околна среда”. „Не трябва да се спекулира с броя на морските бозайници в Черно море, преди да бъде направено мащабно изследване”, каза пред Дарик главен асистент Виолин Райков от секцията „Морска биология и екология” на института към БАН. Повод за коментара му са твърденията на рибари за увеличената популация на делфините, които често нападали улова им. 

„В подготовка сме на проект по оперативна програма „Околна среда”, очакваме кандидатстването да стане до края на тази година. Тези изследвания наистина са скъпи – извършват се със самолети, кораби, бързоподвижни лодки, за да се извърши адекватно преброяване на делфините”, коментира главен асистент Виолин Райков.  Идеята е изследването да отчете как влияят видовете замърсявания върху бозайниците, взаимовръзката им с рибните запаси, като ще се извърши и картиране. „Преброяването се прави по определена методика има и разработен софтуер - прави се със специален аероплан, оборудван за тази дейност и с наблюдатели, като паралелно в морето работят един или два кораба с различна скорост”, разказа още експертът. 

Той уточни, че ако се осъществи другата идея на Института за включването и на други черноморски държави в един съвместен проект, с който да се кандидатства за финансиране пред Европейската комисия, може да се стигне до по-мащабно проучване на този морски вид. Тъй като делфините мигрират и в отделните части на годината се срещат в различни територии на морето. 

„Реално погледнато това, че има много делфини говори за това, че има много риба, защото те се струпват там, където има храна”, коментира още Виолин Райков. Факт, който идва на фона на данните от последните години за намаляването на рибните запаси не само в Черно море. Според учения основните търкания между делфини и рибарите са в два аспекта – единият е уловът на калкан с хрилни мрежи. Делфините често попадат в тези хрилни мрежи, оплитат се и се давят. Другото – делфините дъвчат торбите на траловете за улов на трицона, пробиват малки дупки, откъдето изтича рибата и те се хранят с нея.  

Има съвременни устройства за пропъждане на делфините от местата за улов. „Това се прави с ултразвукови устройства, но ефектите не са доказани – не се знае дали влияят положително върху самите делфини и дали не объркват техния вестибуларен апарат”, коментира експертът.  

По думите на Виолин Райков все по-осезаемо се усещат ефектите от човешката дейност дори и заради това, че самото Черно море е затворено и е много по-чувствително отколкото останалите морета от такъв тип. „През последното години нямаме напълно изчезнали видове, но има такива, които са на ръба на изчезването”, коментира ученият. Като даде за пример есетровите риби, които се размножават в реките, но се изхранват в морето. Техните популации са драстично намалели и някои от видовете са на ръба на изчезването. 

Ученият призна, че и според техните наблюдения има места, на които почти не се срещат миди или има само черупки от миди. Според експертите това по-скоро е резултат от влиянието на рапана, който е хищник и стига до такива ниво на размножаване, при които започва дори и да се самоизяжда.  

Пред Дарик кметът на Каварна Цонко Цонев коментира, че увеличеният брой на делфините в Черно море е проблем за рибарите от годините. „Черно море е една затворено море, всеки един от делфините се храни с килограми риба - представете какво количество риба изяждат дневно. При нас вече в нашия район делфините са на метри от брега, много често те нападат таляните, където има концентрирано количество риба и създават проблеми”, коментира Цонев. 

Според Цонко Цонев експертите трябва да се произнесат дали да бъдат внедрени звукови устройство за прогонването на делфините от местата за улов. „За съжаление може би трябва да се стигне до вариант – както се намалява популацията на вълци и лисици, когато започват да пречат на другите животни и да създават опасност за хората, ми се струва, че трябва да се мисли и за варианти, които са свързани с оцеляването на рибата и рибарския поминък”, допълни кметът на Каварна. Запитан дали подобна идея - за частично разрешение на улова на делфини, няма да предизвика острата реакция на екологичните организации, той каза: „100 процента ще скочат екологични организации, но мисля, че те ще скочат и когато рибата изчезва от Черно море”.

 Кметът на Каварна направи уговорката, че все пак експертите след едно мащабно изследване трябва да дадат най-добрите съвети за решаването на този въпрос. 

По думите му замърсяването е друг огромен проблем за Черно море. „Сероводородът се издига постоянно към повърхността, това е бомба със закъснител, която е възможно да гръмне в един момент”, коментира още Цонко Цонев.

http://www.darikfinance.bg

МРЕЖИТЕ ЗА КАЛКАН СА ЗАПЛАХА ЗА ДЕЛФИНИТЕ

Делфин спасява бременна жена и хора от акула - ВИДЕО

Рибарите убивали делфините край Бургас

ОТНОВО СЕ РАЗТРЕСЕ ЗЕМЯТА ОКОЛО КАВАРНА

Делфини ще пазят руски военноморски бази

ДЕЛФИНИ ПРЕДУПРЕДИХА ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО

Русалка съживява туризма в Израел

ЕКОЕКСПЕРТИ СПАСЯВАХА ДЕЛФИН В АЛБЕНА

ЗАСНЕХА ДЕЛФИН-АЛБИНОС С ЧЕРВЕНИ ОЧИ

УМРЯЛ ДЕЛФИН ИЗХВЪРЛИ МОРЕТО

Делфини забавляват гостите на Албена

НОВИ 17 МЪРТВИ ДЕЛФИНА СА ОТКРИТИ ПО СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

12 НОВИ ТРУПА НА УДАВЕНИ ДЕЛФИНИ ОТКРИХА ЕКСПЕРТИ ПО КРАЙБРЕЖИЕТО

ЖЕСТОКОСТ: НЕИЗВЕСТЕН НАРЯЗАЛ ДВА ДЕЛФИНА

11 мъртви делфина до Констанца, българи вечните заподозряни

ДЕСЕТКИ ДЕЛФИНИ РАДВАТ ТУРИСТИТЕ НА ИЗЛЕТ С ЯХТИ В БАЛЧИШКИЯ ЗАЛИВ

БАЛЧИШКИ РИБАР СПАСИ БЕДСТВАЩ ДЕЛФИН

БОЙКО БОРИСОВ ИСКА ГЛОБИ ОТ ПО 500 000 ЛЕВА ЗА ТУРСКИТЕ ПИРАТИ

 


Сходни връзки

Хора срещу делфини в Черно море | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди