изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:57 EET
ОТКРИХА УНИКАЛЕН ПЕЧАТ НА БОГОРОДИЦА НА КАЛИАКРА    
История Нос Калиакра е бил центърът на ювелирното производство. Това обяви днес доц. Бони Петрунова, ръководител на екипа, продължил с разкопките на носа това лято. Проучванията са съсредоточени в църква №2 в Некропола. Открити са 85 находки, от които 30 са златни или позлатени. “Обиците с перли и златният пръстен, които виждате, по нищо не отстъпват на бижутата, носени от търновските болярки и смея да твърдя, че най-доброто е носено от жените на Калиакра. Тук е била една от най-добрите ювелирни техники”, каза още доц. Петрунова.

Сред стотиците намерени монети се открояват сребърните грошове на цар Иван Александър, както и сребърните сръбски грошове на цар Стефан с най-високия номинал през Средновековието от 14 век. Част от тях били контра маркирани със знака на Добротица.

Сред откритите култови предмети е кръстче от полускъпоценен камък. Датировката му е от 12-13 век. В средата има голяма буква Х, което предполага Христос, до нея са букви на останалите светци. Това лято самата Богородица просия над Калиакра, каза доц. Петрунова. Археолозите се натъкнали на уникален бронзов печат. От едната страна е ликът на Богородица, а от другата – монограма на собственика. Според проф. Иван Йорданов, това е бил Антроник. Подобен печат досега не е откриван, подчерта доц. Петрунова и обобщи, че всички находки от Калиакра влизат в Съкровищницата на Българското културно наследство.

Всяка година Калиакра изненадва научните работници, каза още доц. Петрунова. От началото на разкопките през 2004 година досега са открити около пет - шест предмета, които нямат аналог на други находки, открити в нашата страна. Сред тях са великолепна похлупачка - оловна пломба за светена вода (открита още през 2004 година -  предметът е бил внесен от Венеция), великолепният гроб на Калиакренската княгиня, открит заедно с украсата на главата на погребаното тяло, меч, който няма у нас друг античен аналог, единствената монета на Иванко Тертер, която доказа, че Иванко и Тертер са един и същи човек, че няма двама сина Добротица и че именно той е наследил управлението на добруджанското деспотство. Църква номер 2 е със страхотна експозиция, както я определят археолозите, държи визуална връзка с нос Чиракмана, където пък има трикорабна базилика. Църква номер 2, заедно с църква номер 1, образуват великолепен култов комплекс, където според археолозите по-нататъшните проучвания се очаква да дадат още много интересни резултати. В този контекст доц. Петрунова определи Калиакра като “академия за археологията”.

За разкопките това лято община Каварна отпусна 30 000 лева, а помощници на археолозите отново са били безработни граждани, наети на работа по различни програми за временна заетост. В пресконференцията участие взе и кметът на Община Каварна Цонко Цонев.

НДТ

 


Сходни връзки

ОТКРИХА УНИКАЛЕН ПЕЧАТ НА БОГОРОДИЦА НА КАЛИАКРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди