изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:54 EEST
Доматите предпазват от рак на простатата    
Здраве Ликопенът - червеният пигмент, придаващ на доматите отличителния им цвят, предпазва от рак на простатата, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на резултатите от американско изследване. Авторите на проучването от университета на Илинойс припомнят, че ликопенът е мощен антиоксидант. Редица предишни изследвания са показали, че той намалява риска от развитието на някои ракови заболявания, и по-специално на простатата, белия дроб и стомаха.

"Целта на проучването ни не е да предложим начин за лечение на рака, а за предотвратяването му. Смятаме, че можем да го постигнем с помощта на ликопена", пишат изследователите в сп. "Cancer Prevention Research".

За целите на изследването половината от 105 доброволци на възраст между 50 и 80 години са приемали всеки ден в продължение на три седмици по 2 капсули, съдържащи 30 мг ликопен. Количеството е приблизително същото като набавяното чрез всекидневна консумация на храни с доматен сос - спагети или пица. Останалите участници са приемали плацебо. Целта на специалистите е била да проверят дали количеството на ликопена в кръвта и тъканите на простата ще се повиши и дали ще се понижат нивата на маркерите на оксидативния стрес - фактор в много заболявания като рак и Алцхаймер.

Оксидативният стрес уврежда клетките в тялото, докато антиоксидантите им помагат да се справят с пораженията. Изследователите са установили, че ликопенът "значително увеличава" нивата на антиоксидантите в кръвта. БТА

http://www.club.bg

Червеното вино може да замени фитнеса

Радиация и в японския зелен чай

Вино, малини и фъстъци предпазват от мозъчен инсулт

Орехите предпазват от рак на простатата

Кафето намалява опасността от рак на простатата

Сексът лечи всички болести

Свързаха рака с мастурбацията

Пийте зелен чай. Пази от рак на простатата

Срещу рак на простатата и гърдата- пийте червено вино

ЧЕРВЕНОТО ВИНО СПАСЯВА ОТ РАК ПРОСТАТАТА

Пластмасовите бутилки са опасни за мъжете

 


Сходни връзки

Доматите предпазват от рак на простатата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди