изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:50 EET
Хиляди посрещат Кръстовден на открито    
Празници На Кръстовден светата Църква чества възвишението на Кръста господен. Събитието е станало по времето на Ерусалимския патриарх Макарий и на император Константин Велики и неговата майка – империатрица Елена. Църквата отбелязва три събития в този ден. Първото, че светият кръст е намерен на това място от света царица Елена. Второто е явяването на светия Кръст, сияещ в небесата, на император Константин по време на поход и третото – че Светия кръст е върнат от персийския плен на Светата Ерусалимска църква. Тези три събития са обединени и се честват наедно.

Смисълът на празника е православните християни да се обединят с истинска вяра, да се поклонят на кръста на Исус, на който той е бил разпнат. Голямо тържество става именно на Кръстова гора, тъй като там се пази частица от кръста Господен, каза Арсений. Кръста – светиня се изнася от манастира, поставя се на специално място, за да се поклонят пред него християните.

В сряда преди обяд ще бъде извършен и водосвет на най-високия връх на Кръстова гора. Според поверието мястото и жителите на това място се закрилят от Кръста Господен.

Кръстовден в народния календар

Народът нарича празника Кръстовден не само заради “честния кръст”, а защото денят “се кръстосва с вечерта” - настъпва равноденствие, жените кръстосват (загърлят) цветята в градината, а мъжете си пазят кръста поради застудяването.
Според фолклорните представи от Кръстовден слънцето „тръгва назад“ - вече е есен. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.
На този ден се честват лечителите, които лекуват “пресекнал се кръст”, наместват изкълчени и навехнати крайници и “оправят счупени кокали”.Често по асоциативен път възниква поверието, че говеенето на празника се спазва против болки в кръста.
По традиция на Кръстовден се спазва строг пост в чест на Кръста Господен. Обредна трапеза: зелник с праз лук, печена тиква.

http://dnes.dir.bg

Кръстовден

Православната църква отбелязва днес църковния празник - \"Въздвижение на Светия кръст Господен\", наричан от народа Кръстовден. Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение. Според църковното предание Света Елена, майката на император Константин Велики, се счита за ревностна християнка. Тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в главната Йерусалимска църква.

След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го \"въздвижва\" над главите на присъстващите. От това \"въздвижение\" получава своето име и празникът.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден /1 септември/ може да започне сеитбата на зимните житни култури.

На Кръстовден се \"осветява\" семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото тогава там започва гроздоберът.

http://calendar.dir.bg

 


Сходни връзки

Хиляди посрещат Кръстовден на открито | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди