изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 04:23 EEST
НОВА СЕКИРА СЛЕД ИЗБОРИТЕ - ТОКЪТ ПОСКЪПВА С 15 ПРОЦЕНТА    
Интервюта

Токът догодина ще поскъпне с 15%, не се отказвайте от парното. Повечето български семейства обаче нямат парно в домовете си.



Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев е роден на 5 януари 1956 г. Завършил е физика в СУ „Св. Климент Охридски” и икономика в Далас. Започва работа през 1981 г. в предприятие за геофизични и геоложки проучвания.

Работи в Министерството на енергетиката и енергийните ресурси от 1996 г. Член е на ДКЕР от юли 2000 г. От януари 2007 г. е директор на \"Булгартрансгаз\". Оглави комисията от 23 септември 2009 г. Мандатът му е 5 г. Женен, с една дъщеря. Владее английски и руски.

- Г-н Семерджиев отново парното ще поскъпне преди зимата, след като се вдига цената на газа. Това като че става традиция.

- В никакъв случай не е традиция. Корекциите, които се правят всяко тримесечие, са единствено и само заради увеличение на цените, на които доставчиците продават природния газ на \"Булгаргаз\". Те са обосновани от котировките на средиземноморския пазар за деветмесечието и се утвърждават от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране след проверки и анализ на предложението. И доколкото е възможно, намаляваме ценовите удари.

- Започнахте ли да смятате новите цени на парното?

- Да, там също няма промяна на техните разходи, единствено се коригира увеличеният разход за горивото.

- Колко ще е поскъпването за София, Пловдив, Бургас например?

- Ще мога да кажа, след като вземем окончателното решение за цената на природния газ. В момента нашият доклад влиза в комисията с 8,6% увеличение, но още има резерви. Считаме, че тази цена може да падне.

- До колко?

- До около 6% увеличение на газа. Но трябва да получим доказателства за това.

- Къде са тези резерви, какви доказателства чакате?

- Трябва да изясним всички параметри по договорите и особено по цените от местния добив.

- Местният добив на газ ли ще натисне поскъпването?

- Най-вероятно. Продължаваме анализите, затова не мога да ви кажа окончателни числа към този момент.

- При малко над 6% увеличение на цената на газа ще се наложи ли поскъпване на парното?

- Ще се наложи, но минимално, някъде с 2-3%. Това е най-оптимистичната прогноза, която мога да направя към днешния момент.

- Значи натиснахте наполивина исканите от \"Булгаргаз\" цени от 13,8%. Мотивът в доклада е, че са завишили прогнозата за потребление. От години се прави така - да се отрязват количества по договора с най-скъпия газ. Как го установявате? И не удря ли това \"Булгаргаз\"?

- Когато \"Булгаргаз\" представя предложенията си за цени, включва количества по неговите си прогнози и те обикновено са максимални. Ние правим анализ на предишните периоди и установяваме, че вероятните количества са по-малки. Практиката показва, че обикновено нашата прогноза е по-точна.

А няма как да влияем на дружеството, защото, ако е купило повече газ от прогнозния, то го компенсираме в следващ период.

- Има ли връзка това двойно рязване на исканото поскъпване на газа с предстоящите избори?

- Не, няма никаква връзка, защото всяко нещо в нашия доклад е обосновано, имаме аргументи, икономическа логика. Аз очаквам, че пак ще спорим с \"Булгаргаз\" в съда. Така че няма нищо общо с изборите, има общо с необходимостта от запазване на спокойствие на пазара. Трябва да не се намалява рязко потреблението, защото това ще се отрази на всички. А при големи скокове на цените потреблението рязко намалява. Това още повече увеличава разходите на дружествата, така че никой няма интерес от резки скокове на цените.

- Само че “Булгаргаз” се декапитализира с това задържане на цените.

- Не споделям мнението, че начинът, по който се регулира \"Булгаргаз\", е причина за неговото състояние. Трябва да се има предвид, че ние регулираме това дружество, не го управляваме. Това, че има огромно количество несъбрани вземания, е много по-сериозен фактор, който влияе на общото му финансово състояние, отколкото някаква ценова политика. При това такава, която покрива напълно разходите му.

- Дълговете са най-вече на топлофикациите и се получава омагьосан кръг.

- Не е омагьосан кръг. Проблемът се разрешава с действията на мениджмънта, с които управляват дружествата. Така че в никакъв случай не трябва да се разреши заради несъбрани вземания да се вдигат цените към коректните потребители, за да се компенсират проблемите на дружествата.

- Правих интервю с шефа на \"Булгаргаз\" Димитър Гогов. Той прогнозира, че дружеството в един момент може и да го няма.

- Не бих направил такива прогнози. Дружеството след 2009 г., независимо че показва някаква загуба, като общо финансово състояние не се влошава. От последния му отчет се вижда, че има двойно увеличение на паричните средства, което означава, че дружеството има достатъчно ресурси.

- Има ли опасност газохранилището в Чирен да остане без достатъчно газ като резерв за зимата?

- В Чирен тази година е нагнетен повече газ, отколкото е изтеглен. В сравнение с миналата година запасите в Чирен са се увеличили и са напълно достатъчни да покрият нуждите на пазара. Друг е въпросът дали тези запаси биха били достатъчни при евентуално повторение на кризата от 2009 г.

- Достатъчни ли са?

- Не.

- Минаха две години от онази криза.

- През изминалия период трябваше да се осъществи или разширение на хранилището в Чирен, или да се търсят възможности за ново газохранилище в Галата. Доколкото знам, и в момента \"Булгаргаз\" и \"Булгартрансгаз\" водят преговори, но не са ми известни крайните резултати.

- Догодина изтичат договорите за доставка на природен газ, аняма все още нови. Има ли опасност от спиране на горивото за България?

- Не, няма такава опасност. Не допускам.

- Държавни енергийни дружества купуват футболни отбори. Нормално ли е?

- Разбрах, че една от регулираните държавни централи - ТЕЦ \"Марица-изток 2\", е купила футболния отбор \"Берое\".

- Питаха ли ви?

- Не, никой не ни е питал, но това в никакъв случай не се отразява на цените на електроенергията. И няма как да се отрази. И не би трябвало да ме питат, пак казвам, ние регулираме дружествата, не ги управляваме. Явно купуването на \"Берое\" е решение на мениджмънта на компанията с разрешение на принципала. Само мога да кажа, че ние в никакъв случай не бихме отразили такива разходи. Пък и \"Марица-изток 2\" е единствената централа, на която намалихме цените.

- Големи печалби отчетоха държавните енергийни компании, не че останаха за тях, финансовият министър им ги прибира. Но това не е ли резерв за цените?

- Това означава, че се е подобрил мениджмънтът на компаниите и те са се възползвали от възможностите, които дава свободният пазар. Тези печалби са реализирани от дейностите на компаниите на свободния пазар. Те не са от регулирания, на него възможностите за това са свити до минимума. И аз смятам, че ръстът на печалбата им е резерв за цените на защитените потребители. Просто ще има възможност на регулирания пазар, за който те осигуряват еленергия (за бита и малкия бизне - б. р.)печалбата им да бъде минимизирана. Така че аз съм съгласен с вашата теза за цените, но само по този начин.

- От финансовите отчети на електроразпределителните дружества за миналата година се вижда, че пак ползват външни услуги и пак си продават услуги вътре в холдинга. Как ще реагирате?

- Законът не изключва възможността за такива поръчки между свързани лица. Друг е въпросът до какво води това. Ако води до намаление на разходите, то е добре. Но ако води до увеличението им, тези компании не могат да разчитат, че ще бъде вкарано в цените.

- Отоплението с еленергия май ще излезе по-евтино на българите. Така ли е?

- Категорично не съм съгласен. Може да има отделни случаи, в които това е вярно, но като правило цените на еленергията ще се вдигат, и то заради екологични изисквания. Докато при отоплението с природен газ и с топлинна енергия такава причина за поскъпване няма. Не бих съветвал никого да сваля радиаторите си, защото в дългосрочен план за еленергията има само тенденция към повишаване. Електроенергията ще става все по-скъпа заради екологични изисквания.

- Бяхте казали, че тази година ще е последната с такова малко поскъпване на електроенергията. Какви са прогнозите за 2012 г.?

- Като ценова година тя започва от 1 юли 2012-а и приключва на 31 юни 2013 г. Известно е, че тогава ще се появи необходимостта въглищните централи да купуват квоти от въглероден диоксид.

Този разход ще трябва да бъде покриван с цената на електроенергията, която те произвеждат. Това ще увеличи цената на едро.

- Започнахте ли да ги смятате вече, защото това е много сериозна промяна?

- Това обстоятелство определено няма как да бъде изгладено или поето от резервите, които имат централите. А резервите са намаление на печалби, на разходи. Така че купуването на квоти ще се отрази пряко на цените на електроенергията. За да се покрият тези квоти, крайната цена няма как да бъде задържана. Така че прогнозирам 10% увеличение само оттам. От 2013 г. вече няма безплатни квоти. Ние подкрепяме усилията на министерството на икономиката и енергетиката да се постигне дерогация (да продължи ползването на безплатни квоти - бел. авт.), ако тецовете правят съответните инвестиции. Надявам се това да отложи и да разнесе във времето увеличението на цените.

- Предстои влизане на нови мощности ветроенергийни и фотоволтаични паркове. Сметнали ли сте зелената енергия с колко ще вдигне цените на тока от юли догодина?

- Нашите оценки са около 4-5% за следващия период.

- Е, то стана 15% увеличението на цената на тока.

- Да, но само ако не бъде постигната дерогация. Надявам се поне за защитените потребители повишението да не е толкова много.

http://www.24chasa.bg/

 


Сходни връзки

НОВА СЕКИРА СЛЕД ИЗБОРИТЕ - ТОКЪТ ПОСКЪПВА С 15 ПРОЦЕНТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди