изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 07:29 EET
Бременна ли съм - признаци    
ЗдравеБременна ли съм – много момичета си задават този въпрос дори цикълът им да закъснее само с ден. Нервите са големи – в някои случаи поради нежелана бременност, в други – обратното – поради голямо желание за забременяване. Майчинството е дар божи. Но как да го разпознаем още в първите дни, преди да е време за тест за бременност. Ето някои основни признака:

Закъсняващ, липса на цикъл – бременността е възможна, но може закъснението да се дължи и на друго, най-добре посетете гинеколог при закъснение с повече от седмица.

Прилошаване и гадене, особено в сутрешните часове.

Сънливост – през цялото време, липса на тонус и желание за сън.

Напрегнати гърди и дискомфорт на гърдите.

Увеличаване на бюста, успоредно с напрегнатост.

Учестено уриниране.

Промени в кожата, поява на тъмни петна, уморена кожа.

Промяна (най-често намаляване) на сексуалното желание (либидо).

При цветна бременност дори да имате цикъл останалите признаци следва да са на лице – така че ако имате колебания, проверете присъствието на изброените по-горе възможни неудобства през първите три месеца от бременността.

При всички случаи, дори да имате най-малко колебание дали сте бременна – започнете прием на фолиева киселина и посетете гинеколог, така веднага ще разсеете съмненията.

*****

Бременността – за някои жадувана, за други – крайно нежелана. Във всички случаи е добре да знаем за нея по-отрано. Но поради едни или други причини тестовете за бременност не се включват в схемата – или имаме притеснение да ги купим, или искаме да знаем от по-рано. Ето някои от първите симптоми, по които можете да разпознаете своето ново състояние.

Липсата на менструация – разбира се това е първи признак, но в малка част от случаите (при цветна бременност) това не е фактор. Липсата на цикъл може да послужи за основа за тест за бременност или за посещение при гинеколог. Тя продължава през цялата бременност и понякога по време на кърменето. Свързана е с натрупване на килограми, отпадналост до умора.

Повдигане и повръщане – между втората и осмата седмица от зачеването най-неприятният момент е именно неразположението, свързано с повдигане и повръщане, особено сутрин. 

Напрежение в гърдите – още първата-втората седмица след зачеването гърдите започват неприятно да болят, да натежават, наедряват, да са чувствителни към допир, да са напрегнати (като преди менструация).

Умора, отпадналост, сънливост – още от първата-втората седмица след зачеването, породени от хормоналния дисбаланс и промените в организма се появяват нетипични умора, отпадналост, желание за сън. Това състояние отминава след първите 2-3 месеца.

*******

С преминаването на овулацията настъпва периодът на най-голямо нетърпение – очакването. С новите тестове за бременност е възможно да се определи наличието й още на около 10-12 ден след овулацията. Същността на всички такива тестове е следене за наличие и количество на специфичният хормон – HCG в урината. Нивото му е доста ниско при небременни жени, но започва много бързо да се покачва още в първите дни след зачеването и се удвоява средно на всеки 1-2 дни. Колко рано тестът дава резултат зависи от чувствителността му към наличието на този хормон. Ако той бъде открит се показва оцветена лентичка. Тестовете обикновено имат и контролна лентичка, която се появява винаги, за да индикира, че тестът е валиден. Ако тя не се прояви, то тестът трябва да се повтори. Важно е да се знае, че положителният тест с голяма вероятност показва наличието на бременност, докато отрицателният не гарантира липсата й. Ако тестът е проведен рано, то той може да не е в състояние да отчете наличието на хормона HCG и да даде грешен отрицателен резултат. Затова е добре да се изчака до деня на очакваната дата на закъснението и ако тестът е отрицателен, а подозирате бременност, повторете го отново след 1-2 дни. Препоръчва се тестът да се прави сутрин с първата урина, тъй като тогава съдържанието на HCG е по-високо и е по-лесно да се установи наличието му.

Трябва да се има предвид, че тестовете дават положителен резултат и при извън маточна бременност, както и известно време след аборт. Затова е необходимо скоро след провеждането на теста да се консултирате с лекар за потвърждаване на резултата. По това време вече е почти сигурно, че ще забележите някой от първите признаци на бременността като гадене, непоносимост към определени храни или миризми, напрегнатост в гърдите и изпъкване на малките Монтгомърови жлези по ареолите им.

Разбира се всичко това е само ориентировъчно, защото всеки организъм е различен и само редовната консултация с акушер-гинеколог може да бъде сигурен белег. Ако и той потвърди наличието на бременност значи събитието се е случило и сте поели по вълнуващият път, който ще донесе в прегръдките ви едно малко ново човече. http://www.az-jenata.bg/

Как да разбера дали съм бременна

 


Сходни връзки

Бременна ли съм - признаци | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди