изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:44 EEST
Паметник на първия космонавт Юрий Гагарин беше открит във Варна    
Новини Варна. Бюст паметник на първия в света космонавт Юрий Гагарин бе открит във Варна. На официалната церемония присъства руска делегация. Сред гостите бяха космонавтите Юрий Романенко - два пъти герой на Съветския съюз и почетен гражданин на Варна, и синът му Роман Романенко - герой на Русия. Присъства и българският им колега Александър Александров. Откриването на паметника на Гагарин е част от проекта на Парламентарния клуб на Държавната дума на Русия "Журналисти и учени за здравето на нациите", обясни неговият ръководител проф. Людмила Коханова.


Тази година, когато се чества 50-годишният юбилей от първия пилотиран космически полет, такива паметници са открити в Париж, Лондон, Страсбург, Пекин, Хюстън, Чикаго, Делхи, Астана, Кьолн. Коханова изрази благодарност към местната администрация, която е съдействала за почитането на първия излетял в Космоса човек.

Издигането на паметника става с подкрепата на Федералната космическа агенция на Русия и на кметството на Москва. Авторските права върху бюста са на Международния благотворителен фонд "Диалог между културите - Единен свят", който поема и разходите по транспорта му до Варна. Скулптор е Алексей Леонов.

Бюстът е изваян от бронз и заедно с постамента височината му е 2,30 метра. Той е поставен в Алеята на космонавтите в Морската градина. http://www.standartnews.com
 


Сходни връзки

Паметник на първия космонавт Юрий Гагарин беше открит във Варна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди