изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:57 EET
Овенът убива най-много    
Любопитно Овенът е най-агресивната зодия. Затова родените под този знак българи най-често стават жертви на убийства, но и най-често отнемат човешки живот. Не случайно всеки трети Овен е убит от човек от същата зодия или пък от Водолей. Рибите се подреждат на второ място в класацията на умишлено умъртвените в България. Те най-често са убивани от Раци и от Везни (25,8%). Всеки втори Козирог пък става жертва на човек от същата зодия или от Дева и Риба.

Към оръжието у нас твърде често посягат и родените под знака на Везните, както и Девите, които по-често убиват мъже и жени от зодиите Скорпион и Водолей.

Стряскащите данни не са извадка от хороскоп, а резултат от 10-годишно изследване на Йонко Кунчев, преподавател по криминалистика и бивш ректор на Висшия институт на МВР.

Без претенции за строга научност професорът представя информацията в книгата си "Криминалистика". Изводите за връзката между извършител и жертви и техните зодии са на базата на 1000 убийства, станали в България между 1990 и 2000 г.

Според изследването мъжете и жените Стрелци са изключително миролюбиви и най-рядко предприемат фаталната стъпка - те са и съзвездието, което най-малко влиза в ролята на жертва.

"Това противоречи на масовото разбиране на хората, които очакват от един Стрелец да стреля - обяснява и Росен Йорданов, зам.-директор на Института по психология на МВР, с огромен опит в разкриването на тежки престъпления. - Стрелецът може да е огнена зодия, но той е от така наречените подвижни знаци.

Те са комуникативни и гъвкави и лесно избягват ситуации с брутален изход."

Независимо че скорпионът има отровно жило на опашката, хората от тази зодия твърде рядко убиват и също така стават жертви на фатални престъпления два пъти по-рядко от Овните например. "В последните години сме имали много случаи на мъже от зодия Скорпион, заподозрени в тежки престъпления, но нито един път вината им не се е потвърдила - казва още психологът Йорданов. - Те са хора с много силна воля, но са автоагресивни и когато тръгнат да търсят решение с агресия, по-скоро я насочват към себе си. Склонни са към вътрешен тормоз и дори към самоубийства, но много рядко посягат на друг човек."

В графата "незамесени във фатални събития" Стрелците и Скорпионите са следвани от Телците, Лъвовете, Близнаците и Водолеите.

"Аз не смятам, че зодиите определят характера, и слава богу. Не смятам, че те имат фундаментално значение за развитието на човека. Но определено считам, че за 5000 години са се натрупали достатъчно емпирични наблюдения, които да свържат определени черти на характера с определени типажи - обяснява Росен Йорданов. - Всъщност зодиите са едни перфектни 12 психологични типа.

Самата зодия е един начин да обърнеш внимание на човека към неговите психологични качества и личностни черти.

Зодиите са се превърнали в едно универсално знание, с което хората малко или много се идентифицират."

Според психолога Близнаците, които по принцип са въздушна зодия - сангвиници, и убиват най-често, поставени в безизходна ситуация, са замесени обаче твърде често в бомбени атентати, ставали у нас в последните години. "Сещам се за 7-8 случая, когато мъже точно от тази зодия бяха разследвани, а някоии получиха впоследствие присъди за активиране на експлозиви, в които имаше и убити хора", посочва Росен Йорданов.

Такива случаи са осуетеният бомбен атентат пред известното заведение "Чевермето" в Бургас, но и експлозията от 9 ноември 2001 г. в Несебър, при която загинаха съпругата на наркобоса Митьо Очите - Тянка, брат й Славчо, както и бодигардът Николай Бъчваров. Тогава тримата бяха пометени от ударната вълна, след като преминаха покрай жигули, натъпкано с експлозив и взривено дистанционно близо до жилището на Митьо Очите.

Зодия Близнаци според психолозите е и бившият военен Йордан Колев, който пък беше оправдан за един от бруталните бомбени атентати в най-новата ни история.

На 9 октомври 2002 г. аптекарката Христомира Атанасова бе взривена в малкото си рено в центъра на София пред входа на 7-о училище и на гърба на Министерството на вътрешните работи. Антимафиотите събраха много доказателства срещу бившия военен Йордан Колев, който бе разследван и за това, че е сглобил още няколко бомби, взривени чрез джиесем позвъняване. Обвинението в съда след продължителен процес обаче не издържа и мъжът, зодия Близнаци, беше оправдан и освободен.

Мъжете и жените от зодия Водолей също като Близнаците посягат най-често към оръжието, когато са поставени в ситуации без изход, но не е така при тези от тях, ангажирани в поръчкови убийства.

Типично потвърждение за това е бургазлията Бойко Стоянов, който преди 4 г. получи 20 години затвор за разстрела на Димитър Стамов-Мастара. Наскоро задържаният в Португалия Пламен Дишков-Кела платил 10 хиляди долара на Бойко Стоянов за мократа поръчка и мъжът от зодия Водолей простреля със снайпер в сърцето Мастара пред заведение в Бургас.

"По принцип подходящи за наемници за мокри поръчки са най-вече мъже и жени от зодиите Скорпион, Телец, Рак и Риба, защото това са хора, които са склонни да не се афишират, да участват в тайни организации и имат умения за планиране и организиране", уточнява Росен Йорданов.

Мъже от третата от въздушните зодии - Везни, пък често са замесени в серийни убийства. Варненецът Марин Живков отпразнува вчера рождения си ден в затворническа килия. През март 2010 г. Върховният касационен съд потвърди доживотната му присъда за убийствата на две студентки.

През пролетта на 2000 г. по особено жесток начин таксиметровият шофьор умъртвил второкурсничката от Икономическия университет във Варна Сашка Димитрова. Четири години по-късно той изнасилил и убил и Радка Даскалова, чийто труп бе открит година по-късно.

Арестът и разследването срещу мъжа от зодия Везни започна чак през 2007 г., когато той бе уличен и в изнасилванията на други две момичета.

Често обаче почеркът при насилието над жени уличава и други зодии. Типичен пример за това е мъж от провинциално градче, задържан преди няколко години в София за поредица от изнасилвания на жени във високите блокове на столичния кв. Младост.

"Първоначално той само ограбваше жертвите си - спомня си психологът Росен Йорданов. - Постепенно обаче нападенията му еволюираха в изнасилвания. Той обаче ги насилваше по един много специфичен начин.

По това, което ми разказваха жертвите, аз усещах, че той се забавлява много от идеята да ги подчинява. Той се беше възбудил от това, че докато ги ограбва, те се подчиняват на волята му, те са меки в ръцете му, склонни да откликват на неговите нужди и всичко това го беше възбудило.

Аз подготвях неговия психопрофил и написах там, че е много вероятно той да е зодия Телец или може би Везни. В ситуация като неговата един Овен би търсил директно изнасилване, а този човек бе тръгнал от материалния грабеж и бе еволюирал до сексуалното изнасилване.

Точно за Телеца, за когото първо е материалното, а след това всичко останало - той не би тръгвал да изнасилва, ако самата ситуация не го изкуши. Това беше един от първите психопрофили на нашия институт и много колеги не вярваха и се шегуваха с мен, но накрая Васко Изнасилвача бе задържан и се оказа точно зодия Телец, дори съм запомнил, че е роден на 16 май."

Прагматични като Телците са и мъжете и жените зодия Дева. Те са разсъдливи и най-често убиват, за да се сдобият с власт или с пари.

Точно като психопатът Владимир Бошнаков, който беше задържан миналата седмица в София, след като се разкри, че е убил двама приятели, за да не им върне дългове от общо 16 700 лева.

Криминалистите от СДВР разкриха, че особени при второто убийство Бошнаков е подходил изключително прагматично. Поканил е в дома си своя приятел кредитор, като предварително е застлал пода в хола с найлон, за да не остави уличаващи следи от престъплението.

Примамил приятеля си в жилището, мъжът зодия Дева го застрелял с пистолет в главата, нарязал го на части, които натикал в черни найлонови торби. Втората му жертва обаче, притеснена от изчезването на другия кредитор на Бошнаков седмици по-рано, оставил писмо на приятелката си с точния адрес на длъжника.

Така психопатът бе арестуван още в нощта на второто убийство, призна и за първото и заведе криминалистите до трупа, заровен над Перник.

"За разлика от Девите и Телците, които убиват прагматично, Лъвът например често посяга на човешки живот, за да въздава правосъдие - обяснява Росен Йорданов. - Имаше един мъж от тази зодия, който беше убил двама македонски бизнесмени в Сандански преди няколко години.

Този човек между другото го накарахме да си признае за може би 2 часа. Разказа ни, че е бил служител по сигурността при македонците, разбрал е, че те крадат и лъжат служителите си и решил да въздаде справедливост, за да може собствениците да спрат да тормозят работниците."

Телецът убива практично, Везните - в безизходица

"Всички зодии извършват убийства, но по различни причини - разкрива психологът Росен Йорданов. Най-лесно се обясняват те по типовете огнени, въздушни, земни и водни.

Огнените зодии - Овен, Лъв и Стрелец, съвпадат с холеричния типтемперамент. Това означава бърза възбудимост и бързо протичане на нервните процеси и много ниска възможност за потискане на тези процеси. При тях водещото е волята, енергията, "огънят".

Те са агресивни - както конструктивно, така и деструктивно. Овен, Лъв и Стрелец са много енергични, винаги искат да отидат отпред, бързо реагират и искат да казват как стоят нещата. Убиват, когато някой създава пречки пред плановете им. Склонни са да го прегазят.

Овенът е изразено агресивен, това е зодия, която винаги си личи. И все пак за Овните са характерни убийства и други престъпления, които не са планирани и организирани. Те са извършители на спонтанни, ситуативни, гневни, яростни престъпления.

Тези хора са склонни, виждайки една голяма тълпа, да отидат веднага отпред, да я оглавят и тутакси да попитат най-близкия до тях човек за какво всъщност са се събрали. За тях важното е да оглавят протеста, без значение какъв е той. По тази причина те много често страдат от заблуди. И така при тях идва ситуация, при която се изправят пред пречка, която са склонни да премахнат по всеки възможен начин. Овенът трудно прави планове, емоциите твърде лесно личат по лицето му.

При въздушните зодии - Близнаци, Везни и Водолей, имаме сангвиничен темперамент. При тях има силна възбуда, която обаче бързо се комбинира с ефективно потискане на тази възбуда. Това са хора, които се вдъхновяват от идеи, с естествено вродена любознателност хора с отношение към изкуство, наука, хора, с отношение към ума, към логиката. Те убиват, когато имат усещане за безизходица, безнадеждност.

Земните зодии - Телец, Дева, Козирог, са с флегматичен темперамент.При тях и процесите на възбуда и тези на потискане са забавени. И всичко това е свързано с огромното качество на земните зодии - разсъдливостта, практичност. Те често убиват по меркантилни подбуди, жажда за власт, за пари.

Водните зодии - Рак, Риби, Скорпион, са меланхолични. Водещото при тях е чувствителността. Затова те имат много силно отношение към предателства. За хората от водните зодии е много важно близкият им човек да им е верен. Те убиват точно когато се почувстват предадени, когато бъде накърнена личността им и бъдат уязвени емоционално.

Рибите например неочаквано са хора, които често убиват. При тях силен мотив е разочарованието от близък човек. Те са и подмолни, защото не го показват и в същото време решителни към крайни действия. Почувстват ли се предадени, стават страшни."

Проф. Йонко Кунчев: Надявам се да помага на криминалистите

- Проф. Кунчев, какъв период от време обхваща вашето изследване за зависимостта между убиец, жертва и зодии от книгата ви "Криминалистика"?

- Става въпрос за мое изследване от края на 90-те години, което беше публикувано през 2000 г. в книгата.

- Какъв период от време обхваща изследването?

- Публикуваната таблица е направена на базата на 1000 убийства, които са се случили в България в период от 10 г. От 1990 докъм края на 90-те.

- В каква степен може да се вярва на това изследване?

- Аз не твърдя, че има закономерност при зодиите, аз просто отразявам фактите такива, каквито са. Това е една картина на тези 1000 убийства. За да се твърди, че със сигурност има закономерност, трябва в продължение на дълги години аз да проверявам дали посочените от мен проценти в тази таблица се потвърждават.

Писал съм тази книга с надеждата, че ще бъде в полза на криминалистите, на практиците, и по специално на тези, които разкриват конкретно убийства. (24часа)

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Овенът убива най-много | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди