изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:18 EEST
Как се e родила пицата – любопитно от Da Vinci Learning!    
Любопитно Човекът от неолита е готвел в пещерата си. Древните гърци са готвели храната си върху камъни, а римляните – върху щитовете си. Но, едва в 15-ти век гражданите на Неапол превръщат плоския хляб в познатата и обичана днес пица. Пицата винаги е била диетична константа за поколения неалолитанци, живеещи в бедност. Тя се е ползвала с успех след хората, защото не е била лесносмилаема. Задържала се е дълго в стомаха, карайки хората да се чувстват по-дълго сити.

Първоначално пицата е била бърза храна, продавана от уличните търговци. От 1800-та година, благодарение на едно гениално изобретение, тя може винаги да се консумира гореща.

През 80-те години на 19 в. много италианци напускат домовете си, търсейки нов живот в Америка. Сред тях е Дженаро Ломбарди. Отначало той е бил чирак-пекар в Италия. В САЩ му обещават работа като помощник в бакалница, която произвежда хляб. Ломбарди използва пещите за хляб на бакалницата, за да прави пица, която продава на своите сънародници-имигранти, работещи в района за облекло на Ню Йорк. Тогава не е имало час за обяд, така че пицата е била много удобна, тъй като работниците са можели да работят и да се хранят в същото време.

Ломбарди натрупва достатъчно пари от продажбата на пици, за да открие собствена пицария през 1905-та година. Неговият ресторант е подкрепян и почитан само от италианската общност. Но, любовта на Америка към италианската храна едва започва. Войниците, изпратени в Италия през Втората световна война, се влюбват не само в местните момичета. Привлекателността на италианската храна, консумирана от итало-американците, е огромна. През 50-те години на 20 в. пица се е сервирала само в едно заведение – това на Ломбарди.

Подходът към съставките не е единствената разлика между двете най-големи производства на пица в света, а именно италианското и американското. За създаването на отлична пица в Италия от основно значение е приготвянето й.

Пицата е оставила следа по цял свят, повлиявайки местната кухня навсякъде, където е достигнала.

Но, как едно просто селско ястие се е превърнало в една от най-популярните бързи храни в света? Всичко започва през 1958 година с отварянето на малко заведение за пици в Канзас, САЩ. http://www.slusham.com

ДОМАШНА ПИЦА

 


Сходни връзки

Как се e родила пицата – любопитно от Da Vinci Learning! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди