изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:57 EEST
Каква козметика е опасна за бременността    
ЗдравеПериодът на моята бременност беше времето, в което отделях най-много внимание на външния си вид - имах достатъчно свободно време, в което да се разкрасявам. Казват, че бременните жени сияят - може би това се дължи точно на по-големите грижи за здравето и красотата. Някои козметични продукти обаче не се препоръчват при бременност, тъй като съдържат опасни за плода и майката съставки. Ето кои са те:



Ретиноиди
Използват се в козметиката за почистване на запушванията на порите на мастните жлези, които причиняват акне и псориазис. Смята се, че ретиноидите могат да противодействат на слънчево изгаряне, намаляват бръчките, лекуват и в някои случаи предотвратяват някои видове рак. При бременност са забранени, защото могат да доведат до спонтанен аборт и увреждания на бебето, ако се приемат през устата. Според някои изследвания нанасянето им върху кожата не води до същите последици, но не рискувайте. Можете да заместите ретиноидите като съставка с клиндамицин, метронидазол, еритромицин, бензолов пероксид, алфа хидрокси киселини и азелаинова киселина.

Фталати
Има ги сред съставките на лакове за нокти, червила, продукти против стареене, парфюми. Създават консистенция и блясък в козметичните продукти, помагат на парфюмите да ухаят по-дълго и да се абсорбират по-добре от кожата и на лака да не изсъхва. Според учените може да доведат до проблеми в репродукцията особено при мъжете. Освен като четете внимателно етикетите, можете да се опитате да ги избегнете като купувате продукти „без аромат“.

Парабени
Наричат се още содов метилпарабен, метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен, бутилпарабен. Използват се като консерванти, които предотвратяват развитието на бактерии в лосионите, шампоаните, продуктите против стареене, кремовете против слънчево изгаряне, тоници и гримове. Смята се, че парабените разрушават хормоналния баланс. Метилпарабените са забранени в някои страни от Европейския съюз.

Аромати
Намират се във всичко от овлажняващ лосион за тяло, парфюми и червила до кремове за тен и дезодоранти. Обикновено се използват, за да замаскират неприятната миризма на химикалите, които са сред съставките на продукта или за да го направят по-атрактивен. Ароматите в някои козметични средства са фирмена тайна и за това може да съдържат нещо, което да представлява риск за вас и плода.

Толуен
Нарича се още метилбензен и се използва в продуктите за нокти. Представлява промишлен разтворител, който позволява на лака да се размаже плавно и да се залепи за нокътя. Съществува висок риск от отравяне и проблеми в развитието и репродукцията при вдишване. При излагане на големи количества толуен се увреждат мозъка и клетките.

Формалдехид
Има го в продуктите за коса и за подсилване на ноктите. Формалдехидът е консервант и дезинфектант. Доказана е връзката му с рака и репродуктивните проблеми. Забранен е в Япония и Канада.

Фенилендиамин
Използва се за боядисване на косата. Това е химикалът, заради който може би сте чували съвета да не се боядисвате, докато сте бременна. В големи количества той също води до проблеми в развитието, репродукцията, канцерогенен е и е невротоксичен.

Оксибензон
Съставка в кремовете против слънчево изгаряне, тъй като абсорбира ултравиолетовата светлина. Рисковете за здравето от оксибензона не са толкова големи, колкото от ретиноидите, но все пак има опасност от хормонален дисбаланс и проблеми в развитието.

Освен тези химикали избягвайте още оловен ацетат, метилизотиазолинон и селе

http://www.az-jenata.bg

 


Сходни връзки

Каква козметика е опасна за бременността | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди