изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:11 EEST
Взрив без тротил за “Труд” и “24 часа”    
НовиниОпит да бъде използвана съдебната власт срещу свободата на словото - това се случи в София, България, три дни преди изборите. Субекти, които се плашат от конкуренцията и бленуват монопол, се опитаха да наложат запор върху вестниците “Труд”, “24 часа” и “България днес”, използвайки платени дежурни жалбоподатели с претенции към имуществото на издателската група.

Поредният, 7-и опит на бившия съиздател на вестниците Христо Грозев намери нездрава пукнатина в съдебната система - съдия Мария Георгиева наложи обезпечителна заповед върху активите на “Медийна група България”. При запор за имущество над 80 млн. лв. ищецът е внесъл 15 лв. съдебна такса и нито стотинка гаранция, която нормално се определя на около 4% от стойността на имуществото. Само седмица преди това същият иск бе отхвърлен от съда.

Цял следобед заинтересувани медии разпространяваха информации, че “Труд” и “24 часа” няма да излязат днес.

Съдия-изпълнител влезе скандално на два пъти в Полиграфическия комбинат в сряда сутринта, за да описва имущества на “Медийна група България холдинг”, която е издател на влиятелните вестници “Труд” и “24 часа”.

В 9,30 ч юристът се появи на “Цариградско шосе” № 47, следван по петите от телевизионен екип на канал, свързан с конкурентна вестникарска група - тази на Делян Пеевски и ДПС. Никой не му попречи да изпълни обязаностите си. Но той си тръгна - разочарован може би, че появата му не произведе никакъв видим отстрани ефект. И малко по-късно се завърна демонстративно, съпроводен от трима униформени полицаи от Първо РПУ, които повикал, за да му “окажат съдействие”.

Осигурил си по този начин повече внимание от работещите усилено по това време в сградата журналисти, той направи опис на имущество и си тръгна към 14 ч.

Появата му едва ли щеше да стане обект на особени коментари, ако след нея придружаващият го тв екип не бе обявил, че двата най-влиятелни вестника в България спират да излизат, защото търговските марки с техните имена са блокирани. “Сензацията” подхванаха радиостанции, сайтове и интернет форуми и тв предавания. Ефирът за около час и половина се взриви от преиначени истини и откровени лъжи.

Вестниците “Труд” и “24 часа” се списват както обикновено, а съмненията, че те ще излязат, не граничат със здравия разум - реагираха незабавно издателите Огнян Донев и Любомир Павлов.

Каква е истината?

В Софийския градски съд (СГС) тече дело, заведено от фирмата “БГ Приватинвест ГмбХ” срещу “Медийна група България холдинг”. Както е известно, в края на миналата година немската групировка ВАЦ продаде вестниците и фирмите си в България. Купувачи станаха бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов и техни съдружници от Австрия и Германия, между които Христо Грозев. Той заяви претенции пред СГС.

Поредната от общо 6 молби бе отхвърлена, както и всички останали, преди по-малко от седмица. Последната най-неочаквано получава ход - съдийката Мария Георгиева издава обезпечителна заповед за движимото и недвижимо имущество, с оглед на бъдещи искове - т. е. ако някой ден Грозев реши да заведе дело, имотите да бъдат блокирани. Втората заповед е за назначаване на особен представител в управлението на холдинга - и то точно Христо Грозев. Тази заповед е точно обратната на решението на съда отпреди седмица.

И ето че съдия-изпълнителят Стоян Якимов се появява за първи път на “Цариградско шосе” №47 - във вторник, в сградата на Полиграфическия комбинат. Искал да “описва имущества във връзка с бъдещи искове на Христо Грозев”. При това той нямал оригинална заповед от СГС.

Следват двете му шумни визити в сряда, когато той успява все пак да направи описа.

За отбелязване е обаче, че адвокатите на медийната група не намират в регистъра на СГС никаква входяща молба - нито от Христо Грозев, нито от “БГ Приватинвест”.

Ето защо адвокат Даря Пенкова публично поставя под въпрос автентичността на обезпечителната заповед, по която съдия-изпълнителят влиза в Полиграфическия комбинат.

“Претенциите на Христо Грозев са неоснователни - категорична е Пенкова. - Тъй като заповедта е издадена за съвсем друг молител!

От направената от нас справка по номера на делото се установи, че обезпечителната заповед по дело 9935 е издадена с молител Иван Христов. Няма молител “БГ Приватинвест” в компютъра на СГС”, обяснява Пенкова.

В късния следобед в сряда СГС разпространява официално до всички медии следната информация:

“На 05.10.2011 г. състав на Софийски градски съд е допуснал обезпечителна заповед за възбрана на движим и недвижим имот, собственост на “Медийна група България Холдинг”, по искане на “БГ Приватинвест ГмбХ” във връзка с обезпечаване на бъдещи искове.

На 18.10.2011 г. състав на СГС е допуснал и допълнителна обезпечителна мярка, а именно: особено представителство на “БГ Приватинвест ГмбХ” в управлението на “Медийна група България Холдинг”.

Твърдението на съда за особеното представителство на “БГ Приватинвест” обаче не е вярно! Това показва ясно обезпечителна заповед, издадена “в името на народа на 18.10.2011 г.”.

В нея се обявява не регистрираната в Австрия фирма, а Христо Грозев като “лице, което трябва да управлява и представлява двете дружества, съвместно с досегашните управляващи и представляващи управители или изпълнителни директори”.

Действията на съдия-изпълнителя могат да се обжалват в 7-дневен срок пред Софийския градски съд.

Декларация на Издателския борд на \"Медийна група България\"

Вестниците \"Труд\", \"24 часа\" и всички други наши издания излизат в обичайния си ритъм и със същото високо качество.

Издателският борд на \"Медийна група България\", която притежава 3 всекидневника, 5 седмичника и 6 списания, заявява категорично, че ще се противопостави на всеки злонамерен опит за използване на неикономически методи при конкуренцията в печата.

Тиражирането на слухове от рода, че \"Медийна група България\" ще преустанови издаването на най-авторитетните български вестници, че Печатница \"София\" спира производството на другите независими издания - наши клиенти, а журналистите няма да получат заплащане за своя труд, приемаме като опит за дестабилизация на нашата Родина. И то в момент, когато българите са призовани да упражнят демократичния си вот в едни мажоритарни избори, каквито са президентските и местните.

Сценарият, разигран вчера, е опит за взривяване без тротил сградата на Полиграфическия комбинат, където се намират редакциите на \"Труд\" и \"24 часа\", както и другите наши издания.

За нас истината е свята. Читателите ни най-добре знаят кой би могъл да стои зад провокирането на подобно напрежение. Нито една политическа сила не би трябвало да има интерес всички медии да говорят в един глас и да се редактират от един човек.

Свободните вестници не променят позицията си за една изборна нощ.

Любомир Павлов, Венелина Гочева, Огнян Донев

Огнян ДОНЕВ, съсобственик на \"Труд\", изпълнителен директор на \"Софарма\", председател на КРИБ: Някои хора така разбират конкурентната борба

- Г-н Донев, запорирано е имуществото на \"Медийна група България\", чия е заповедта, Христо Грозев - един от бившите ви съдружници, е в основата. Какво става?

- Ако Христо Грозев се идентифицира като човека, създал този хаос, трябва да му вярваме. Конкуренти се опитват по неикономически начин да извадят облаги в своя полза. Сигналът, който е бил подаден към всички останали медии, използващи услугите на нашата печатница, ни навежда на мисълта, че се търси конкурентна облага. Случващото се не може да доведе до нищо друго, освен да създаде напрежение.
Колкото до конкретиката - това е пример как работисъдебната система. Този, който набеждава и дава лъжливи показания, се ползва от привилегиите на закона, той ще обжалва, ще оспорва. Той си намира услужлив човек по ниските етажи на съдебната система и прави репресия. И след като обжалва всичко, чак след три години, аз ще мога да заведа дело срещу него за набеждаване. Целта на Грозев е да унищожи печатните издания \"Труд\", \"24 часа\" и останалите, полага големи усилия, но няма да успее.

- Това звучи като подозрение в корупция срещу работещите в съдебната система.

- Аз не съм много компетентен по въпросите на съдебната система и не мога да говоря за механизмите, по които функционира. Но ми се струва, че някой си е сложил със затворени очи подписа под нещо. Адвокатите на пресгрупата обжалват съдебните решения.

- Твърди се, че е наложен запор и върху търговските марки \"Труд\", \"24 часа\" и \"168 часа\" и че вестниците няма да излизат.

- Някои хора така разбират конкурентната борба. Казах им, че не могат да имат и грам съмнение, че вестниците ще излязат. Не виждам как може на практика да се случи запор над търговските марки.

- Какво следва оттук нататък, каква е целта на случващото се?

- Хич не ми се иска да мисля, че това има нещо общо с предстоящите избори. Казах ви, че обжалваме.

В България има един принцип - аз си мисля, че вашето жилище е мое и сега моля съда да го запорира, защото аз утре или в бъдеще бих могъл да предявя претенция. По този начин върху вас ще се упражни репресия, че вие не трябва да си пипате собственото имущество.

Иначе мечтата на опонентите ни е да стане нещо като в \"Петрол\", само че там ситуацията е по-различна. Там и двамата съдружници са с платени 40 и няколко процента и спорът е за мажоритарния дял. При нас е по-различно, защото един човек, който не е дал никакви пари (Христо Грозев - бел. ред.), се опитва да граби собствеността ни. Поне аз не съм чул някой да твърди, че не сме платили сделката или че съм платил с чужди, а не със собствените си пари. Въпреки това няколко пъти ми отказваха вписване в търговския регистър.

- Съдия-изпълнител иска да описва имуществото, едно от твърденията е, че се готви разпродажба на активи.

- Нали не си представяте как идвам нощем с кран и отнасям печатарските машини? Нали не съм карал да си носите бюрата вкъщи? Никой няма никакво намерение да мести или да продава машини. Пресгрупата работи нормално!

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Взрив без тротил за “Труд” и “24 часа” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди