изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:10 EEST
Откриха 18 монети от съкровището на Шишмановци    
История Археолози под ръководството на проф. Николай Овчаров и доц. Бони Петрунова откриха съкровището на Шишмановци - 18 монети на цар Иван Александър – бащата на цар Иван Шишман, в крепостта “Кокалянски Урвич“ край София.  Овчаров обясни, че монетите били заровени между 1371 г. и 1372 г.  в притвора на църквата "Свети Илия". Именно това е съкровището на Шишмановци, тъй като 18-те монети са част от стотици други, но те са намерени от иманяри, убеден е Овчаров, цитиран от БГНЕС.


Колкото до това, че титулува намерените монети като съкровище, той каза, че това е закачка с най–популярната легенда за Урвич - че там е заровено съкровището на Иван Шишман.

Монетите са изсечени между 1365-1371 г.  - в последните шест години от управлението на Иван Александър. Няколко от тях изобразяват Иван Александър с починалия му син Михаил.
Тъй като на тях не пише името на Александър, а на Шишман, се предполага, че това е първото монетосечене на цар Иван Шишман.
Те са били положени в началото на неговото управление.

При разкопките са открити и следи от ранен период на крепостта, вероятно 4-6 век и че преди това там е имало траки (на базата на находки от тракийска керамика).
От разкопките става ясно, че към 15-ти век църквата "Свети Илия" е била ремонтирана и около нея е бил направен манастир, функционирал до 17-и век. В притвора на църквата е имало и много богат некропол. Намерена е сребърна позлатена обица от 14-ти век, свързана с ктиторски погребения и няколко сребърни пръстена.

В местността може да се развива поклонически и екотуризъм, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференцията на археолозите.
Тя добави, че това ще бъде приоритет за София и сериозна цялостна политика.

Крепостта Урвич е на 20 км от София, в поречието на река Искър по пътя за Самоков. Тя е спомената в историята на Паисий Хилендарски. Има хипотези, че под името цар Ясен във фолклора е представен образът на най-малкия син на цар Иван Александър, брат на цар Иван Шишман-Иван-Асен V.

През 1965 г., без да са провеждани археологически проучвания, крепостта е определена като ранновизантийска (VІ-VІІ в). Оправданият интерес към този паметник довежда до публикуването на популярни очерци, в което фактите се преплитат с преданията.
През 1969 г. под ръководството на проф. Димитър Овчаров е проучена част от крепостната стена и една бойна кула. След голямо прекъсване, през 1979 г. разкопките са подновени.
Изследвана е крепостната църква разположена в центъра на площта, оградена от крепостните стени. Въпреки изключителните резултати, други археологически проучвания на това място не са правени до 2008 година и сегашните разкопки.  http://dnes.dir.bg

Виж снимките:  02.11.2011 Проф. Николай Овчаров и доц. Бони Петрунова са горди с откритието си - съкровището на Шишмановци 
Сн.: БГНЕС 02.11.2011 Николай Овчаров показва откритото съкровище та Шишмановци
Сн.: БГНЕС

 


Сходни връзки

Откриха 18 монети от съкровището на Шишмановци | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди