изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:11 EET
Огромен жълт диамант бе продаден на търг за $11 млн.    
Любопитно "Слънчевата капка" (Sun drop diamond)- рядък яркожълт диамант с тегло 110,3 карата, бе продаден на търг вчера за над 10,9 млн. долара. Заедно с комисионата, анонимният купувач, който наддавал по телефона, плати почти 12,4 млн. долара за диаманта. Прогнозата на "Сотбис" бе за цена между 10 и 15 млн. долара.


Това е рекорд за продажба на жълт диамант на търг, заяви за Асошиейтед прес Дейвид Бенет, шеф на отдела за скъпоценности на аукционната къща, предаде БТА. По думите му "Слънчевата капка" е осмият най-скъп диамант, продаван някога на търг.
Диамантът, открит в Южна Африка миналата година, бе предложена за продан от нюйоркската компания "Кора интернешънъл".

Сред лотовете на търга в женевския хотел "Бо Риваж" беше и бял диамант с форма на възглавничка и тегло 38,88 карата, който се продаде за почти 7 млн. долара с окмисионата. Смарагд от 12,01 карата от Колумбия се продаде за 1,4 млн. долара, а пръстен със син диамант - за 4,3 млн. долара.

Няколко бижута обаче - включително златна брошка "гълъб на мира" с диаманти, пръстен със син диамант, оценен на повече от 7,5 млн. долара и комплект императорски бижута, не намериха купувач. Целият сет - колие, брошка и обици, бил подарен от султан Абдул Хамид Втори на съпругата на хедива (вицекраля на Египет по време на Османската империя) в края на 19 век. Предложението от 9,3 млн. долара не бе достатъчно.
Според "Сотбис" скъпоценностите в сета може би са част от даровете за мир, поднесени от императрица Екатерина Първа, съпруга на руския цар Петър Велики, на султан Ахмед Втори през 1711 г. www.dir.bg

 


Сходни връзки

Огромен жълт диамант бе продаден на търг за $11 млн. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди